(recept
si oblíbilo 62 návštěvníků)
LOKŠE S POVIDLY A MÁKEM
Potřebné ingredience
1 kg brambor, 300g hladké mouky, povidla, mletý mák, moučkový cukr, sádlo ( nebo máslo), sůl
Postup přípravy
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, prolisujeme, já strouhala na struhadle s menšími otvory, přidáme sůl, mouku a vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále těsto uválíme na dlouhý váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.Každý kousek rozválíme na lokšu - placku a na rozehřáté plotně nebo plotýnce upečeme nasucho. Pak potřeme povidly, posypeme mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a polejeme rozehřátým sádlem nebo máslem.Stočíme do ruličky a ještě posypeme mákem nebo jen cukrem a podáváme. Jsou vynikajicí:-)
Recept je z pořadu Herbář.
Dobrou chuť.
Recept je z pořadu Herbář.
Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KarenKrejci
(upraveno)
3. 3. 2021, 8:39
Chutnalo
lidare
(upraveno)
2. 3. 2021, 15:19
Ty miluju,musím brzy udělat
srneckova
(upraveno)
29. 10. 2015, 11:30
ty jsou moc dobré
laskonka333
(upraveno)
29. 10. 2015, 11:26
Archeoložka
(upraveno)
28. 10. 2015, 20:18
JÉÉÉÉÉÉÉÉÉ MNAM
veronique1980
(upraveno)
3. 4. 2015, 13:36
Výborná mňamka, děkuji za recept. Vychytávka na povidlí - rozehřála jsem ho s máslem, je to jemné a chutné mazání, nejsou to tuhá povidla... na kalorie nehleďte . Díky
P.A.V.L.A
(upraveno)
31. 10. 2014, 17:54
3ivana
(upraveno)
31. 10. 2014, 15:41
Právě jsem dopekla, jsou přesně takové jako nám dělala před 40 lety moje babička, snad budou chutnat i mím vnoučatům Moc děkuji za receptík Iva
Pesinka
(upraveno)
31. 10. 2014, 8:46
Dnes jdu na ně,mňam
PavlinaHruba
(upraveno)
29. 10. 2014, 12:17
Právě jsem dovařila a už se cpeme. Děkuji za bezva receptík Pavlína
Marule
(upraveno)
29. 1. 2014, 11:52
Zdravím, lokše znám pod názvem patenty a taky přesňáky...U nás je z kila brambor málo ...Když už je dělám, tak stojím u plotny i hodinu a půl...ale stojí to za to... je "ujídají" i suché, manžel je má rád naplněné rozškvařenou anglickou, ev.s přidáním zelí. Bez náplně jsou dobré i ke kyselici anebo zelňačce... Ale povidla, mák, popř.domácí sádlo, to je prostě nejchutnější kombinace... Zase je brzy udělám, díky za připomenutí
bambus
(upraveno)
29. 1. 2014, 11:19
když jsem byla malá a jezdila k babičce,vždycky nám dělala kolečka,velká jako když vykrojíte třeba hrnkem.Dělala to na plotýnce a pak posypala mákem s cukrem a máslo.Jsme to s bráchou milovali a toto bude asi to stejné,jen je to větší a jsou tam ta povidla.Tak to si musím uložit a jednou udělat doma
hezouni
(upraveno)
29. 1. 2014, 11:13
hmmmm...moje babička tomu říká pekáčky...má na to speciální starý plech,který položí na plotýnky...vždy to jen potře rozpuštěným sádlem a vedle v misce má smíchaný moučkový cukr s vanilkou...no nááářez
kata2103
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:53
Tak ty musí být
inaina
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:20
Mňam
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:37
@inaina
fojaa
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:06
ježííííš...slintám jak bernardýn
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:36
@fojaa
Joliana
(upraveno)
25. 1. 2014, 18:49
To vypadá naprosto luxusně
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:36
@Joliana
Marti a i tak chutnají
Zrušený účet
(upraveno)
25. 1. 2014, 18:49
včera jsem je dělala na sporáku
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:36
@
šubka
(upraveno)
25. 1. 2014, 17:43
Takový chutě mi děláte , hned si recept uložim
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 18:24
@šubka
Zuzko, zkuste, nebudete litovat
žingi
(upraveno)
25. 1. 2014, 16:44
to bych si dala
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 16:52
@žingi
Jani, tak si je udělejte, jsou fakt výborné
žingi
(upraveno)
25. 1. 2014, 17:51
@cue24
recept si uložím do meilu,ale já nemám na čem smažit,jedině nějak na pánvi
cue24
(upraveno)
25. 1. 2014, 18:23
@žingi
no jasně, na pánvi, nasucho, já je taky tak dělala, dokud se nevytvoří hnědé puchýřky
žingi
(upraveno)
25. 1. 2014, 19:54
@cue24
mě ale příjde,že nic nasucho mi nejde
Marule
(upraveno)
29. 1. 2014, 11:54
@žingi
To víš že jde...nedělám jako babička na sporáku, ale na teflonové pánvi....Puchýřkuje to pěkně...