(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Rajská omáčka
Potřebné ingredience
1cibule, olej nebo máslo, 1 k.lžičku mleté sladké papriky ,hladká mouka,2 rajčata ,sladký kečup,sůl, moučkový cukr, 2 zběračky hovězího vývaru,2-3 bobkové listy,nové koření a celý pepř,půl lžičky tymiánu
Postup přípravy
1cibuli osmažíme na oleji nebo másle + 1 k.lžičku mleté sladké papriky a zaprášíme asi 2 lžícemi hladké mouky, přidáme 2 na čtvrtky nakrájená rajčata + společně s půl sklenicí sladkého kečupu,, 1 k.lžička soli,2 lžičky moučkového cukru a zalijeme 2 zběračkami hovězího vývaru (z masa které vaříme zvlášt v papináku) dolijeme vodou,2-3 bobkové listy,nové koření a celý pepř,půl lžičky tymiánu,vaříme asi 15 minut,nakonec propasírujeme a vložíme do omáčky uvařené na plátky nakrájené maso.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Evcaax
(upraveno)
12. 3. 2014, 20:28
V omáčce mi slupky opravdu neplavou po uvaření omáčku propasíruji )Ale samozřejmě, že můžete ten kečup nahradit protlakem a recept mám opravdu od mé mamky, jsem na tuhle omáčku zvyklá a každý kdo jí u nás jedl tak mu chutnala.Popravdě jsem ani takovou reakci na naši rajskou nečekala, ale nikomu nebudu nic vyvracet.Nezlobím se za negativní komentáře, tak to prostě je a každý si prostě vaří po svém. Ten tymián tam opravdu doporučuji.
želva17
(upraveno)
12. 3. 2014, 10:37
A zelenina by nebyla?A paprika a kečup
taba
(upraveno)
12. 3. 2014, 10:22
...kečup a paprika?
Jitka z Brna
(upraveno)
12. 3. 2014, 11:08
@taba
tu lžičku sladké papriky tam fakt chuťově nepoznáte, dává se to většinou, když máte čerstvá rajčata, aby omáčka měla červenější barvu.
taba
(upraveno)
13. 5. 2014, 18:41
@Jitka z Brna
Aha, tak to asi jo, protože ta rajčata jsou málokdy pěkně červená....já radši dělám z protlaku, nebo rajčatového pyré, z rajčat jsem to ještě nezkoušela...
zdenakucerova
(upraveno)
12. 3. 2014, 8:58
Dělám rajskou zase podle své maminky s kořenovou zeleninou a skořicí , ale zaujal mě u vás ten tymián, zkusím špetičku do té "naší" ...
KáKá
(upraveno)
12. 3. 2014, 10:48
@zdenakucerova
přesně tak,dělám už roky jen takto- http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=144875&user=157858 tohle co je tu popsáno vůbec nemůže chutnat jako rajská a taky se mi nechce věřit,že takhle by jí vařila něčí maminka
žingi
(upraveno)
12. 3. 2014, 13:14
@KáKá
tak jsem pročetla i tvůj recept a ani tak ji nedělám,já tam teda vůbec kořenovku nedávám a z koření ani bobkáč,dám kousek celé skořice a hřebíčky,ty pak s tou cibuli než dávám protlaky,scedím,já bych si tu rajskou taaaaaak dala,al nemám hovězí
KáKá
(upraveno)
12. 3. 2014, 13:29
@žingi
Já hovězí nepozřu smrdí mi,mám k němu odpor,.ale to je můj problém
Evcaax
(upraveno)
12. 3. 2014, 20:40
@KáKá
Já si zase nedokážu představit dát do rajské ocet, ale nic neodsuzuji předem, klidně váš recept někdy vyzkouším a až ochutnám tak můžu hodnotit
KáKá
(upraveno)
13. 3. 2014, 6:43
@Evcaax
Tam jde jen o kapku toho octa,může být i citr.šťáva.Já zase prubnu ten tymián,ale kečup opravdu ne,to nemá s rajčaty nic společného,z protlaku dělám také
evicela
(upraveno)
12. 3. 2014, 8:07
paprika a kečup do majdy?
plamenek
(upraveno)
12. 3. 2014, 7:56
No jo, bez kečupu by v Čechách nikdo neuvařil. Hlavně z toho kupovaného s modifik.škrobem a barvivem.A rajčat obsahuje opravdu dost asi 10 %.
Evcaax
(upraveno)
11. 3. 2014, 21:25
Prosím není zač )Každý vaří jinak a každý to má rád jinak, vařila jí takhle moje mamka a MY JÍ MÁME TAKHLE RÁDI )Vy si jí samozřejme vařte podle sebe
JarkaH
(upraveno)
12. 3. 2014, 0:57
@Evcaax
Ta rajcata neloupete neplavou pak v omacce slupky?
xr300
(upraveno)
12. 3. 2014, 8:34
@JarkaH
v receptu je napsáno, že se omáčka nakonec propasíruje, takže slupky vám tam určitě plavat nebudou
KáKá
(upraveno)
7. 3. 2014, 7:34
Rajskou z kečupu?díky nechci
taba
(upraveno)
12. 3. 2014, 10:22
@KáKá
...někde tady byl i recept na rajskou polívku z kečupu...
KáKá
(upraveno)
12. 3. 2014, 10:49
@taba
takže kečupová
pius1292
(upraveno)
6. 3. 2014, 21:41
Kečup do rajské, to tedy rozhodně ne.