(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Kváskový Vinohradský pšeničný chléb
![Kváskový Vinohradský pšeničný chléb](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/140110/20/j149648.jpg)
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g vody, 350 g hladké pšeničné mouky, 45 g celozrnné (nebo obyčejné) žitné mouky, 9 g soli (případně dle chuti koření, cibulku, brambory ....)
Postup přípravy
Polopatický postup na 1 bochník (cca 800 g) - píšu ho hlavně pro sebe, ale třeba to pomůže i někomu jinému :-)
1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - ke kvásku přidat 200 g vlažné vody + 350 g hladké pšeničné mouky + 45 g celozrnné žitné mouky
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli (+ případně další příměsi) a těsto dobře propracovat, až bude konzistentní a jen mírně lepivé (dle potřeby upravit hustotu moukou).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, přeložit, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
2. den - ke kvásku přidat 200 g vlažné vody + 350 g hladké pšeničné mouky + 45 g celozrnné žitné mouky
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli (+ případně další příměsi) a těsto dobře propracovat, až bude konzistentní a jen mírně lepivé (dle potřeby upravit hustotu moukou).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, přeložit, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140110/20/k192339.jpg)
Nářadí :-)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140110/20/k192340.jpg)
Kynutí v ošatce.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140110/20/k192341.jpg)
Chléb vsadit na rozpálený plech.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140110/20/k192342.jpg)
Upečeno :-)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/140110/20/k192917.jpg)
Řez.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
17. 1. 2014, 20:13
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130913/19/b353128-1379091841.jpg)
Česťa kuba
(upraveno)
10. 1. 2014, 20:51
Prosím, jak velkou ošatku na to máte? Já mám 750g a 1200g. Chlebík vypadá moc pěkně. Kváskový jsem ještě nezkoušela, bojím se kvásku
A na co máte ten rejžák? Děkuji
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140817/09/b3251-1408259893.jpg)
Ayra
(upraveno)
10. 1. 2014, 21:02
@Česťa kuba
Je v ošatce na 1 kg. Rejžák není rejžák
. Je to vlažovka - takový smetáček, co se namočí do vody a chléb se s ní svlaží
Kvásek vyzkoušejte, je to legrace - nikdy nevíte, co na vás z té trouby vypadne
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140212/20/b92387-1392234687.jpg)
juice.girl
(upraveno)
12. 2. 2014, 20:42
@Ayra
kvásek z troby? já myslela že kvásek se uchovává v lednici. ted jsem trochu zmatená
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140817/09/b3251-1408259893.jpg)
Ayra
(upraveno)
12. 2. 2014, 22:24
@juice.girl
Myslím, že jsem nikde nepsala, že kvásek dávám do trouby
Mám ho normálně na lince při pokojové teplotě, do lednice dávám, jen když nejsem pár dní doma.
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130913/19/b353128-1379091841.jpg)
Česťa kuba
(upraveno)
11. 1. 2014, 17:51
@Ayra
Tak já ho teda někdy vyzkouším
Chlebík máte moc pěknej, já ho mám placatější a dole popraskanej. Nevím čím to je ... asi ho tou vodou potírám moc dlouho a potom to klesne. Jak při pečení "roste", tak mi vždy dole hnusně praskne a otevře se
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![:-S](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/8.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140817/09/b3251-1408259893.jpg)
Ayra
(upraveno)
12. 1. 2014, 22:55
@Česťa kuba
Taky mívám občas placáka, nebo žraloka a jednou dokonce sopku
Dole mi chleby taky občas praskly. Někde jsem se dočetla že je to proto, že se chleba sází na studený plech. Tak teď sázím na rozpálený plech a už se mi to nestává - tak nevím, možná to tím opravdu bylo.
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)