Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Pečené kuřátko s pažitkovým dipem a pečeným bramborem, obloha

0.0
Pečené kuřátko s pažitkovým dipem a pečeným bramborem, obloha

Potřebné ingredience

kuřecí prsa či stehna či obojí, může být i celé kuře bylinky dle vlastní chuti, já jsem použila čerstvou bazalku, rozmarýn a majoránku - vše ze zahrádky černé olivy hlávkový salát brambory mrkev cherry rajčátka koření, třeba Pečené kuře trocha domácího sádla máslo česnek jarní cibulka nebo šalotka pažitka červené víno na podlití, používám místo vody, kuřátko dostane krásnou barvičku a křupavou kůrčičku sůl podravka sojová omáčka lučina zakysaná smetana

Postup přípravy

Kuřecí maso osolíme a okořeníme, lehce vymázneme pekáč domácím sádlem a dáme péct do trouby.
Dle potřeby přelíváme červeným vínem, na množství nezáleží, jelikož tím nic nezkazíte.

Po chvilce pečení začneme postupně přidávat cibuli, česnekové stroužky, já jsem použila celou palici, stále podléváme červeným vínem podle potřeby, ke konci přidáme všechny bylinky, černé olivy, cherry rajčátka. Cherry můžeme ovšem podávat i jako oblohu za čestva, je jen na Vaší volbě a chuti.

Mezitím si připravíme pažitkový dip, ten je nejlepší, pokud se tak hoďku uleží v chladničce.
Použijeme Lučinu v kostce, já používám 2 ks na jednu hustou zakysanou smetanu, ale záleží na počtu jedlíků, Lučinu smícháme v mističce se zakysanou smetanou, přidáme propasírované stroužky česneku, množství podle chuti, sypneme špetku Podravky a lehce, ale opravdu jen lehce zakapeme sojovou omáčkou. Nakonec přidáme nasekanou pažitku na drobno, u nás doma čím více pažitky, tím lépe. Pokud nemáte pažitku v oblibě, můžete zůstat pouze u česneku a vznikne česnekový dip. Vše důkladně promícháme a dáme odležet do ledničky. Dip vydrží úplně v pohodě i do druhého dne.

A jdeme na přílohu. Předvaříme si brambory ve slupce na poloměkko, neoloupané rozpůlíme, potřeme lehce máslem, můžeme posypat bramborovým kořením nebo si vystačíme se solí a dáme dopéct do trouby do měkka. Hotovo.

V mezičase připravíme poslední detail. Na pánvičce si zpěníme máslo a zlehka orestujeme mrkvičku nakrájenou na slabé proužky, kterou použijeme vtipně jako ozdobičku, přílohu.

Poslední a to nejdůležitější, aby Vašim strávníkům chutnalo, tak vše naaranžujeme na větší talíř a můžeme servírovat. K aranžování použijeme listy z hlávkového salátu.

Jako nápoj můžete použít víno, které zbylo z podlévání. Pokrmem můžeme pohostit i malé děti, víno, kterým jste podlévali se už dávno vypeklo a pokud budete šetřit se solí a kořením, tak je to ňamka i relativně zdravá.
Fotečka nic moc, při svíčkách to moc nešlo :-) :-) :-)
PŘEJI DOBROU CHUŤ !!!

T I P !!!!
Pokud používáte ve Vaší domácnosti sádlo, ať už k vaření či namazání na chleba, tak se mi osvědčilo MANGALICOVÉ SÁDLO od maďarské firmy PICK. Je fakt úžasné a s domácím se nedá srovnávat. Ze žádný zabijačky nebylo tak chutný, jako tohle.
Nevím, jestli se dá sehnat i u nás, já si pro něj jezdím do Szegedu, ale kdyby jste někdo na něj někdy natrefili, určitě ho zkuste, stojí za to, a to nejsem žádný příznivce tuků a sádel. Foto obalu, viz. moje fotografie :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie