Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Kváskový kořenový chléb se špaldou

0.0
Kváskový kořenový chléb se špaldou

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 2 lžíce kvásku (dávám žitný), 100 g hladké pšeničné mouky, 100 ml vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, 130 g podmáslí, 1 lžička soli (4 g)

Postup přípravy

1. den - příprava kvásku
V misce smíchat 2 lžíce kvásku + 100g vlažné vody + 100g hladké pšeničné mouky.
Misku přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - kynutí, pečení
Ke kvásku přidat ostatní suroviny a zpracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program Těsto.

Po skončení programu (pokud se nedělá v pekárně tak zhruba po 1-2 hodinách kynutí) těsto vyklopit na pomoučněný vál.
- těsto rozdělit na tři zhruba stejně velké kusy a vypracovat z nich válečky
- válečky dát k sobě a jejich konce spojit
- to všechno několikrát otočit (mně to vyjde většinou na 4 otočky), čímž vznikne "kořen"
- kořen přendat na plech, přikrýt (třeba potravinovou folií) a nechat cca 1,5 hodiny kynout

Koncem kynutí rozpálit troubu na 230 °C.
Vložit chléb do trouby, zapařit vodou a péct 10 minut. Potom troubu stáhnout na cca 190-200 °C a dopéct (zhruba 15 minut).

Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

V misce smíchat 2 lžíce kvásku + 100g vlažné vody + 100g hladké pšeničné mouky.
Misku přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

Kvásek bude napěněný.

Ke kvásku přidat ostatní suroviny a zpracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program Těsto.

Po skončení programu (pokud se nedělá v pekárně tak zhruba po 1-2 hodinách kynutí) těsto vyklopit na pomoučněný vál.

- těsto rozdělit na tři zhruba stejně velké kusy a vypracovat z nich válečky

- válečky dát k sobě a jejich konce spojit

- to všechno několikrát otočit (mně to vyjde většinou na 4 otočky), čímž vznikne "kořen"

- kořen přendat na plech, přikrýt (třeba potravinovou folií) a nechat cca 1,5 hodiny kynout

Koncem kynutí rozpálit troubu na 230 °C.
Vložit chléb do trouby, zapařit vodou a péct 10 minut. Potom troubu stáhnout na cca 190-200 °C a dopéct (zhruba 15 minut).
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bernadeta (upraveno) 19. 3. 2014, 2:33
Jéj, to vypadá dobře.. vyzkouším. Díky za recept. (L) Tak jsem vyzkoušela - výborný. Příště udělám možná trochu větší, jen se po něm zaprášilo! :-)
Jonáš7 13. 3. 2014, 8:08
(Y) (clamp) (clamp)Jituš děláte si sama kvásek? Jestli ano prosím recept děkuji V.
Ayra 13. 3. 2014, 12:26
@Jonáš7 Sama si kvásek nevyrábím - myslím jako od úplného začátku. Získala jsem kvásek z Kváskové mapy a ten už si jen množím a udržuji. Pokud byste si chtěla udělat sama, je na netu několik návodů - já se přiznám, že se mi nechtělo se do toho pouštět. Pak je možné získat kvásek od někoho z Kváskové mapy (najdete si někoho v okolí, což má tu velkou výhodu, že kromě kvásku získáte i praktické rady), nebo se občas dá koupit v některých pekařstvích. http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie