Kuřecí šunka
Potřebné ingredience
1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky), 18 g soli, 4 g nakládací soli (Praganda), 4 g moučkového cukru, 100 ml vody
Postup přípravy
Do vody přidat sůl a cukr, roztok přidat k masu a důkladně celou směs promíchat - doporučuje se minimálně 10 minut intenzivního míchání (někdy to dávám míchat do pekárny).
Maso přendat do šunkovaru, průběžně stlačovat. Potom ho uzavřít a dát na 48 hodin do lednice uležet.
Šunkovar přendat do hrnce přiměřené velikosti, zalít vodou a zahřívat.
Jakmile se dosáhne teploty 80°Ct., tak stáhnout plamen a při této teplotě (75-85 °C) vařit 2 hodiny.
Po dvou hodinách šunkovar vyndat z vody a slít z něj přebytečnou vodu. Pak ochladit studenou vodou a dát do lednice vychladit.
Po vychlazení vyjmout a servírovat.
Pro změnu je možné do šunky přimíchat černé nebo zelené olivy (50 g).
3/4 masa nakrájet na malé kostky, zbylou 1/4 umlít (dělám tyčovým mixérem).
Toto je řeznická nakládací sůl, k dostání běžně v obchodech a drogeriích. Dávám jí jen špetku, když dělám jen poloviční množství, tak žádnou.
Do vody přidat sůl a cukr, roztok přidat k masu a důkladně celou směs promíchat - doporučuje se minimálně 10 minut intenzivního míchání (někdy to dávám míchat do pekárny).
Maso přendat do šunkovaru, průběžně stlačovat.
Šunkovar uzavřít a dát na 48 hodin do lednice uležet.
Šunkovar přendat do hrnce přiměřené velikosti, zalít vodou a zahřívat.
Jakmile se dosáhne teploty 80 st., tak stáhnout plamen a při této teplotě (75-85 st.) vařit 2 hodiny.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé