Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Nejúžasnější meruňkový kynutý koláč

0.0
Nejúžasnější meruňkový kynutý koláč

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky, 42 g - 1 kostka droždí,200 g cukru,875 ml mléka,1 vejce,400 g másla, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce medu, 200 g sekaných mandlí, 1 puding, 50 g moučkového cukru, 1 kg meruněk

Postup přípravy

Tak - tento koláč je celkem náročný na přípravu, ale pokud se tím nedáte odradit, uvidíte, že výsledek Vás uchvátí a budete ho dělat každý rok, když začnou meruňky.
Já bych se do něj v mých 28. letech asi taky nepustila, ale kdysi, když mi bylo 18 a čerstvě jsem se nastěhovala k tehdy mému budoucímu manželovi :o), tak jsem byla ještě akční a plná elánu :o))) a zaplať pánbůh jsem ho vyzkoušela.... tak to je trocha historie tohoto receptu z Tiny, v mojí rodině ;o)

POSTUP:
1. Do mísy nasypeme 500 g mouky, na to rozdrobené droždí, 50 g cukru, 100 ml vlažného mléka, vejce, 100 g rozpuštěného vlažného tuku a sůl. Vše zpracujeme v hladké těsto a necháme 20 minut kynout.

2. Zahřejeme 100 g tuku, 1/8 mléka a 100 g cukru a med. Přidáme mandle a vaříme při mírné teplotě, až se hmota leskne. Necháme trochu zchladnout. Těsto znovu prohněteme a rozprostřeme na plech. Propícháme vidličkou a polijeme hmotou a necháme 15 minut kynout. Pečeme v předehřté troubě 200 stupňů, 25 - 30 minut a necháme vychladnout.

3. Z cukru, mléka a pudingového prášku uvaříme puding a necháme vychladnout.Zbytek změklého tuku a cukru utřeme do pěny. Po lžících vnícháme puding. Meruňky nařízneme, krátce blanšírujeme /ponoříme do horké vody, aby šly dobře oloupat/, vypeckujeme, oloupáme.
Koláč rozkrojíme na 4 díly, napříč každý prořízneme a sejmeme vrchní díly. /Děláme to proto, že se s tím lépe pracuje. Je to moc veliká plocha a vrchní díl by se mohl rozlomit/. Spodní díly potřeme vanilkovým krémem, položíme na ně meruňky a potřeme zbylým krémem. Zakryjeme vrchními díly a bráníme 1 hodinu vlastním tělem, aby se koláč rozležel. Pokud se nám to povede a rodina nám ho "nesežere" ještě když je v lednici, rozkrájíme na řezy a laskáme svoje chuťové buňky.... Je opravdu výborný. DOPORUČUJI A URČITĚ HO ZKUSTE ALESPOŇ JEDNOU UDĚLAT. Nejlepší je z čerstvých meruněk.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kumi 7. 3. 2008, 23:29
To je super Hani, že jsi sem ten slíbený receptík vložila |:o) |:o) |:o) |:o) Až začnou meruňky, tak se snad odhodlám a koláč vyzkouším ;-) A třeba i dodám fotky, když se povede :-D
hanyhany 7. 3. 2008, 23:32
@Kumi No určitě ho vyzkoušej - je fááááákt mňáááááám (Y) (Y) (Y) A určitě se ti povede!!! Jako dort (L) (L) (L) (zajic) (zajic) (zajic) (D)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie