Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Maki sushi v domácích podmínkách podrobně( suši)

0.0
Maki sushi v domácích podmínkách podrobně( suši)

Potřebné ingredience

Rýže na suši+++řasa nori+++rýžový ocet+++pasta wasabi+++nakládaný zázvor+++japonská sojová omáčka+++náplň dle chuti a barvy (krevety, losos, tuňák, krabí tyčinky….., ředkev, okurek, avokádo….) a bambusová podložka

Postup přípravy

Maki-suši je závitek z mořské řasy tvarovaný pomocí bambusové podložky a naplněný rybou a zeleninou. Náplň je libovolná, volíme to, co lahodí naší chuti a co bude i vypadat pěkně barevně na řezu. Všechny ingredience dneska koupíme v větších supermarketech ( Tesco, Spar) nebo ve specializovaných prodejnách, ale i u prodejců suši. POdrobný popis v obrázcích.

Připravíme si základní přísady.

Nejdříve si uvaříme rýži, ta musí být vždy kulatá, aby dobře lepila. Asi šálek rýže proplachujeme v sítě tekoucí vodou, dokud není voda čirá. Rýži dáme do hrnce, přidáme 2 šálky( dvojnásobek rýže) studené vody a uvedeme k varu, 2 minuty povaříme, pak vypneme a necháme asi 15 minut dojít pod pokličkou. Uvařenou rýži přendáme do misky a smícháme s octovým nálevem ( 2 lžíce rýžového octa + lžička soli a lžička cukru). Rýži schladíme pomocí převalování v míse nebo pomocí vějíře.

Na bambusovou podložku si položíme řasu, lesklou stranou dolů. Na řasu si nejlépe pomocí plastové špachtle navrstvíme rýži po celé ploše, pouze asi centimetrový okraj necháme volný. Ten bude držet svitek. Pozor, pokud budeme na rýži chtít sahat rukama, vždy navlhčenými, jinak se nám bude na ně rýže lepit. Pokud budeme používat wasabi, pouze navhlčeným prstem přejedeme po celé šířce " čárku", wasabi je velmi ostré a více by nám přebilo všechny chutě. Potom do spodní třetiny, kterou máme u sebe, poklademe rybu a zeleninu nakrájenou na proužky. Okraj plátku nori pomocí podložky přehneme, přísady přidržujeme prsty. Plátek nori úplně srolujeme a vždy pevně stiskneme. Váleček přendáme na prkýnko a vezeme si ostrý nůž.

Každý řez provádíme nožem, po kterém jsme nechali sjet kapku vody, jen tak se nám povede krásný řez bez lepení se rýže a řasy. Každý váleček vždy přeřízneme na polovinu a každou polovinu pak dvěma řezy na třetiny, získáme tak 6ks z každé řasy. Okraje třeba sníme :-)

Pokud chceme, můžeme pracovat i s poloviční řasou, kterou si nůžkami roztřihneme, sousta jsou pak menší.

Suši podáváme s wasabi pastou, miskou se sojovou omáčkou a trochou nakládaného zázvoru (gari), který zpestří chuť. Suši se nabírá hůlkami, ale jíst je rukama není prohřešek proti bontonu :-). Stylově se zapíjí čajem nebo saké.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Romča35 20. 12. 2014, 9:19
(Y) (Y) (Y) (clamp)
Jonáš7 5. 3. 2014, 19:06
8-|slintám asi na to zítra vlítnu zázvor krabí i tuňák i avokádo mám a domácí před týdnem žebral ať udělám ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie