Kváskový chléb Šumava - nehnětený
![Kváskový chléb Šumava - nehnětený](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/140423/22/j152298.jpg)
Potřebné ingredience
150 g žitné mouky, 300 g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky, 320 g vody, 20 g žitného kvásku, 8 g soli, 5 g drceného kmínu, na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky
Postup přípravy
Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).
1. den - zadělání těsta
Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.
Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.
2. den - dokončení
Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.
Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.
Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.
Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194959.jpg)
Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194960.jpg)
Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194961.jpg)
Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194962.jpg)
Těsto vyklopit na pomoučněný vál.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194963.jpg)
Přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležet.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194964.jpg)
Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194965.jpg)
Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194966.jpg)
Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194967.jpg)
Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194968.jpg)
Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140423/22/k194969.jpg)
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)