(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Vánoční medové řezy nejen na Vánoce
Potřebné ingredience
•500 g mouka (hladká) •200 g cukr (moučkový) •100 g máslo •3 lžíce med •2 vejce •1/2 kypřící prášek •rybízová marmeláda Krém •250ml mléka •vanilkový pudink •250 g máslo •180 g cukr Poleva •150 ml smetana (na vaření) •1 lžíce cukr (krupice) •100 g čokoláda (hořká) •tatranka-nastrouhaná na posypání
Postup přípravy
Med s cukrem a máslem rozehřejeme v kastrolku a vymícháme na hustou kaši. Nesmíme vařit. Mouku prosejeme, přidáme kypřící prášek, vejce a prochladlou medovou směs. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na velikost plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme zvlášť každý plát dorůžova v troubě vyhřáté na 170 °C. Doba pečení je 5 - 10 minut. Pozor, po upečení jsou pláty dost křehké a tvrdé.
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Za občasného promíchání ho necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po částech přimícháváme vlažný pudink.
Medovník spojujeme tak, aby šly vrstvy postupně: plát-vrstva krému-plát-rybízový džem-plát-vrstva krému-plát. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu se lžící cukru a smetanou na vaření a vymícháme na hladkou polevu, kterou natřeme vrchní plát medovníku. Ještě než poleva zaschne, posypeme strouhanou tatrankou.
Hotový medovník necháme několik dní odležet a teprve potom krájíme a podáváme. Letos jsem dělala
na Velikonoce. Recept mám z časopisu Albert již několik let.
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém. Za občasného promíchání ho necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po částech přimícháváme vlažný pudink.
Medovník spojujeme tak, aby šly vrstvy postupně: plát-vrstva krému-plát-rybízový džem-plát-vrstva krému-plát. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu se lžící cukru a smetanou na vaření a vymícháme na hladkou polevu, kterou natřeme vrchní plát medovníku. Ještě než poleva zaschne, posypeme strouhanou tatrankou.
Hotový medovník necháme několik dní odležet a teprve potom krájíme a podáváme. Letos jsem dělala
na Velikonoce. Recept mám z časopisu Albert již několik let.
na plechu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vlr.Buckova
(upraveno)
1. 5. 2014, 16:15
sympatie
(upraveno)
27. 4. 2014, 18:34
Musím poreferovat, jsou upečené, a "zrají"! Udělala jsem si malou úpravu, ubrala jsem cukru, a protože jsem měla strach, že půjdou špatně vyvalovat, přidala jsem 2 lžíce mléka, a vyvalovaly se parádně. Zatím jsem neochutnala, ale věřím, že budou výborné. Jo a polevu jsem dělala klasiku, čokoládu s přídavkem másla. A dnes 27.4. pochvala od celé rodiny, měli jsme pouť a řezy měly velký úspěch. Pěkně se rozležely a jsou vynikající.
kvítečko
(upraveno)
23. 4. 2014, 6:17
vypadá lákavě
sympatie
(upraveno)
22. 4. 2014, 12:03
No ty vypadají úžasně, a mám dotaz, jak velké jsou ty placky, přes celý plech? Myslím ten s vyšším okrajem? A kolik dní necháváte uležet?
Markisa.z
(upraveno)
22. 4. 2014, 12:29
@sympatie
Jarko, plech jsem použila s vyšším okrajem, rozměr 29x33cm. Vyvalování jde docela špatně, ale pokud se těsto natrhne, není problém prsty přimáčknout k sobě. Těsto se doporučuje přenášet narulované na válečku. Uležet jsem nechávala minimálně 4 dny. Tak ať se povede, stojí to za to.