(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Domácí šunka
Potřebné ingredience
◾1 kg masa ◾25 g soli ◾1KL práškového cukru ◾1dl vody
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kostky cca 2-3cm. Dáme do mísy, přidáme sůl a cukr a hněteme tak dlouho, až se začne dělat "blátíčko". Během hnětení pomalu přiléváme vodu. Ubereme část masa, které rozmixujeme a znovu zapracujeme do ostatního. Přiklopíme a dáme do lednice na 48 hodin odpočinout. Během této doby 2x denně propracujeme.
Pak maso nacpeme do střívka na tlačenku, dobře utěsníme, nesmí být vzduchové bubliny. Konce zavážeme a dáme do vody "vařit" na 75-80°C. Vaříme asi 2 - 2,5 hodiny.
Šunku můžeme ochutit česnekem, cibulí, kořením,...
POZOR: Pokud vaříme šunku bez rychlosoli, není růžová, jako v obchodě!
TIP: Na usnadnění hnětení můžeme použít hnětač, nebo domácí pekárnu.
Pak maso nacpeme do střívka na tlačenku, dobře utěsníme, nesmí být vzduchové bubliny. Konce zavážeme a dáme do vody "vařit" na 75-80°C. Vaříme asi 2 - 2,5 hodiny.
Šunku můžeme ochutit česnekem, cibulí, kořením,...
POZOR: Pokud vaříme šunku bez rychlosoli, není růžová, jako v obchodě!
TIP: Na usnadnění hnětení můžeme použít hnětač, nebo domácí pekárnu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé