(recept
si oblíbilo 119 návštěvníků)
Náš nejlepší domácí chlebík
Potřebné ingredience
voda 1,5 hrnku, mléko 3 lžíce, ocet 2 lžíce, hladká mouka 5 hrnků, kmín celý 2 lžičky, sůl 2 lžičky, cukr 1 lžička, sušené droždí podle váhy mouky /na každých 100 g mouky asi 1 g droždí/
Postup přípravy
Těsto si necháme vymísit a vyválet v domácí pekárně.
Potom těsto vyndáme na válecí podložku a vytvarujeme do požadovaného tvaru bochníku.
Opatrně přendáme na plech s pečícím papírem a necháme aspoň 30 minut kynout.
Těsně před vložením do trouby celý bochník potřeme octem smíchaným s vodou nebo rozšlehaným vajíčkem pro krásný lesk.
Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °. Po 10 minutách teplotu snížíme na 200 ° a dopečeme do požadované barvy kůrky chleba. Během pečení aspoň jednou ještě potřeme octovou vodou.
Hned po upečení sundáme z plechu na dřevěnou desku s mřížkou a zakryjeme utěrkou.
Potom těsto vyndáme na válecí podložku a vytvarujeme do požadovaného tvaru bochníku.
Opatrně přendáme na plech s pečícím papírem a necháme aspoň 30 minut kynout.
Těsně před vložením do trouby celý bochník potřeme octem smíchaným s vodou nebo rozšlehaným vajíčkem pro krásný lesk.
Vložíme do trouby vyhřáté na 250 °. Po 10 minutách teplotu snížíme na 200 ° a dopečeme do požadované barvy kůrky chleba. Během pečení aspoň jednou ještě potřeme octovou vodou.
Hned po upečení sundáme z plechu na dřevěnou desku s mřížkou a zakryjeme utěrkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Matin+Sisa
(upraveno)
27. 4. 2020, 11:08
moc díky,dělala jsem mix špaldy,žita a hl.mouky plus semínka a nejlepší chleba co jsem zatím dělala
Kykča2
(upraveno)
25. 3. 2015, 19:43
Kdo jste delal prosim jak velky objem hrnku??
Diana str
(upraveno)
5. 1. 2015, 13:51
chleba vypada dobre.ale ma se tam dat mleko a voda taky??vyzkousim,
MÁCA 49
(upraveno)
28. 3. 2014, 20:52
Jaký objem je toho hrnku. Každý hrnek je jiný. Chleba vypadá moc dobře.
kvítečko
(upraveno)
28. 3. 2014, 15:57
vypadá skvěle
Leni155
(upraveno)
18. 2. 2014, 0:37
Ahoj, mám stupidní otázku: jak prosím vypadá dřevěná deska s mřížkou? Ničím takovým nedisponujem a chtěla bych recept vyzkoušet, ať se na DP jen nepráší... Moc díky.
PetraK
(upraveno)
28. 3. 2014, 18:28
@Leni155
Já používám podložku na hrnce z Ikey. http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30111087/ Jde o to, aby chleba větral.
NOČNÍ HVEZDA
(upraveno)
6. 2. 2014, 18:03
no musím vám chlebík pochválit peču hodně ale takový jsem ještě fakt nejedla těsto jsem nechala umíchat v pekárně a pak dala kynout do ohnivzdorné misky moc děkuji že jste se s námi podělila o recept
trtkova
(upraveno)
22. 1. 2014, 15:34
A peče se i v horkovzdušné trubě na tolik stupňů ? A na těch 200 stupňů se to asi jak dlouho peče? Já vím , že je to možná blbý dotaz, ale už se mě dvakrát stalo, že chléb byl z vrchu pěkně hnědý a ze vnitř nedopečený . Moc děkuji
ludka77
(upraveno)
4. 2. 2014, 16:22
@trtkova
ja som ho na tych 200 piekla cca 20-25 minut
trtkova
(upraveno)
26. 3. 2014, 10:29
@ludka77
Děkujiiii
P.A.V.L.A
(upraveno)
7. 1. 2014, 18:53
jituneli
(upraveno)
7. 1. 2014, 18:34
¨Dopekla jsem chlebík, je parádně velký, nemohli jsme se dočkat ho ochutnat a ještě teplý jsme ukrajovali a je vážně moc dobrý Díky za recept
kacenka1177
(upraveno)
4. 1. 2014, 17:20
Nejlepší chleba,který jsem dělala.Po upečení vypadal stejně jako na fotografii a chutnal ještě líp.Moc děkuji Katka
smudlíí
(upraveno)
4. 1. 2014, 11:24
Opravdu ten nejlepší chlebík,moc dobrý a dlouho vydrží měkký!
veronika1979
(upraveno)
28. 12. 2013, 15:25
musím pochválit, je výbornej, můj první chlebík a povedl se , měkkoučký i třetí den super díky za recept, určo budu dělat i nadále
duchcov
(upraveno)
8. 12. 2013, 15:41
vypadá nádherně,ale máme ho i papírem,ani za nic papír nejde z chleba dolů,příště ho zkusím přímo na plech
jafoslav
(upraveno)
26. 3. 2014, 12:51
@duchcov
Ja som pri inom recepte čítala, že nemá kysnúť na tom papieri. Vtedy sa prilepí. Na papier sa má preložiť tesne pred pečením. Takto som to čítala, ale neskúšala.
brusinkabrusinka
(upraveno)
1. 12. 2013, 7:03
Krásný chlebík