Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Kváskový Vinohradský pšeničný chléb

0.0
Kváskový Vinohradský pšeničný chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g vody, 350 g hladké pšeničné mouky, 45 g celozrnné (nebo obyčejné) žitné mouky, 9 g soli (případně dle chuti koření, cibulku, brambory ....)

Postup přípravy

Polopatický postup na 1 bochník (cca 800 g) - píšu ho hlavně pro sebe, ale třeba to pomůže i někomu jinému :-)

1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.

2. den - ke kvásku přidat 200 g vlažné vody + 350 g hladké pšeničné mouky + 45 g celozrnné žitné mouky
Míchat, než se spojí mouka s vodou, potom přikrýt a nechat cca 30 minut stát.
Po 30 minutách přidat 9 g soli (+ případně další příměsi) a těsto dobře propracovat, až bude konzistentní a jen mírně lepivé (dle potřeby upravit hustotu moukou).
Vymazat olejem větší mísu, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny (přikrýt).
Během kynutí v míse těsto 2x přeložit (zhruba po 40 a po 80 minutách).
Poté vyndat těsto na vál, přeložit, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny.
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C, vsadit chléb na rozpálený plech (na povrchu naříznout) a hned dát do trouby (troubu zapařit vodou).
Po 10 minutách chléb oprášit od mouky, svlažit vlažovkou, snížit teplotu na 220°C a dopéct (cca 20-30 minut).

Nářadí :-)

Kynutí v ošatce.

Chléb vsadit na rozpálený plech.

Upečeno :-)

Řez.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 17. 1. 2014, 20:13
(Y)
Česťa kuba 10. 1. 2014, 20:51
Prosím, jak velkou ošatku na to máte? Já mám 750g a 1200g. Chlebík vypadá moc pěkně. Kváskový jsem ještě nezkoušela, bojím se kvásku ,-) A na co máte ten rejžák? Děkuji
Ayra 10. 1. 2014, 21:02
@Česťa kuba Je v ošatce na 1 kg. Rejžák není rejžák ,-) . Je to vlažovka - takový smetáček, co se namočí do vody a chléb se s ní svlaží (F) Kvásek vyzkoušejte, je to legrace - nikdy nevíte, co na vás z té trouby vypadne ,-)
juice.girl 12. 2. 2014, 20:42
@Ayra kvásek z troby? já myslela že kvásek se uchovává v lednici. ted jsem trochu zmatená :-o
Ayra 12. 2. 2014, 22:24
@juice.girl Myslím, že jsem nikde nepsala, že kvásek dávám do trouby *-) Mám ho normálně na lince při pokojové teplotě, do lednice dávám, jen když nejsem pár dní doma.
Česťa kuba 11. 1. 2014, 17:51
@Ayra Tak já ho teda někdy vyzkouším ,-) Chlebík máte moc pěknej, já ho mám placatější a dole popraskanej. Nevím čím to je ... asi ho tou vodou potírám moc dlouho a potom to klesne. Jak při pečení "roste", tak mi vždy dole hnusně praskne a otevře se :-S
Ayra 12. 1. 2014, 22:55
@Česťa kuba Taky mívám občas placáka, nebo žraloka a jednou dokonce sopku ,-) Dole mi chleby taky občas praskly. Někde jsem se dočetla že je to proto, že se chleba sází na studený plech. Tak teď sázím na rozpálený plech a už se mi to nestává - tak nevím, možná to tím opravdu bylo.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie