Vynikající Gurmánské plněné papriky
Potřebné ingredience
6 baculatých barevných paprik 4 rajčata 3 cibule 600 g mletého masa 1 vejce 1 lžíce hořčice 1 lžíce smetany sůl pepř čerstvá majoránka bylinková sůl (vegeta) hrst strouhanky 1 stroužek česneku špetku koření Čubrica hrst syrové rýže 2 bobkové listy 4 kuličky nového koření 4 kuličky celého pepře 4 kostky cukru rajský protlak „passata di pomodoro“ (cca 500 g) kostka masoxu (může být na posílení chuti, ale nemusí)nejlepší je domácí vývar špetka skořice 1 dl vody
Postup přípravy
Připravené a očištěné papriky od žebroví a semínek naplníme masovou směsí. Tu připravíme z mletého masa, u kterého bychom měli dbát na to, aby nebylo příliš tučné (volíme vhodnou kombinaci hovězího a vepřového). Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 jemně nasekanou cibulku, utřený česnek, lžíci hořčice, hrst strouhanky, čerstvě drhnutou majoránku, čubricu, 1 vejce a lžíci smetany. Směs dobře promícháme a přidáme syrovou rýži. Kouzlo syrové rýže zapracuje a papriky budou krásné jako po faceliftingu :-) Maso se vypeče a ztrácí na objemu, syrová rýže se v omáčce dovaří a objem zdvojnásobí. Paprikám se jako malým zázrakem vypnou bříška a masová nádivka je krásně zakulatí. Proč se zdržovat s vařením rýže?
Masovou směs máme připravenou a je potřeba ji transportovat lžící do ctěných paprik. S tím žádná extra práce není, protože tlusťoučké papriky se plní velmi pohodlně a můžeme si na to troufnout polévkovou lžící. Masovou nádivku pěkně upěchujeme a papriky naskládáme do pekáčku, který má svého dvojníka v podobě vrchní pokličky! Poklička bude na pečení důležitá. Když není poklička, pomůžeme si alobalem. Do pečicí nádoby kolem paprik rozházíme 2 na plátky pokrájené cibule, 2 nakrájené zelené papriky, 4 rajčata. K tomu 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a stejný počet pepřových kuliček. Zalijeme dobrým rajským protlakem (přimlouvám se za italský z neapolských skvostných podlouhlých rajčat San Marzano! tuhle lahůdku si nakupte na zimu do zásoby, protože tohle rajče přišlo rovnou z ráje a žádné jiné mu nemůže konkurovat).
Přidáme 1 dl vody, kolem paprik rozdrobíme kostku masoxu a do každého roku zapékací nádoby vhodíme jednu kostku cukru, aby se chuť doladila do příjemného sladkokyselého tónu. Papriky by měly být v rajské šťávě potopené tak do poloviny výšky. Delikátní šmrnc opatří mrňavá špetka skořice a větvička tymiánu pohozená ladem v pekáči. Paprikám nasadíme uříznuté pokličky se stopkou a přiklopíme je druhým pekáčem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a zavřeme za paprikami na 1 a ½ h dvířka a dáme si pohov, protože v kuchyni od této chvíle nebudeme nic platní. Vše důležité jsme udělali v první přípravné fázi a nebudeme do pečení vůbec zasahovat. Rajský protlak prolne se všemi chutěmi a vůněmi v jeho těsné blízkosti a lehce zahuštěná šťáva nám bude odměnou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé