Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

chléb "odokáč" z žitného kvásku...NAŠE CHLEBOMÁNIE

0.0
chléb "odokáč" z žitného kvásku...NAŠE CHLEBOMÁNIE

Potřebné ingredience

žitný kvásek, chlebová pšeničná mouka, celozrnná žitná+pšeničná mouka, zápara- ovesné vločky, lněné semínko, pohanka, slunečnice, dýňové semínko...sůl,kmín, podmáslí, voda

Postup přípravy

12 hodin předem rozkvašený kvásek -450g, 500g chlebové mouky, 2lč soli, 2lč kmínu drceného, 300 ml vody, zápara.
udělat těsto, nechat kynout, přeložit a znovu nechat kynout, po 30 min přendat do ošatky a opět nechat kynout.
Péct- 15min/250st, 25mi/160st.
Občas v troubě postříkat vodou....

U nás tomu propadla celá rodinka a už přes 2 měsíce jsme neměli chléb kupovaný ...

-

toto bylo zatím max množství, co jsem pekla v jeden den. dole vpravo kulatý je s vlašskými a kešu ořechy-ten jíme jen tak.

vlevo nahoře je domácí toustový chléb dle pana Vaňka...ten je úplně suprový, když se namaže burákovým máslem a nebo jako klasické zapečené plněné toustíky...
Recept na tousťák:

300ml vody, 60ml mléka, 14g soli, 500g hladké mouky, sušené droždí, olej na vymazání formy.

Udělat kynuté těsto (dávám do pekárny),po vykynutí vyválet do obdelníku, srolovat jako roládu a dát do olejem vymazané formy (např.na biskup.chlebíček). Necháme znova nakynout a poté dáme péct 160st/15-20min-dle Vaší trouby. Já před pečením stříkám vodou a po upečení také trošku,aby nebyla kůrka příliš tvrdá.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Janduli 12. 5. 2014, 22:20
Hele,ty šílenče a kravku si nepořídíte?? ,-) Ty se vážně nenudíš (H) Asi příjdu na ochutnávku (L),neb vypadají báječně.
Bakulča 13. 5. 2014, 15:15
@Janduli Ale jo,mam i okamziky,kdy se nudim. ,-) zvazovala jsem kozu a ovecky...slepice a kraliky...krava je moc velka :-D . V patek pecu,tak vecer budou cerstve chlebiky...klidne dojdi :-) jsou (zajic)
Pami 7. 5. 2014, 15:36
Ukládám si. (F)
babkamt 6. 5. 2014, 18:20
Krásne chleby , milujem vôňu čerstvo upečeného chleba.Ďakujem za inšpiráciu. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Robo 6. 5. 2014, 18:18
No to je nádhera, jste moc šikovná !!! (Y) (Y) (Y)
nanukac 6. 5. 2014, 11:45
máte je krásné, ale to množství,to pečete pro půl vesnice,ne? :-) (L)
Bakulča 6. 5. 2014, 14:06
@nanukac Nase obec je veeeelikáaaa ,-). Pro nas je vetsinou jeden velky zrnickovy a jeden maly orechovy. Dalsí jsou pro zname ci jako darek. Momentalne jine pecivo nekupuji-vystaci nam to domaci a pecu tak dvakrat,trikrat v tydnu-podle spotreby.Ale jinak mame vyzkousene,ze kvaskovy chleb vydrzi vlacny,vonavy a chutny i tyden.
jitkaad 6. 5. 2014, 7:51
téda, smekám, |:o) já mám před kváskovým chlebem respekt, ale zaujal mě ten toustový chleba, nepodělila by jste se o recept? (F)
Bakulča 6. 5. 2014, 11:38
@jitkaad Jasnačka že pidělím...večer to písnu k té fotce
gabikaKa 5. 5. 2014, 20:08
Hani, čo je to zápara? Ďakujem, Gabi.
Bakulča 5. 5. 2014, 20:21
@gabikaKa Zápara je,že se zrnicka,semínka,vločky atd. zaliji vařící vodou a nechaji se nabobtnat a změknout. Chlebik je pak vláčnější a seminka nekřupou. Skvěle rady a typy jsou na FB pecempecen...nebo 3w.cuketka.cz..3w.pavlavtroube
Boban1 5. 5. 2014, 19:09
Teda já se přiznám, že si peču už přes rok kváskový chleba, ale podle tohoto receptu bych ho fakt neupekla *-)
luana 6. 5. 2014, 7:46
@Boban1 souhlasím, s kváskem "bojuji" už asi 3 měsíce a zatím žádný úspěch :-@
Boban1 6. 5. 2014, 17:37
@luana Kvásek není věda, přijdte nawww.dama.cz na diskuzi KVÁSKOVÁNÍ. Tam se vám dostane spoustu rad a trpělivosti a budete péct chleby raz dva :-)
Brblalka 5. 5. 2014, 21:35
@Boban1 Souhlas. Škoda chleby jsou opravdu pěkné... Asi je to tím, že paní už je hodně zkušená pekařka a pro jiné by bylo potřeba napsat text více polopatě....
Bakulča 6. 5. 2014, 11:41
@Brblalka Chleby peču necelé 2 měsíce. Je pravda,že než jsem začala, tak jsem hodně načetla diskuzí...servry jsem již uvedla...Ale jak to parkrat zkusite,nechcete jine!!!
Brblalka 7. 5. 2014, 12:46
@Bakulča Fakt 2 m? Tak to jste šikula. Ono je pravda, že vše si člověk musí vychytat a nenechat se odradit neúspěchem, protože každý kvásek je jiný, ale sama vím, jak mi v začátku pomáhal postup, udělejte tohle, dejte to tamhle a udělejte to takhle. :-) Já peču kváskový cca 1,5 roku pro sebe samožitný a pro rodinku ze směsí celozrnných mouk. Chleba už vůbec nekupuji. Pečení zdar. ,-)
Vera N 5. 5. 2014, 18:58
(Y) Snad se konečně odhodlám k výrobě kvásku. (F)
Ayra 5. 5. 2014, 17:55
Jsou to krasavci (Y)
mikitka5 5. 5. 2014, 17:47
vypadají nádherně, až se mi sliny sbíhají (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie