(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Marmeláda ze zelených rajčat
Potřebné ingredience
1 kg zelených nezralých rajčat, 100 ml octa, voda a dále 1/2 kg cukru, 1 vanilkový lusk (případně dávám dva sáčky vanilkového cukru místo lusku), šťáva z jednoho středně velkého citronu
Postup přípravy
Omyté nedozrálé - ale opravdu jen ty zelené, ideál malé rajčátka nakrájíme na kousíčky, dáme do hrnce s octem, zalít vodou (zhruba půl litru vody) a necháme přijít k varu. Poté scedíme. Následně dáme zpět do hrnce a přidáme na 1 kilo rajských jablíček půl kila cukru, dva vanilkové cukry, nebo vanilkový lusk, ale jelikož je příliš drahý, používám většinou vanilkový cukr. Zakapat citronovou šťávou. Vaří se do změknutí a jakoby zkaramelizování cukru....marmeláda nesmí být příliš řídká. Horké plníme do skleniček. Výborná na koláče, ale našim dětem moc chutná i na chlebu.
takto si rajčátka nakrájíme
1 kg nakrájených zelených rajských jablíček
s vodou a octem, nechat projít varem
uvařeno s cukrem a citronem....máme hotovo
tak :) a u nás pro letošek hotovo....z devíti kil rajčat :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xmilenax
(upraveno)
3. 11. 2013, 11:15
Hezký den, vypadá to zajímavě, ale mám pocit, že zelená rajčata jsou údajně rakovinotvorná, já dělám rajčatovou marmeládu ze zralých rajčat a je taky vynikající
nahlásit
plamenek
(upraveno)
5. 10. 2013, 19:44
Mám pocit, že zelená rajčata jsou jedovatá, obsahují solanin, jako nazelenalé brambory.Vím, že z toho lidé dělají lecos, ale já je dám do tepla dozrát, přidávám jablko.Potom je zpracuji.
nahlásit
pavliiina
(upraveno)
6. 10. 2013, 14:12
@plamenek
ano...za syrova jsou zelená rajčata údajně jedovatá, ale těžko říct, v jakém množství...tady se do marmelády dává cukr a to minimalizuje obsah "jedu"...každopádně nám po marmeládě, ani dětem nikdy nebylo špatně...a jíme ji leta letoucí
nahlásit
jazina
(upraveno)
5. 10. 2013, 19:36
Dělávala moje babička a vzpomínám, že to byla dobrota
nahlásit
pavliiina
(upraveno)
6. 10. 2013, 13:55
@jazina
jo jo, je to velká dobrota....
nahlásit