(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Americké Brownies
Potřebné ingredience
300g hořké čokolády (ideálně s vysokým obsahem kakaa), 250g másla, 4 lžíce kakaový prášek, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec, 250g cukru, 200g polohrubé moukou, 1/2 lžičky soli, Pečící papír
Postup přípravy
Nejprve si připravíme dortovou formu. Tu vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečícím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar. Zbytek másla nakrájíme na kousky, čokoládu nalámeme na kostky. Připravíme vodní lázeň na rozehřání čokolády a másla. Větší hrnec naplníme do poloviny vodou, kterou přivedeme k varu. Voda by neměla vařit „příliš“, měla by pouze zlehka bublat. Do tohoto hrnce vložíme menší hrnec. Horká voda ve spodním hrnci ohřívá menší hrnec tak, že se suroviny v něm nepřipalují a nepřichytávají. V menším hrnci rozpustíme kostky čokolády a kousky másla. Rozpuštěné suroviny by měly mít hladkou polotekutou konzistenci. Po té odstraníme menší hrnec z lázně, a přimícháme cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Zhoustne-li hmota příliš, je možné ji pomocí lázně ještě lehce rozehřát. Poté přidáváme vejce, jedno po druhém, a po přidání každého směs dobře promícháme. Nakonec přimícháme i mouku. Těsto je stále tekuté, ale už dosti husté. Rozehřejeme troubu na 175°C. Těsto vylijeme na plech a rozetřeme do rovna (můžeme posypat ořechy či mandlemi) a pečeme. Pečení je nejdůležitější část – je důležité Brownies nepřepéci. Pečeme tedy přibližně 25–30 minut, a poté kontrolujeme píchnutím párátkem – těsto by mělo stále na párátku tvořit malé vlhké drobky, ale nemělo by se příliš barvit (v neupečeném těstě). Při pečení se bude zvedat na povrchu lesklá krusta. Ta po vychladnutí spadne a je žádaná. Brownies by měly být uvnitř mokré a vláčné. Dle receptu do těsta nepatří žádné kypřící složky, záleží však na typu a chuti.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
sezana
(upraveno)
10. 11. 2013, 18:40
Paráda!!!
Monterka
(upraveno)
12. 11. 2013, 6:14
@sezana
To jsem ráda!