(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
VÁNOČKA +++
Potřebné ingredience
1 vejce ,250 ml vlažné vody nebo mléka ,5 dkg másla,40 dkg hladké mouky,10 dkg polohrubé mouky ,10 dkg cukr krupice,1 sušené kvasnice, strouhaná kůra ,špetka soli,1vejce na potření .......
Postup přípravy
Do domácí pekárny dáme nejprve tekuté suroviny: vlažnou vodu, rozpuštěné zchladlé máslo, rozkvedlaný jedno celé vejce. Dál přidáme hladkou a polohrubou mouku, do jednoho rohu citronovou kůru z půlky citronu, do druhého rohu cukr krupice, do dalšího špetku soli, do prostředka v mouce uděláme důlek a dáme sušené kvasnice, které zahrneme.
Na domácí pekárně zapneme program příprava těsta, po zpracování dáme těsto na vál těsto rozdělíme na 5 ks ze kterých uděláme válečky. Z válečků upleteme vánočků - ze tří ze dvou a ještě jeden na tvar vánočky. Po upletení vánočky nechat ještě asi 30 minut kynout.
Rozklepneme a vyšleháme si vejce na potření vánočky. Vánočku pěčeme prvních asi 5-7 minut na 200 °C potom stáhneme na 150 °C a pečeme celkem 45 minut zkoušíme špejlí.
Pokud by se vánočka z hora připalovala, překryjeme jí alobalem.
Na domácí pekárně zapneme program příprava těsta, po zpracování dáme těsto na vál těsto rozdělíme na 5 ks ze kterých uděláme válečky. Z válečků upleteme vánočků - ze tří ze dvou a ještě jeden na tvar vánočky. Po upletení vánočky nechat ještě asi 30 minut kynout.
Rozklepneme a vyšleháme si vejce na potření vánočky. Vánočku pěčeme prvních asi 5-7 minut na 200 °C potom stáhneme na 150 °C a pečeme celkem 45 minut zkoušíme špejlí.
Pokud by se vánočka z hora připalovala, překryjeme jí alobalem.
x
druhý pokus
dnešni 16.12.13
na řez
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
12. 12. 2021, 13:54
Natka6
(upraveno)
13. 12. 2013, 23:11
Krásná
Anturka
(upraveno)
14. 12. 2013, 7:52
@Natka6
Děkuji