(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
univerzální vařený vaječný krém
Potřebné ingredience
3 vejce, 3x hrstička cukru krupice, 1 máslo, rum
Postup přípravy
Jak už jsem radila v poradně před rokem, dávám k dobru recept farské/ní kuchařky, která celé roky pekla cukroví pro faru v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pro svou popularitu a vynikající cukroví pekla i na různé příležitosti - svatby, primice, křtiny....
Já osobně jsem se zúčastnila jejího pečení před 28 lety jako náctiletý pomocník (sestra se vdávala) a velmi ráda na tuto paní vzpomínám.
Recept na máslový vařený krém:
na 1 máslo - 3 hrstičky cukru krupice (hrstička = dlaň sevřít co nejtěsněji do mističky), 3 vejce
Vejce vyklepneme do mísy pro vaření ve vodní lázni (hrnec s vodou na sporák, výška hladiny vody se nesmí dotýkat mísy s vejci), elektrický šlehačem mírně!! prošleháme vejce a poté dáme na hrnec s vařící se vodou. pak vodu přitlumíme, aby jen méně vařila, probublávala.
Opatrně přisypáváme cukr a stále na mírných otáčkách šleháme až do zhoustnutí. Kontrola uvaření - vložený prst do vaječiny byl měl pocítit horkost, nesmí být vlažná. V ušlehané vaječině vám nesmí křupat cukr.
Potom vyndáme mísu z vodní lázně, umístíme ji do dřezu se studenou vodou a zase mírným šleháním chladíme. ZÁROVEŇ postupně přidáváme na plátky pokrájené máslo. Šleháme do vychladnutí, kdy máslo tvoří za šlehačem sklady- záhyby. Než ukončíme, zašleháme větší štamprli rumu. Povýší chuť krému a dodá na jeho trvanlivosti. Pokud krém nezpracujeme, uložíme jej do chladu popř. i do mrazáku. Na opětovné mazání, aby se dostalo zase vláčnosti, dáme mísu s krémem do vodní lázně a mícháme, mícháme... až se krém spojí. To uděláme i tehdy, když se vám krém jakoby dělí na vodnatou část a tuhou, musí se při míchání prohřát!
Na 1 klasický dort promazaný krémem, politý čokoládou a nazdobený krémem tato dávka postačí. Pokud chcete zdobit i strany, musíte dávku zvětšit.
POZOR!! Opravdu bílý krém docílíte tím, že toto uděláte jen z vaječných BÍLKŮ!
Chcete-li opravdu čokoládový krém, pak šlehejte jen žloutky se 3 LŽ KAKAA!
Já osobně jsem se zúčastnila jejího pečení před 28 lety jako náctiletý pomocník (sestra se vdávala) a velmi ráda na tuto paní vzpomínám.
Recept na máslový vařený krém:
na 1 máslo - 3 hrstičky cukru krupice (hrstička = dlaň sevřít co nejtěsněji do mističky), 3 vejce
Vejce vyklepneme do mísy pro vaření ve vodní lázni (hrnec s vodou na sporák, výška hladiny vody se nesmí dotýkat mísy s vejci), elektrický šlehačem mírně!! prošleháme vejce a poté dáme na hrnec s vařící se vodou. pak vodu přitlumíme, aby jen méně vařila, probublávala.
Opatrně přisypáváme cukr a stále na mírných otáčkách šleháme až do zhoustnutí. Kontrola uvaření - vložený prst do vaječiny byl měl pocítit horkost, nesmí být vlažná. V ušlehané vaječině vám nesmí křupat cukr.
Potom vyndáme mísu z vodní lázně, umístíme ji do dřezu se studenou vodou a zase mírným šleháním chladíme. ZÁROVEŇ postupně přidáváme na plátky pokrájené máslo. Šleháme do vychladnutí, kdy máslo tvoří za šlehačem sklady- záhyby. Než ukončíme, zašleháme větší štamprli rumu. Povýší chuť krému a dodá na jeho trvanlivosti. Pokud krém nezpracujeme, uložíme jej do chladu popř. i do mrazáku. Na opětovné mazání, aby se dostalo zase vláčnosti, dáme mísu s krémem do vodní lázně a mícháme, mícháme... až se krém spojí. To uděláme i tehdy, když se vám krém jakoby dělí na vodnatou část a tuhou, musí se při míchání prohřát!
Na 1 klasický dort promazaný krémem, politý čokoládou a nazdobený krémem tato dávka postačí. Pokud chcete zdobit i strany, musíte dávku zvětšit.
POZOR!! Opravdu bílý krém docílíte tím, že toto uděláte jen z vaječných BÍLKŮ!
Chcete-li opravdu čokoládový krém, pak šlehejte jen žloutky se 3 LŽ KAKAA!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé