(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Ranní rosa

Potřebné ingredience
.
Postup přípravy
Použila jsem ve finále místo uvedeného krému jen zakysanku a kakao.
Těsto – plech 20 x 30 cm (malý)
200 g změklého másla nebo Hery
3 vejce
0,5 hrnku cukru krupice (150 g)
1,5 hrnku polohrubé mouky (300 g)¨
1 kysaná smetana (200 g)
50 ml mléka
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
šp. soli
tuk a mouka na vymazání, vysypání plechu
kuličky
200 g tvarohu – kostka
3 lžíce cukru krupice
1 žloutek
7 lžic kokosové moučky – pomletý kokos
krém
2 hrnky mléka
1 celé vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
na posypání
holandské kakao nebo strouhaná čokoláda
- jako první si vyrobte kokosové kuličky – kokos nejprve projeďte mixérem, rozemletím docílíte mnohem jemnější chuti
- tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a pomletým kokosem
- z tvarohové směsi vytvarujte kuličky – v původním receptu byla psaná velikost cca vlašský ořech, já jsem je dělala trochu menší – vyšlo mi jich 35, na plech jsem poté skládala do řad 5x7 ks
- hotové kuličky dejte na 30 minut do mrazáku
- zatímco máte kuličky v mrazáku, vymažte a vysypejte si plech
- poté utřete máslo (heru) se žloutky nebo vyšlehejte metlami, přidejte smetanu, mléko, mouku smíchanou s polovinou cukru, se solí a práškem do pečiva – pozor, těsto je dost hutné a těžké
- vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte druhou polovinu cukru – na metlách by se po vytažení měly udělat pevné sněhové špičky
- k základu těsta opatrně vmíchejte po částech sníh
- na vymazaný plech nalijte polovinu těsta a rovnoměrně rozetřete
- zbylé těsto smíchejte s kakaem a 2 lžícemi mléka a natřete na světlé těsto
- vyjměte kuličky z mrazáku, zatlačte do těsta v rovnoměrných řadách
- pečte na 180 stupňů cca 40 minut podle zkušeností s troubou, zda je koláč upečený vyzkoušejte pomocí špejle
- upečený koláč nechte vychladnout
- když máte korpus skoro studený, uvařte si krém – nejprve jsem se na něj dívala celkem skepticky kvůli použitým surovinám, ale je pravda, že takto připravený krém má chuť podobnou pudinku, ale po vystydnutí neztuhne tak jako klasický puding – zaměnit ho můžete samozřejmě za jakýkoli oblíbený krém, ale radila bych zůstat u tohoto
- smíchejte si mouku s cukrem – já jsem nedávala vanilkový, protože mám vanilkový lusk přidaný v dóze s moučkovým cukrem - v původním receptu bylo cukru víc, já si myslím, že zbytečně, takže v rozpisu uvádím množství, které jsem použila já
- do hrnce nalijte mléko, zastudena v něm rozmíchejte a postupně přimíchávejte metličkou cukrovo-moučnou směs
- přiveďte k varu a povařte jako puding – 1 minutu
- po uvaření vylijte na koláč a rozetřete dohladka – já zalila teplým krémem, doporučovalo se studeným, ale myslím si, že je to vcelku jedno
- posypat můžete holandským kakaem nebo strouhanou čokoládou – kakao můžete nasypat přímo na teplý puding, pokud chcete sypat čokoládou, nechte celý zákusek pořádně vychladnout nebo posypejte až jednotlivé porce před podáváním
- uchovávejte raději v chladu, 30 minut před podáváním vyjměte z lednice a nechte stát při pokojové teplotě
REcept převzat z http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa
Těsto – plech 20 x 30 cm (malý)
200 g změklého másla nebo Hery
3 vejce
0,5 hrnku cukru krupice (150 g)
1,5 hrnku polohrubé mouky (300 g)¨
1 kysaná smetana (200 g)
50 ml mléka
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce mléka
1 prášek do pečiva
šp. soli
tuk a mouka na vymazání, vysypání plechu
kuličky
200 g tvarohu – kostka
3 lžíce cukru krupice
1 žloutek
7 lžic kokosové moučky – pomletý kokos
krém
2 hrnky mléka
1 celé vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
na posypání
holandské kakao nebo strouhaná čokoláda
- jako první si vyrobte kokosové kuličky – kokos nejprve projeďte mixérem, rozemletím docílíte mnohem jemnější chuti
- tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a pomletým kokosem
- z tvarohové směsi vytvarujte kuličky – v původním receptu byla psaná velikost cca vlašský ořech, já jsem je dělala trochu menší – vyšlo mi jich 35, na plech jsem poté skládala do řad 5x7 ks
- hotové kuličky dejte na 30 minut do mrazáku
- zatímco máte kuličky v mrazáku, vymažte a vysypejte si plech
- poté utřete máslo (heru) se žloutky nebo vyšlehejte metlami, přidejte smetanu, mléko, mouku smíchanou s polovinou cukru, se solí a práškem do pečiva – pozor, těsto je dost hutné a těžké
- vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh, ke konci šlehání přidejte druhou polovinu cukru – na metlách by se po vytažení měly udělat pevné sněhové špičky
- k základu těsta opatrně vmíchejte po částech sníh
- na vymazaný plech nalijte polovinu těsta a rovnoměrně rozetřete
- zbylé těsto smíchejte s kakaem a 2 lžícemi mléka a natřete na světlé těsto
- vyjměte kuličky z mrazáku, zatlačte do těsta v rovnoměrných řadách
- pečte na 180 stupňů cca 40 minut podle zkušeností s troubou, zda je koláč upečený vyzkoušejte pomocí špejle
- upečený koláč nechte vychladnout
- když máte korpus skoro studený, uvařte si krém – nejprve jsem se na něj dívala celkem skepticky kvůli použitým surovinám, ale je pravda, že takto připravený krém má chuť podobnou pudinku, ale po vystydnutí neztuhne tak jako klasický puding – zaměnit ho můžete samozřejmě za jakýkoli oblíbený krém, ale radila bych zůstat u tohoto
- smíchejte si mouku s cukrem – já jsem nedávala vanilkový, protože mám vanilkový lusk přidaný v dóze s moučkovým cukrem - v původním receptu bylo cukru víc, já si myslím, že zbytečně, takže v rozpisu uvádím množství, které jsem použila já
- do hrnce nalijte mléko, zastudena v něm rozmíchejte a postupně přimíchávejte metličkou cukrovo-moučnou směs
- přiveďte k varu a povařte jako puding – 1 minutu
- po uvaření vylijte na koláč a rozetřete dohladka – já zalila teplým krémem, doporučovalo se studeným, ale myslím si, že je to vcelku jedno
- posypat můžete holandským kakaem nebo strouhanou čokoládou – kakao můžete nasypat přímo na teplý puding, pokud chcete sypat čokoládou, nechte celý zákusek pořádně vychladnout nebo posypejte až jednotlivé porce před podáváním
- uchovávejte raději v chladu, 30 minut před podáváním vyjměte z lednice a nechte stát při pokojové teplotě
REcept převzat z http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

šubka
(upraveno)
20. 2. 2014, 15:37
To musim brzy vyzkoušet

nahlásit
jitkasalvotter
(upraveno)
4. 12. 2013, 12:55
Vynikající moučník,skoro lepší jak dort,dělala jsem ho na oslavu svátku v všem moc chutnal




nahlásit

Bromovka
(upraveno)
11. 11. 2013, 0:00
Děkuji za inspiraci. Vše se zadařilo dobře. Přečetla jsem oba recepty zde na MMB a udělala to tak nějak podle sebe... Tvaroh v kostce měli jen 250 g, tak jsem těch přebývajících 50 g přidala do těsta, zakysanku jsem měla jen půlku kelímku, tak jsem dolila mlékem, dala jsem i více mouky, tak 360 g (což jsou moje 2 hrnky, mám totiž plech o něco větší, tak aby kuličky měly kam zapadnout...), dala jsem více i mléka a kakaa, obarvila jsem asi jen 1/3 či spíš 1/4 těsta... tak prostě jak to padlo
móooc chutnala i jen pocukrovaná, návštěva totiž už seděla u kafe a buchta chladla a nebyl na krém čas...

nahlásit
janaxs
(upraveno)
5. 11. 2013, 9:31
Neztratilo se vám v tom postupu u krému vejce? Jak ho tam mám zapracovat?
nahlásit

pitruska82
(upraveno)
6. 11. 2013, 22:38
@janaxs
Ted teprve ctu poradne ze se vam jednalo o krem
ja totiz krem podle tohoto postupu nedelala. Dala jse zakysanku. Ale pokud byste delala dle prig.receptu urcite by vejce prislo do mleka vyklepnout

nahlásit

pitruska82
(upraveno)
6. 11. 2013, 22:35
@janaxs
Ja tedy v postupu vidim zapracovani vajec jak v teste tak ve tvarohu, kde je zpracovan zloutek

nahlásit

ondraha
(upraveno)
4. 11. 2013, 14:44
Vypadá zajímavě ,určitě vyzkouším!!

nahlásit
jablcko111
(upraveno)
3. 11. 2013, 18:55

nahlásit

spero
(upraveno)
29. 10. 2013, 19:07
Dobře se dělá, krásně vypadá a výborně chutná. Takže skvělý recept. Vám patří poděkování za to, že jste ho pro nás objevila. Díííky.
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4483739



nahlásit
chucky 1111
(upraveno)
28. 10. 2013, 8:45
U nás je to nebeská mána
nahlásit
laskonka333
(upraveno)
28. 10. 2013, 6:52

nahlásit

soucka
(upraveno)
27. 10. 2013, 21:45
Vypadá moc pěkně - brzy vyzkouším - díky za receptík

nahlásit