(recept
si oblíbilo 294 návštěvníků)
DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR - LEVNÝ, NETUČNÝ, VÝBORNÝ :-)))

Potřebné ingredience
Tvrdý tvaroh, voda, sůl, uzavíratelná miska
Postup přípravy
Recept není můj, mám ho od skvělé Lucky ze stránek Svět módy XL podle LU ,
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)
Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.
Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.
To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.
DOBROU CHUŤ!! :-)))
ale protože jsem ho ani tady ani nikde jinde na netu nenašla, rozhodla jsem se přidat receptík
- nebo spíše postup :-)
Výhodou je za prvé cena - sýr vyjde na polovinu!! Za druhé je výrazně méně tučný
a za třetí si sami určujete konzistenci.
Tvaroh, který kupuji já v Lídlu, není tak tuhý, drobí se, hodí se spíše do salátu apod.
Kdo má rád balkán opravdu tvrdý, musí vybrat také tvrdší tvaroh.
Postup je velmi jednoduchý:
Tvaroh vložíte do uzavíratelné misky a zalijete osolenou vodou tak, aby byl úplně potopený.
Nálev dělám v poměru 35 g soli na litr vody. Tento poměr odpovídá slanosti kupovaného sýru.
My máme rádi sýr hodně slaný, kdo chce, aby byl jemnější, ubere sůl podle své chuti.
Misku pevně uzavřete a nechte v lednici týden uležet.
Zkusila jsem dát tři tvarohy najednou do jedné misky a byly málo slané, zřejmě by nálev musel být koncentrovanější.
Takže už nakládám vždy jen jeden tvaroh do jedné misky.
To je vše, za týden si pochutnáte na výborném sýru.
Já už balkán nekupuji, vždy mám dva tři naložené v lednici po ruce.
DOBROU CHUŤ!! :-)))

Připravte si tvrdý tvaroh, vodu, sůl a uzavíratelnou misku.

Tvaroh z Lídlu - cena je, myslím, 22 Kč / 275 g - no nekupte to :-)

Tvaroh vložte do misky

Zalijte tak, aby byl zcela potopený. Nálev dělám v poměru 35 g soli/1 litr vody - nebo dle vaší chuti :-)

Misku pevně uzavřete a uložte na týden do lednice.

Zbyteček balkánu - víc jsem na focení nezachránila :-)))
Ty žluté flíčky jsou olivový olej, kterým byl už sýr na talíři pokapaný.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
tetickajanicka
(upraveno)
11. 5. 2017, 12:37
Balkán už dávno nekupuji.Celá rodina si oblíbila tenhle domácí.Jenže ouha,u nás jsou 2 prodejny Lidlu a do obou přestali tenhle tvaroh vozit.Nemá někdo zkušenosti s jiným tvarohem? Díky předem jana
nahlásit

Kunčice
(upraveno)
4. 9. 2015, 16:04
Taky jsem už několikrát vyzkoušela, dávám méně soli a balkán už také nekupuji . Díky za super recept



nahlásit

mumlina
(upraveno)
18. 8. 2015, 14:53
vyzkouším
nahlásit

dorty
(upraveno)
26. 2. 2015, 16:22




nahlásit

DianaH
(upraveno)
28. 3. 2015, 18:53
@dorty

nahlásit

iviuska
(upraveno)
13. 8. 2014, 7:38


nahlásit

DianaH
(upraveno)
4. 9. 2014, 22:01
@iviuska


nahlásit
marky18
(upraveno)
28. 7. 2014, 23:29



nahlásit
littlenail
(upraveno)
17. 6. 2014, 7:55
Tak jsem si ho právě přivezla domů, zkusím, jistě bude chutnat, a pokud ne rodině tak mně určitě
... dám vědět. Tak vyzkoušeno, mně chutná, dělala jsem dvě verze, zatím zkouším z italského přírodního sýru, ale ten tvaroh už také načnu, doporučuji. Daniela

nahlásit

DianaH
(upraveno)
4. 9. 2014, 22:02
@littlenail
Tak to jsem ráda

nahlásit

ondraha
(upraveno)
6. 6. 2014, 8:43
Určitě vyzkouším !! Balkánský sýr máme rádi.

nahlásit

DianaH
(upraveno)
8. 6. 2014, 20:17
@ondraha
Ať chutná

nahlásit
oliva1
(upraveno)
17. 3. 2014, 15:04


nahlásit

DianaH
(upraveno)
27. 3. 2014, 19:39
@oliva1



nahlásit

obchodnice 16
(upraveno)
18. 2. 2014, 12:02
Vyrobeno, uleženo a teď se peče vtroubě s červ. řepou a brambory
...recept je a MMB


nahlásit

DianaH
(upraveno)
11. 3. 2014, 19:04
@obchodnice 16
Hmmm, to zní dobře

nahlásit
Karolinafis
(upraveno)
12. 2. 2014, 12:34
Vyzkoušela jsem ááááááááá dost dobrý


nahlásit

DianaH
(upraveno)
14. 2. 2014, 13:35
@Karolinafis
Jsem ráda, že chutná

nahlásit
laskonka333
(upraveno)
28. 12. 2013, 20:14

nahlásit

bakyka
(upraveno)
26. 11. 2013, 19:55




nahlásit
gabado
(upraveno)
22. 11. 2013, 14:31
a vodu převařujete ?
nahlásit

DianaH
(upraveno)
28. 12. 2013, 17:08
@gabado
Nepřevařuji

nahlásit
magdak
(upraveno)
19. 11. 2013, 8:44
V neděli jsem naložila, tak snad do víkendu vydržím. Moc se dna něj těším, tak snad nezklame

nahlásit

čučinek
(upraveno)
17. 11. 2013, 15:42
Dobrý den
tvaroh jsem v pondělí naložila a dnes byla ochutnávka
za mně super,dala jsem si ho do zeleninového salátu a bylo to žrádlo
takže dnes naložím další a kupovat balkán již nebudu
mějte se krásně a děkuji za napsání a vložení tohoto bezva receptu na stránky MMB
Andrea


















nahlásit

DianaH
(upraveno)
28. 12. 2013, 17:09
@čučinek
Moc děkuji za milý vzkaz, jsem ráda, že chutnalo

nahlásit

Amynka31
(upraveno)
16. 11. 2013, 7:41
včera jsme vyzkoušeli,už ochutnávku.Sůl jsem dávala od oka ,takže příště víc
.Jinak nám chutnal, jako něco mezi balkánem a lučinou.Byl dobrý a do salátů bude mňam


nahlásit

ijak23
(upraveno)
15. 11. 2013, 23:19












nahlásit
prezervativ
(upraveno)
14. 11. 2013, 17:55
Dnes ochutnáno...super...zase něco jiného k véče...jen příště u nás dáme méně soli...
nahlásit
Sabinne
(upraveno)
13. 11. 2013, 17:39
Vyzkoušela jsem, ale za mě nee
...na kupovaném si pochutnám víc


nahlásit