Úžakoláč s jablky a drobenkou, příprava 15 minut !
Potřebné ingredience
Na dortovou formu o průměru 23 cm:
2 hrnky polohrubé mouky, 3 / 4 hrnku cukru krupice, 125 g Hery nebo másla + na vymazání formy, 1 velká hrst vlašských ořechů, drobně nasekaných, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička citronové kůry jemně nastrouhané z dobře omytého citronu, 3-4 vejce(podle velikost), 4 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky
Tip: těsto můžeme obměnit za tmavou formu- přidáním 1-2 lžiček kakaa holandského typu a místo vlašských ořechů můžeme dát klidně lískové apod. do těsta přidat i hrozinky. Pokud chceme krásně žluté těstíčko-přidáme špetku šafránu nebo kurkumu
Postup přípravy
2. Dortovou formu vymažeme tukem, dno vyložíme kolečkem pečícího papíru a husté těsto přesuneme na formu, rovnoměrně rozetřeme, povrch uhladíme stěrkou a posypeme drobenkou, kterou jsme si dali bokem.
3. Pečeme v předehřáté troubě 34-40minut, ale pozor nesmíme přesušit! Ke konci pečení zkusíme ve středu špejlí, zda je těsto propečené a pokud se nelepí na špejli, je hotový. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout( ideálně na mřížce). Poté krájíme řezy.
Naprosto úžasný koláč na kterém si smlsla i má tchýně a to je nějaká kuchařka :-))))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé