Pražský koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g mouky (půl na půl polohrubou a hladkou), 250 g majolky (na zvláčnění těsta), 3 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 30 g droždí, 150 ml vlažného mléka, špetku soli.
1 Vejce na potření koláče
Žmolenka: 120 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 120 g másla, 2 lžíce skořicového cukru.
Krém: 200 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíci škrobové moučky (používám běžný Solamyl), 3 lžíce moučkového cukru, 100 g studeného másla, 500 ml šlehačky.
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušná stačí na 160°C). Z vykynutého těsta uděláme dva koláče, přeneseme je na vymaštěný plech (já používám silikonovou podložku). Jeden jsem dělala do koláčové formy, druhý jen na podložku. Koláče necháme ještě asi 10 minut kynout.
Do misky si vsypeme hrubou mouku, cukr a máslo na žmolenku a pomocí prstů rozdrolíme.
Povrchy koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme žmolenkou, přisypeme i skořicový cukr.
Na krém si vlijeme do kastrůlku mléko ( asi tak 2 lžíce si necháme stranou), přidáme moučkový i vanilkový cukr a máslo. Za stálého míchání rozpustíme. Ve zbylém mléce si důkladně rozpustíme škrobovou moučku a vlijeme k horkému mléku, za stálého míchání necháme přejít varem až krém zhoustne. Krém dáme vychladnout.
Šlehačku ušleháme dotuha a opatrně ji vetřeme do chladného krému.
Zchladlé koláče rozřízneme a potřeme krémem. Zaklopíme zpátky a můžeme mlsat.
Suroviny na přípravu těsta.
Krásně vykynutý kvásek.
Suroviny na žmolenku.
Vykynuté těsto a žmolenka.
Koláč putuje do trouby.
Dozlatova upečený koláč po vyjmutí z trouby.
Suroviny na krém.
Koláč pomazaný krémem těsně před zaklopením.
Finální výsledek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé