Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

DOMÁCÍ ČERSTVÝ SÝR - bez použití syřidla

0.0
DOMÁCÍ ČERSTVÝ SÝR - bez použití syřidla

Potřebné ingredience

ČERSTVÝ SÝR cca 520 g Potřebujete : 1,5 l čerstvého mléka; 0,5 l podmáslí; půl kelímku kysané smetany a půl kelímku bílého jogurtu. Používá se čerstvé mléko nejlépe plnotučné 3,5 % tuku ( trvanlivé v krabici, UHT ne). Kysaná smetana nejlépe bez přidaných škrobů a poctivý bílý jogurt.

Postup přípravy

Čerstvý sýr je velmi snadný na výrobu a nemusí zrát, nýbrž se ihned po vyrobení jako čerstvý konzumuje. U tohoto sýru můžete docílit originální chuti přidáním různého koření a bylinek.

Podmáslí, kysanou smetanu a jogurt nalijeme do většího hrnce a promícháme metličkou. Přilijeme mléko a necháme půl dne odpočívat při pokojové teplotě.

Poté vše zahřejeme po dobu 45 min. Četla jsem na 40°, ale při této teplotě se nic nedělo, proto jsem zahřála víc. POZOR NEVAŘIT !!
Po pár minutách vznikla pudinková hmota a poté se začala oddělovat syrovátka od sýřeniny.
Nyní jsem velmi opatrně a pomalu zamíchala především odspodu, aby nedošlo k nadměrnému zahřátí.

Vyčkávejte a až bude syrovátka vodová, již neohřívejte a směs nalijte do plátýnka či plenky.

Nejprve jsem vložila plenu do cedníku a větší část syrovátky odkapala do mísy. Poté jsem plenu pověsila a nechala kapat asi 2 hod.

Množství syrovátky bylo cca 1,5 l
Vychlazenou jí ředím s ovocnou šťávou. Mňam.

Hustý sýr jsem osolila a přidala sušené bylinky.
Lze přidat i česnek, křen, jarní cibulku, papriku, různé druhy koření, olivy, ořechy,
nebo med, rozinky a jemně strouhanou karotku....
Zkrátka co Vás napadne ;-)

Dobrou chuť :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

takseptam 1. 5. 2014, 15:41
Myslím, že jste tímto způsobem vyrobila výborný domácí tučný tvaroh. Tučným nemyslím, že by nebyl zdravý, ale že to není jen sražená bílkovina, která má takovéu ostřejší chuť. Sýr se vyrábí ze sladkého mléka a právě za použití syřidla, protože jinak se bílkovina neoddělí Tvaroh z kyselého, proto má tu nakyslou chuť. Doma jsme tyto výborné lahůdky vyráběli, protože babička ještě chovala krávu. Pokud máte přístup k mlékomatu, stačí nechat mléko stát mimo lednici až nakysne, pak se nemusí použít ty jogurty a pod. Babička někdy napomohla i pár kapkami citronové šťávy. Jinak máte výborný nápad, zejména dobrou syrovátku je těžké sehnat. Díky (Y)
Vera N 4. 4. 2014, 14:56
(Y) (Y) (Y)
lidare 3. 4. 2014, 17:11
(Y)zkusím (clamp) :-)
maruška 3. 4. 2014, 10:29
*-) asi zkusím...vydrží dva dny v lednici? (F)
Lenka včelka 3. 4. 2014, 11:56
@maruška Určitě 2 dny vydrží. Myslím, že jsme ho měli i delší dobu.
maruška 3. 4. 2014, 12:04
@Lenka včelka nějak mi to pomalu myslí ,-) můžu vlastně udělat z menší dávky ,-) (F) díky
babkamt 3. 4. 2014, 7:14
(Y) (Y) (Y) (Y)
ivaja 2. 4. 2014, 22:53
od jakého výrobce prosím používáte zakysanou smetanu,docela problém v dnešní době sehnat nějakou bez přidaného škrobu 8o| a různých zahušťovadel
petrze 3. 5. 2014, 16:24
@ivaja Z penny boni (nevím jak se to přesně píše), dřív byla se škrobem teď už ne. A myslím že i Wilbu z Kauflandu
Lenka včelka 2. 4. 2014, 23:07
@ivaja Použila jsem OLMA kysaná smetana 16% . Ta nemá škrob. Jinak, když použijete se škrobem, tak se také nic neděje. Máte pravdu, dnes, aby člověk chodil nakupovat s lupou *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie