chléb "odokáč" z žitného kvásku...NAŠE CHLEBOMÁNIE
Potřebné ingredience
žitný kvásek, chlebová pšeničná mouka, celozrnná žitná+pšeničná mouka, zápara- ovesné vločky, lněné semínko, pohanka, slunečnice, dýňové semínko...sůl,kmín, podmáslí, voda
Postup přípravy
udělat těsto, nechat kynout, přeložit a znovu nechat kynout, po 30 min přendat do ošatky a opět nechat kynout.
Péct- 15min/250st, 25mi/160st.
Občas v troubě postříkat vodou....
U nás tomu propadla celá rodinka a už přes 2 měsíce jsme neměli chléb kupovaný ...
-
toto bylo zatím max množství, co jsem pekla v jeden den. dole vpravo kulatý je s vlašskými a kešu ořechy-ten jíme jen tak.
vlevo nahoře je domácí toustový chléb dle pana Vaňka...ten je úplně suprový, když se namaže burákovým máslem a nebo jako klasické zapečené plněné toustíky...
Recept na tousťák:
300ml vody, 60ml mléka, 14g soli, 500g hladké mouky, sušené droždí, olej na vymazání formy.
Udělat kynuté těsto (dávám do pekárny),po vykynutí vyválet do obdelníku, srolovat jako roládu a dát do olejem vymazané formy (např.na biskup.chlebíček). Necháme znova nakynout a poté dáme péct 160st/15-20min-dle Vaší trouby. Já před pečením stříkám vodou a po upečení také trošku,aby nebyla kůrka příliš tvrdá.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé