(recept
si oblíbilo 193 návštěvníků)
Perníčky naší babičky - vánoční, velikonoční
Potřebné ingredience
450 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 130 g tuku (máslo), 2 vejce, 2 větší lžíce medu, kávová lžička skořice, na špičku nože tlučeného anýzu a hřebíčku (perníkové koření) a polévková lžíce jedlé sody a vejce na potření
Postup přípravy
Sypká směs - prosátou mouku, moučkový cukr, skořici a perníkové koření smíchám. Do hrnku na sporák si dám rozpustit tuk, přidám dvě lžíce medu, když se med rozpustí v tuku tak přidám jedlou sodu - pozor, směs napění a zvětší svůj objem. Do vlahé směsi zamíchám rozšlehaná vejce a vliju do sypké směsi. Vařečkou a později rukou vypracuji krásné lesklé těsto. Dám ho nejméně na 3 hodiny odpočitnout na chladné místo. Vyválím na 5 mm plát a vykrajuji tvary dle vlastní fantazie. Peču na 180 stupńů, pozor nepřesušte, doba pečení záleží na vaší troubě - té mojí stačí kolem 8 minut. Čím tenčí plát vyválíte a budete déle mít v troubě, tím větší jistota, že budete mít tvrďáky. Po vytažení ihned horké potírám rozšlehaným vejcem. Zdobím bílkovou polevou. Těsto můžete mít v chladu i několik dní, nic se mu nestane.
Pokud nemáte perníkové koření - tak dejte místo jedné polévkové lžíce sody - jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku do perníku do sypké směsi a pak už do tuku přidejte také jen vrchovatou kávovou lžíčku jedlé sody - konečný efekt je naprosto stejný
Bílková poleva
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytlíkem...
Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou minicuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se všem daří
Pokud nemáte perníkové koření - tak dejte místo jedné polévkové lžíce sody - jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku do perníku do sypké směsi a pak už do tuku přidejte také jen vrchovatou kávovou lžíčku jedlé sody - konečný efekt je naprosto stejný
Bílková poleva
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytlíkem...
Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou minicuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se všem daří
Každý maturant musí mít u maturity svého anděla
Nebo alespoň malého andělíčka
Velikonoční kohouteK
Velikonoční beránci a zajíčci
Velikonoční směs
Vánoce 2014
Perníček vánoční 2015
Další rok
Vánoční perníček 2017
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jarla
(upraveno)
13. 12. 2020, 18:47
letos vyzkouším
chalupnicka
(upraveno)
18. 12. 2016, 19:31
Úžasné
krišon
(upraveno)
18. 12. 2016, 21:05
@chalupnicka
Děkuji, chutnají
michitka
(upraveno)
18. 12. 2016, 11:12
Alenko díky za recept, právě jsme udělali vaše perníčky a jsou dokonalé! s těstem se velice dobře pracuje a upečené jsou jak výstavní
krišon
(upraveno)
18. 12. 2016, 16:53
@michitka
Mám radost, že se vám povedly
nekup to
(upraveno)
2. 12. 2016, 6:29
krišon
(upraveno)
2. 12. 2016, 20:32
@nekup to
Už mi voní na stole
LMIMA1
(upraveno)
28. 11. 2016, 21:45
Dobrý den Mohu se zeptat zda jsou perníčky hned měkké nebo se musí nechat uležet. Děkuji
krišon
(upraveno)
29. 11. 2016, 16:07
@LMIMA1
Pokud neuděláte perníčky tenké a nepřepečete je v troubě, tak jsou měkké hned ...
P.A.V.L.A
(upraveno)
28. 11. 2016, 19:12
krišon
(upraveno)
2. 12. 2016, 16:42
@P.A.V.L.A
Právě jsem dopekla letošní várku ...čeká mne zdobení ...
pasticka
(upraveno)
27. 11. 2016, 19:34
Dobrý den Alenko, perníčky podle Vašeho receptu dnes upečené mají pár kosmetických vad nějaké nám popraskaly a musím říct, že nám nedržely tvar, rozpekly se nevíte čím by to mohlo být ? Ty Vaše jsou nááádherné, ale i tak výborné, chutnají skvěle a mizí neuvěřitelně rychle Děkuji za skvělý recept.
krišon
(upraveno)
27. 11. 2016, 20:44
@pasticka
Vady na kráse bych přisoudila tomu, že jste dala více sody nebo prášku do perníku.... ochutnejte, zda nemají perníčky takový pálivý ocásek .... prostě máte hlubší lžíci ... až je budete péct dvacet let, budete je mít stejně dobré a krásné jako já ...
pasticka
(upraveno)
28. 11. 2016, 14:47
@krišon
Alenko děkuji za radu a odpověď máte pravdu asi jsem dala více sody ten pálivý ocásek tam trochu je, ale i tak mizí tak rychle, že je ani nestihneme nazdobit moc děkuji za receptík.L.
zonoro
(upraveno)
16. 11. 2016, 13:51
Jéé, tak my zkusíme, zítra chceme s dcerkou poprvé péct.
martinkaw
(upraveno)
16. 11. 2016, 10:41
Dobrý den, Alenko, vloni jsem dělala perníčky podle Vašeho receptu a byly perfektní. Nyní opět opakuji, ale jaksi se mi nedaří těsto. Mám ho nějaké hodně lepkavé a ne moc pevné, vloni jsem ho měla pevnější, už když jsem ho dávala do lednice. Myslíte, že se to chladem spraví a perníčky půjdou vykrajovat v pohodě? Nechápu, jakto, dělám vše stejně, jako vloni. Moc děkuji za odpověď a případnou radu. Martina
krišon
(upraveno)
16. 11. 2016, 11:42
@martinkaw
Martino, peču podle tohoto receptu třicet let ... tak jedině, kde by mohla být chyba je mouka a lepek v ní obsažený, dala jste více medu nebo jste nějakým omylem nedodržela gramáž ...přidejte lžíci hladké mouky, nechte těsto uležet v lednici, klidně den, dva a jsem přesvědčená, že bude v pořádku
martinkaw
(upraveno)
16. 11. 2016, 12:57
@krišon
Gramáž jsem se snažila dodržet na chlup přesně A medu jsem dala možná méně, než dvě lžíce ...tak uvidíme, jak se to bude tvářit večer. Už tuhne, ale bojím se, že jakmile budu válet v teple, začne se opět lepit. Ale moc Vám děkuji za odpověď. Hezký den. Martina
lidare
(upraveno)
25. 2. 2016, 8:15
asi na Velikonoce zkusím
krišon
(upraveno)
27. 2. 2016, 19:06
@lidare
Taky upeču, obvykle malí koledníčci sáhnou po perníkovém zajíčkovi častěji než po vejci
dáda2
(upraveno)
6. 12. 2014, 21:07
Perníkového koření se dává 1 pol.lžíce ? A k tomu ještě ten anýz a hřebíček ?
krišon
(upraveno)
7. 12. 2014, 12:29
@dáda2
Ne - pokud koupíte perníkové koření v sáčku, dáte ho polévkovou lžíci - anýz i hřebíček v tom koupeném už je ...
michaela15
(upraveno)
6. 12. 2014, 14:45
Mikuláš byl ve znamení svařáčku a hlavně a pečení perníčků ,jsou fakt andělské,moc doporučuji a děkuji za skvělý recept.Krásné Vánoce
krišon
(upraveno)
6. 12. 2014, 21:07
@michaela15
Mám radost, že se vám povedly
marttena
(upraveno)
3. 12. 2014, 21:32
Právě dopečeno. S těstem se výborně pracuje a chuť výborná. Přidala jsem tři lžičky kakaa, mám raději tmavší perníčky. Děkuji za recept. Ještě nazdobit a dáme si do nosu. ................... ...............................
krišon
(upraveno)
4. 12. 2014, 19:26
@marttena
Potěšilo mne, že se povedly ....moje už také čekají na zdobení....
silurido
(upraveno)
24. 11. 2014, 23:58
Mohla bych prosím poprosit o recept na vaši polevu na perníčky.Letos budu píct poprvé perníčky a vybrala jsem si ty vaše a k dokonalosti mi chybí jen vaše poleva.Určitě bude úžasná,když vaše vnoučátka křičí,,BABIČKO,NEŠETŘI S TOU VÝBORNOU CUKROVOU POLEVOU,,moc vám děkuji.Chci pro děti udělat ty nejlepší perníčky a podle recenzí, ty vaše jistě užasné budou
krišon
(upraveno)
25. 11. 2014, 14:36
@silurido
Jeden bílek, pár kapek citronové šťávy a 10 až 13 dkg třikrát prosátého moučkového cukru ....do porcelánové misky dáte bílek, nejdříve asi 11 dkg moučkového cukru a pár kapek citronové štávy (přes sítko, aby vám tam nespadlo jadérko nebo i dužina) a vařečkou asi 10 minut pilně třete ... poleva musí být hustá a krásně lesklá, sama uvidíte - pokud se vám bude zdát řídká, přidáte cukr, pokud hustá (malý bílek) přidáte pár kapek citronu ....nebojte se, toto množství bohatě stačí na jednu dávku ...zdobím obyčejným igelitovým pytllíkem... Pozor - až budete kupovat moučkový cukr, tak jen měkký sypký, ne takový ten šutr, který doma musíte vzít válečkem ... z toho nikdy dobrá poleva není, zůstanou mincuclíčky, které sice projdou sítem, ale v polevě vám ucpou otvor na zdobení...to je vše, ať se daří Alena
silurido
(upraveno)
25. 11. 2014, 19:37
@krišon
Moc Vám děkuji za recept na polevu.Určitě vyzkouším. měl radost,že budu dělat perníčky.Už se těší. Dám vědět,jak se povedly. Mějte se krásně Simona
kajan
(upraveno)
24. 11. 2014, 23:19
pro nás nejlepší, DĚKUJEME
krišon
(upraveno)
25. 11. 2014, 12:29
@kajan
Jsem ráda, že chutnají
Vera N
(upraveno)
14. 11. 2014, 11:41
krišon
(upraveno)
16. 11. 2014, 9:41
@Vera N
Díky, také je považuji za nejlepší ...
ultrakate
(upraveno)
23. 12. 2013, 12:21
Děkuji za fantastické perníčky všem moc chutnají Krásné vánoce Katka
krišon
(upraveno)
26. 12. 2013, 17:17
@ultrakate
Děkuji, taktéž přeji pěkný vánoční i povánoční čas
sabdan.
(upraveno)
12. 12. 2013, 13:13
vypadají krásně!!!co když místo másla/které nemám/dám heru?
krišon
(upraveno)
12. 12. 2013, 15:41
@sabdan.
Nic se nestane, hlavně je nedělejte tenoučké a nepřesušte v troubě
PetraRol
(upraveno)
8. 12. 2013, 9:38
krásné perníčky
krišon
(upraveno)
9. 12. 2013, 21:43
@PetraRol
Děkuji, moje zdobicí technika je poněkud netradiční... nejsem perníkářka ...
PetraRol
(upraveno)
11. 12. 2013, 21:09
@krišon
no vidíte a mně se ta Vaše zdobící technika moc líbí
rozarka28
(upraveno)
8. 12. 2013, 8:21
krišon
(upraveno)
6. 11. 2016, 14:27
@rozarka28
Díky