(recept
si oblíbilo 50 návštěvníků)
Tradiční italské lasagne
Potřebné ingredience
Boloňská omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 500g mletého masa, 250g oloupaných nakrájených rajčat v plechovce, lžíce sušené bazalky (nebo i čerstvé), sůl, pepř. V původním receptu je ještě 2 lžíce protlaku a 4 lžíce červeného vína, ale nedávám to. Protlak už není třeba a víno nám moc v pokrmech nechutná. Sýrová omáčka:50g másla, 50g hl. mouky, 600ml mléka, 125g sýru na strouhání, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku V původním receptu je 12 listů lasagní, dělám pouze ze 6 listů, 2 patra.
Postup přípravy
Boloňská omáčka:Na oleji osmažíme do zlatova na jemno nakrájenou cibuli, vmícháme maso, po zhnědnutí přidám prolisovaný česnek, rajčata, bazalku (protlak a víno), sůl a pepř. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 20-25 minut. Není nutno tak dlouho, ještě zapéká v troubě.
Sýrová omáčka:V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přídáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku dávám na dno neuvařené pláty lasagní. Mám pekáček že se mi vejdou 3pláty vedle sebe, na to dám boloňskou omáčku, na to sýrovou, opět pláty lasagní a opakuji boloňskou a sýrovou nakonec. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30-35 minut do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat i déle dokud omáčka nezhnědne a zkusím píchnout jestli jsou pláty měkké.
Tento recept je zhruba pro 4 osoby
Sýrová omáčka:V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přídáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku dávám na dno neuvařené pláty lasagní. Mám pekáček že se mi vejdou 3pláty vedle sebe, na to dám boloňskou omáčku, na to sýrovou, opět pláty lasagní a opakuji boloňskou a sýrovou nakonec. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 30-35 minut do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat i déle dokud omáčka nezhnědne a zkusím píchnout jestli jsou pláty měkké.
Tento recept je zhruba pro 4 osoby
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jaňulka365
(upraveno)
11. 11. 2014, 13:11
Výborný a jednoduchý receptík, mňam !!!
laskonka333
(upraveno)
27. 4. 2014, 20:22
novackova
(upraveno)
27. 4. 2014, 13:25
hanka73
(upraveno)
27. 4. 2014, 12:52
Dnes jsem vyzkoušela a nemá to chybu. výborné. Hanka