(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Květák nevařím, ale zapékám
Potřebné ingredience
1 květák, asi 200g anglické slaniny na plátky (popř. viz. další v receptu), máslo na vytření pekáčku, sýry na posyp - na kůrčičku Zálivka: 1. klasický bešamel nebo ochucený sýrem 2. vejce, zakysanka, koření 3. vejce, smetana, sýr 4. co dům dal, na co má kdo chuť
Postup přípravy
Koupila jsem květáky á 8,90 Kč a chtěla udělat něco nového, rychlého. Nechtělo se mi pracně zpracovávat květák vařením a čekat na vychlazení, tak jsem to udělala prudce!
Vše bylo o oka - tak se omlouvám, že není pro kuchařinky uvedená váha, počet ingrediencí. A není zde sůl, málo solím a sýry a slaninka na ochucení dokonale stačily. Možná, pro toho kdo chce, tak okořenit zálivku! A to dle chuti a možností!!!
Pekáček jsem vymazala povoleným máslem.
Očištěný květák jsem rozdělila na malé růžičky, popř. větší rozřízla na stejnou velikost nožem.
Následně jsem každou! růžičku obalila plátkem slaninky (možno i šunkou, ale i plátkovým sýrem pro "nemasožrouty"). Ale to "maso" dá květáku správný šmak!!
Tu jsem vložila do pekáčku a postupně přikládala, vtěsnila další a další, až byl pekáček plný. Zarovnané celé dno.
Pak jsem udělala zálivku. Květák jsem prolila a dala zapéct. Dle trouby na 160-180 st. na 30-45 min.
Před dokončením ještě posypala sýry a nechala vytvořit kůrčičku.
Byla to mňamka, prudce jedlá. Něco nového a hlavně KVĚTÁK "bez předvaření"! Skutečně byl měkkoučký a zachoval si svou nevyvařenou chuť!
Dcera přišla s nápadem, že příšte můžu dodat zeleninku- jakoukoliv na posypaní před zálivkou. Manžel by prý uvítal i více "masa". Takže možno posypat nakrájenou klobáskou, uzeným, šunkou....
Syn prý rád i kečup. Takže příště zakomponuji do zálivky kečup, nebo rajčatový protlak!
Obměna dle chuti, inpirace a "co dům dal" pro každou kuchařinku. Nestyďte se experimentovat!!
Co bych pro ně neudělala!!
Vše bylo o oka - tak se omlouvám, že není pro kuchařinky uvedená váha, počet ingrediencí. A není zde sůl, málo solím a sýry a slaninka na ochucení dokonale stačily. Možná, pro toho kdo chce, tak okořenit zálivku! A to dle chuti a možností!!!
Pekáček jsem vymazala povoleným máslem.
Očištěný květák jsem rozdělila na malé růžičky, popř. větší rozřízla na stejnou velikost nožem.
Následně jsem každou! růžičku obalila plátkem slaninky (možno i šunkou, ale i plátkovým sýrem pro "nemasožrouty"). Ale to "maso" dá květáku správný šmak!!
Tu jsem vložila do pekáčku a postupně přikládala, vtěsnila další a další, až byl pekáček plný. Zarovnané celé dno.
Pak jsem udělala zálivku. Květák jsem prolila a dala zapéct. Dle trouby na 160-180 st. na 30-45 min.
Před dokončením ještě posypala sýry a nechala vytvořit kůrčičku.
Byla to mňamka, prudce jedlá. Něco nového a hlavně KVĚTÁK "bez předvaření"! Skutečně byl měkkoučký a zachoval si svou nevyvařenou chuť!
Dcera přišla s nápadem, že příšte můžu dodat zeleninku- jakoukoliv na posypaní před zálivkou. Manžel by prý uvítal i více "masa". Takže možno posypat nakrájenou klobáskou, uzeným, šunkou....
Syn prý rád i kečup. Takže příště zakomponuji do zálivky kečup, nebo rajčatový protlak!
Obměna dle chuti, inpirace a "co dům dal" pro každou kuchařinku. Nestyďte se experimentovat!!
Co bych pro ně neudělala!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ruzenaji
(upraveno)
20. 11. 2013, 13:13
PS: napadlo mě příště zkusit i houby a třeba i kyselé zelí