(recept
si oblíbilo 99 návštěvníků)
Vynikající Gurmánské plněné papriky

Potřebné ingredience
6 baculatých barevných paprik 4 rajčata 3 cibule 600 g mletého masa 1 vejce 1 lžíce hořčice 1 lžíce smetany sůl pepř čerstvá majoránka bylinková sůl (vegeta) hrst strouhanky 1 stroužek česneku špetku koření Čubrica hrst syrové rýže 2 bobkové listy 4 kuličky nového koření 4 kuličky celého pepře 4 kostky cukru rajský protlak „passata di pomodoro“ (cca 500 g) kostka masoxu (může být na posílení chuti, ale nemusí)nejlepší je domácí vývar špetka skořice 1 dl vody
Postup přípravy
Právě dělám a voní z trouby po celé kuchyni, inspirovala jsem se na netu...
Připravené a očištěné papriky od žebroví a semínek naplníme masovou směsí. Tu připravíme z mletého masa, u kterého bychom měli dbát na to, aby nebylo příliš tučné (volíme vhodnou kombinaci hovězího a vepřového). Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 jemně nasekanou cibulku, utřený česnek, lžíci hořčice, hrst strouhanky, čerstvě drhnutou majoránku, čubricu, 1 vejce a lžíci smetany. Směs dobře promícháme a přidáme syrovou rýži. Kouzlo syrové rýže zapracuje a papriky budou krásné jako po faceliftingu :-) Maso se vypeče a ztrácí na objemu, syrová rýže se v omáčce dovaří a objem zdvojnásobí. Paprikám se jako malým zázrakem vypnou bříška a masová nádivka je krásně zakulatí. Proč se zdržovat s vařením rýže?
Masovou směs máme připravenou a je potřeba ji transportovat lžící do ctěných paprik. S tím žádná extra práce není, protože tlusťoučké papriky se plní velmi pohodlně a můžeme si na to troufnout polévkovou lžící. Masovou nádivku pěkně upěchujeme a papriky naskládáme do pekáčku, který má svého dvojníka v podobě vrchní pokličky! Poklička bude na pečení důležitá. Když není poklička, pomůžeme si alobalem. Do pečicí nádoby kolem paprik rozházíme 2 na plátky pokrájené cibule, 2 nakrájené zelené papriky, 4 rajčata. K tomu 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a stejný počet pepřových kuliček. Zalijeme dobrým rajským protlakem (přimlouvám se za italský z neapolských skvostných podlouhlých rajčat San Marzano! tuhle lahůdku si nakupte na zimu do zásoby, protože tohle rajče přišlo rovnou z ráje a žádné jiné mu nemůže konkurovat).
Přidáme 1 dl vody, kolem paprik rozdrobíme kostku masoxu a do každého roku zapékací nádoby vhodíme jednu kostku cukru, aby se chuť doladila do příjemného sladkokyselého tónu. Papriky by měly být v rajské šťávě potopené tak do poloviny výšky. Delikátní šmrnc opatří mrňavá špetka skořice a větvička tymiánu pohozená ladem v pekáči. Paprikám nasadíme uříznuté pokličky se stopkou a přiklopíme je druhým pekáčem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a zavřeme za paprikami na 1 a ½ h dvířka a dáme si pohov, protože v kuchyni od této chvíle nebudeme nic platní. Vše důležité jsme udělali v první přípravné fázi a nebudeme do pečení vůbec zasahovat. Rajský protlak prolne se všemi chutěmi a vůněmi v jeho těsné blízkosti a lehce zahuštěná šťáva nám bude odměnou.
Připravené a očištěné papriky od žebroví a semínek naplníme masovou směsí. Tu připravíme z mletého masa, u kterého bychom měli dbát na to, aby nebylo příliš tučné (volíme vhodnou kombinaci hovězího a vepřového). Maso osolíme, opepříme, přidáme 1 jemně nasekanou cibulku, utřený česnek, lžíci hořčice, hrst strouhanky, čerstvě drhnutou majoránku, čubricu, 1 vejce a lžíci smetany. Směs dobře promícháme a přidáme syrovou rýži. Kouzlo syrové rýže zapracuje a papriky budou krásné jako po faceliftingu :-) Maso se vypeče a ztrácí na objemu, syrová rýže se v omáčce dovaří a objem zdvojnásobí. Paprikám se jako malým zázrakem vypnou bříška a masová nádivka je krásně zakulatí. Proč se zdržovat s vařením rýže?
Masovou směs máme připravenou a je potřeba ji transportovat lžící do ctěných paprik. S tím žádná extra práce není, protože tlusťoučké papriky se plní velmi pohodlně a můžeme si na to troufnout polévkovou lžící. Masovou nádivku pěkně upěchujeme a papriky naskládáme do pekáčku, který má svého dvojníka v podobě vrchní pokličky! Poklička bude na pečení důležitá. Když není poklička, pomůžeme si alobalem. Do pečicí nádoby kolem paprik rozházíme 2 na plátky pokrájené cibule, 2 nakrájené zelené papriky, 4 rajčata. K tomu 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a stejný počet pepřových kuliček. Zalijeme dobrým rajským protlakem (přimlouvám se za italský z neapolských skvostných podlouhlých rajčat San Marzano! tuhle lahůdku si nakupte na zimu do zásoby, protože tohle rajče přišlo rovnou z ráje a žádné jiné mu nemůže konkurovat).
Přidáme 1 dl vody, kolem paprik rozdrobíme kostku masoxu a do každého roku zapékací nádoby vhodíme jednu kostku cukru, aby se chuť doladila do příjemného sladkokyselého tónu. Papriky by měly být v rajské šťávě potopené tak do poloviny výšky. Delikátní šmrnc opatří mrňavá špetka skořice a větvička tymiánu pohozená ladem v pekáči. Paprikám nasadíme uříznuté pokličky se stopkou a přiklopíme je druhým pekáčem. Troubu rozehřejeme na 180 °C a zavřeme za paprikami na 1 a ½ h dvířka a dáme si pohov, protože v kuchyni od této chvíle nebudeme nic platní. Vše důležité jsme udělali v první přípravné fázi a nebudeme do pečení vůbec zasahovat. Rajský protlak prolne se všemi chutěmi a vůněmi v jeho těsné blízkosti a lehce zahuštěná šťáva nám bude odměnou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
babkamt
(upraveno)
12. 8. 2014, 12:01
Vyskúšam uvariť plnenú papriku podľa vás.



nahlásit

michaelka2
(upraveno)
12. 8. 2014, 10:31
Recept mi jazykem připomínal blog Šárky Škachové a on je to opravdu on. Takže Achile Gregor a Šárka, nikoli Lucík Ž. Jinak podle původního receptu už papriky pár let vařím a vždy mají úspěch.
nahlásit
martina040
(upraveno)
16. 7. 2014, 12:36
Vynikající
jen se po nich zaprášilo





nahlásit

babitwins
(upraveno)
16. 7. 2014, 10:06
kde koupím tento rajský protlak? nebo jiný dobrý?
nahlásit

picolka
(upraveno)
10. 7. 2014, 11:27
Právě jsem dala pekáček do trouby.. už se moc těším na to,co mi řekne rodinka.. díky moc..

nahlásit

novackova
(upraveno)
8. 7. 2014, 10:19




nahlásit

Alwin
(upraveno)
7. 7. 2014, 23:30
Dobrý den, také jsem o víkendu vyzkoušela a je to přímo geniální pokrm
Dokonce jsem neodolala a musela si přidat
Všem doporučuji vyzkoušet, není to nijak pracné a přitom tááák dobré
A navíc tak krásně napsané, že jsem to prostě nemohla nevyzkoušet
Děkuji za nový recept, budu je tak dělat i nadále, mějte se krásně, s pozdravem Lucka U.











nahlásit
bleška 55
(upraveno)
27. 3. 2014, 22:41
No tak to je suprově napsaný receptík. To určitě vyzkouším, vypadá to moc dobře. Dík za inspiraci. Jana


nahlásit
strejcinka
(upraveno)
27. 3. 2014, 21:57
Výborné, právě jsem dovařila. Už se těším na zítřejší oběd

nahlásit
horalka333
(upraveno)
4. 2. 2014, 10:42
SUPER napísaný recept a myslím, že aj SUPER chutí. Určite vyskúšam.






nahlásit
sarka01
(upraveno)
4. 2. 2014, 8:53
Tak tohle je nádherná slohová práce. Je radost tento recept číst a věřím, že bude ještě lépe chutnat. To mi krásně zvedlo náladu. Děkuji Š.
nahlásit

Katka.J.
(upraveno)
4. 2. 2014, 8:12
super napsaný recept, paráda



nahlásit

krišon
(upraveno)
22. 10. 2013, 21:53
Tak takhle krásně popsat recept umíte jen vy a Achile Gregor - muž v zástěře, jeho recepty mohu číst jako krásnou a voňavou literaturu .... ale plněné papriky miluju, dělám jich nejmíň 12 a někdy i víc, pořád slibuji chlapům, že je zamrazím, nejsem sto dostát slibu, protože během 2 dnů se zbaští

nahlásit

lidare
(upraveno)
28. 9. 2013, 12:26



nahlásit
volcom
(upraveno)
27. 9. 2013, 21:46
Úplně se mi sbíhají sliny,asi brzy udělám






nahlásit
petrze
(upraveno)
27. 9. 2013, 15:51
Máte pěkně napsaný recept


nahlásit
laskonka333
(upraveno)
27. 9. 2013, 13:40

nahlásit