(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Perníčky
Potřebné ingredience
80 Dkg hladké mouky, 30 Dkg cukr - moučka, 4 celá vejce , 8 lžic teplého medu, 20 Dkg Hery, 4 lžíce perníkového koření, 2 lžíce holanského kakaa, celý prášek do pečiva a lžička sody bikarbony /zamíchat do mouky
Postup přípravy
Množství je na 5 plechů perníků, jsou hned jedlé , měkké, protože jsou s tukem. Je třeba těsto nechat přes noc uležet v chladu, ale ne v lednici. Nebo úplně dole...já ho nechávám raději v komoře. Z těsta lze dělat jak figurální dekorativní perník, tak na jídlo se zapečeným oříškem nebo mandličkou. Necháme si mimo ledničku změknout Heru, v pokojové teplotě mám nachystaná 4 vejce. nahřejeme si asi deci medu ( pak z něho odebereme 8 plných lžic) Tedy, jak postupujeme? 4 celá vejce 30 Dkg práškového cukru 8 lžic teplého medu 4 plné lžíce perníkového kupovaného koření + lžičku ml.skořice a trochu badyánu mletého ( nic se nestane když dáme jen to kupované v sáčku jako koření do perníku nebo peníkové koření 2 zarovnané lžíce kakaa holanského dáme do mísy a vyšleháme do pěny - chvilku přidáme změklou Heru - 20Dkg zase chvíli šleháme do 80 Dkg mouky dobře zamícháme celý prášek do pečiva (15g Stilla dolce - ten je odzkoušenej a i množství je akorát) a rovnou lžičku kávovou sody bikarbony. asi třetinu mouky zašlehat do hmoty v míse, pak vše vyklopíme na vál a těsto pěkně propracujeme se zbytkem mouky , jestliže se lepí ( asi se dalo více medu) pak doporučuji přidat trochu mouky. Těsto nechat odpočinou, po té odkrojit, lehce propracovat a vyválet na výšku stébla (asi 3mm), na plech dát pečící papír a klást vedle sebe , ne na husto asi cm od sebe . Nejlépe napřed navykrajovat, potom vše najednou péct. Troubu předehřát na 200 C, po naskočení perníčků stáhnout na 180 , pečeme 8-11 minut podle síly těsta - perník musí maličko zezlátnout a ve spod musí být také nazlátlý, já říkám, že musí cinknout, hlavní je troubu neotvírat oněch 7- 8 minut, pak už se můžeme podívat. Před novým plechem musí být v troubě 200 C ....je to trochu náročný ale vyplatí se si to hlídat, perníčky jsou pak jedna báseň :-) Po vytažení z trouby chvilku nechat vychladnout, pak potřít vajíčkem. Důležité je nechat perníčky vydýchat do druhého dne. Jinak zdobení opadává.... Perníčky zdobím bílkovou polevou. 4x prosít mletý cukr, bílek a citronová šťáva - i šťávu přecedit! Míchat asi 20 minut měchačkou, pak přidat trochu ( asi lžičku) přesitého solamylu, pokud barvím kakaem, taky přesít. Poleva lze uchovávat v ledničce dobře uzavřena , před použitím dobře zase namíchat! Ideálně jde zdobit kornoutkem z celofánu, kornoutek neděláme velký, max na jednu kávovou lžičku polevy.
Přeji ať se perníčky povedou, krásný advent!
Přeji ať se perníčky povedou, krásný advent!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
myška1000
(upraveno)
5. 12. 2013, 6:40
Moc pěkné