(recept
si oblíbilo 53 návštěvníků)
Svíčková z vepřového-děkuji vareni.cz
Potřebné ingredience
450 g maso 1 ks citron 1 kelímek sladká smetana 0,5 ks celer 1 ks petržel 1 lžíce cukr 3 kuličky celé nové koření 5 lístků bobkový list 1 ks cibule 1 ks mrkev 1 hrst tymián podle chuti sůl podle potřeby voda světlá jíška
Postup přípravy
Veškerou zeleninu očistíme nebo oloupeme. Nakrájíme ji nadrobno.
V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.
Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.
V hrnci osmažíme na oleji nebo másle nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, půlku celeru a petržel. Hned na zeleninu dáme lžíci cukru a posypeme tymiánem a osolíme. Ještě než začne zelenina hnědnout, přidáme 2 - 3 bobkové listy a 4 - 5 kuliček nového koření. Zamícháme a na tuto směs dáme plátky masa (hovězí, vepřové nebo klidně i kuřecí). Trochu podlijeme a svíčkovou dusíme doměkka. Podle toho, kolik chceme omáčky, přilijeme vodu a povaříme. Po chvíli vypneme a svíčkovou necháme vychladnout.
Poté vyndáme maso, bobkový list a nové koření a svíčkovou rozmixujeme. Svíčkovou dáme znovu vařit, přidáme sladkou smetanu, citron, hotovou jíšku a samozřejmě podle sebe svíčkovou dochutíme. Nakonec vložíme prohřát maso.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
myska 79
(upraveno)
4. 10. 2014, 11:04
Právě jsem ji dodělala,chutná výýýýborně Tak doufám,že si zbytek rodinky taky pochutná
liarosa
(upraveno)
30. 12. 2013, 18:54
Jako ale skvělej a rychlej recept!Bylo to výborné.Dělala jsem z vepřové panenky.Je pravda,že název svíčková opravdu není podle druhu omáčky ale svíčková je odvozeno od názvu určitého typu hovězího masa.Ale konečně...Není to jedno? Když se dnes řekne ,,Svíčková"tak nikoho už pomalu ani nenapadne maso ale okamžitě si vybaví lahodnou,pro tento název typickou omáčku.Receptík je šikovný,rychlý a dnes si celá rodinka moc pochutnala!
evicela
(upraveno)
30. 11. 2013, 18:05
tak snad vepřové na smetaně ne, svíčková je jen a pouze z hovězího masa, nepleťte si dojmy s pojmy
aguslava
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:46
@evicela
Jéžiš, to už jsem se tady taky jednou pokoušela vysvětlit, ale marně , vzdejte to: páč Vám tady vysvětlí že ta svíčková je přece ta omáčka a já byla za blbou
hvezdamodra
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:45
@evicela
všimla jste si že je to z vareni,cz??????myslíte že je tam banda negramotu?????my to od nich máme jako svíčkovou vy si to pojmenujte vepřové na smetaně
MíšaC
(upraveno)
30. 11. 2013, 21:04
@hvezdamodra
No jestli i na tom vareni.cz se to jmenuje Svíčková s vepřového, tak ta gramotnost bude trochu s otazníkem
Zrušený účet
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:26
@evicela
u mně vepřové na smetaně je na cibulce podusit vepřové, dát mimo jiné papriku a zahustit a dát smetanu. Takže bez zeleniny.
taba
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:30
@
Jj, přesně tak ...
taba
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:19
@evicela
..svíčková omáčka ne? Nebo tedy svíčková na smetaně, to je ta hovězí- pravá... Vepřové na smetaně je přeci něco úplně jiného, prostě svíčková omáčka může být s jakýmkoliv masem...králík, vepřová, cokoliv....
Nadys
(upraveno)
30. 11. 2013, 18:16
@evicela
tady se běžně říká svíčková i masu z vepřového ,tzv.falešná svíčková ,tohle je už trochu chytání za slovíčko
evicela
(upraveno)
30. 11. 2013, 18:20
@Nadys
tak u nás se říká -na smetaně, či nadivoko
taba
(upraveno)
30. 11. 2013, 14:48
Také nechápu, že někdo dává tak malinko zeleniny a pak tam cpe mouku, nebo jíšku - což je naprosto zbytečné.....Přesně, jak píše Zuzka Č., svíčkovou musím naopak spíše ředit....
hvezdamodra
(upraveno)
30. 11. 2013, 15:18
@taba
a mé deti si dvakrát přidali..............
Nadys
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:04
@hvezdamodra
opravte si chybu-Z vepřového..
taba
(upraveno)
30. 11. 2013, 20:20
@Nadys
...a děti přidalY
taba
(upraveno)
30. 11. 2013, 15:43
@hvezdamodra
...to je možné, jen myslím, že je škoda zahušťovat moukou tam, kde to není absolutně zapotřebí....
Zrušený účet
(upraveno)
30. 11. 2013, 9:16
Já tedy svíčkovou nezahušťuji vůbec. Divím se, že to někdo dělá...čím víc zeleniny, tím po pasírování omáčka hustší.Spíš musím ředit vývarem, protože je hustá, že by v ní lžíce stála.
hvezdamodra
(upraveno)
30. 11. 2013, 13:40
@
co človek to názor....................
plamenek
(upraveno)
28. 11. 2013, 22:17
Dělám tzv. svíčkovou z každého masa (mimo ryby). Jen ,když se tam dává smetana, tak nedělám jíšku.Bylo by to přílíš mastné.Rozmíchám mouku ve vodě a (po vyndání masa) důkladně provařím.Pak rozmixuji a ještě propasíruji.Smetanu dávám do hotové omáčky a jen provařím minutku.
kristyte
(upraveno)
28. 11. 2013, 20:11