Kváskový kořenový chléb se špaldou
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 2 lžíce kvásku (dávám žitný), 100 g hladké pšeničné mouky, 100 ml vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, 130 g podmáslí, 1 lžička soli (4 g)
Postup přípravy
V misce smíchat 2 lžíce kvásku + 100g vlažné vody + 100g hladké pšeničné mouky.
Misku přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.
2. den - kynutí, pečení
Ke kvásku přidat ostatní suroviny a zpracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program Těsto.
Po skončení programu (pokud se nedělá v pekárně tak zhruba po 1-2 hodinách kynutí) těsto vyklopit na pomoučněný vál.
- těsto rozdělit na tři zhruba stejně velké kusy a vypracovat z nich válečky
- válečky dát k sobě a jejich konce spojit
- to všechno několikrát otočit (mně to vyjde většinou na 4 otočky), čímž vznikne "kořen"
- kořen přendat na plech, přikrýt (třeba potravinovou folií) a nechat cca 1,5 hodiny kynout
Koncem kynutí rozpálit troubu na 230 °C.
Vložit chléb do trouby, zapařit vodou a péct 10 minut. Potom troubu stáhnout na cca 190-200 °C a dopéct (zhruba 15 minut).
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.
V misce smíchat 2 lžíce kvásku + 100g vlažné vody + 100g hladké pšeničné mouky.
Misku přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.
Kvásek bude napěněný.
Ke kvásku přidat ostatní suroviny a zpracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program Těsto.
Po skončení programu (pokud se nedělá v pekárně tak zhruba po 1-2 hodinách kynutí) těsto vyklopit na pomoučněný vál.
- těsto rozdělit na tři zhruba stejně velké kusy a vypracovat z nich válečky
- válečky dát k sobě a jejich konce spojit
- to všechno několikrát otočit (mně to vyjde většinou na 4 otočky), čímž vznikne "kořen"
- kořen přendat na plech, přikrýt (třeba potravinovou folií) a nechat cca 1,5 hodiny kynout
Koncem kynutí rozpálit troubu na 230 °C.
Vložit chléb do trouby, zapařit vodou a péct 10 minut. Potom troubu stáhnout na cca 190-200 °C a dopéct (zhruba 15 minut).
Po upečení přendat na mřížku a nechat vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé