(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Domácí švestková povidla
Potřebné ingredience
3,5 kg vypeckovaných namletých švestek, 0,75 Kg cukr krupice, 1,5 dcl octa, 1 dcl rumu, přiměřeně mletého badiánu, přiměřeně mleté skořice a kakao navaření cca 2 polévkové lžíce
Postup přípravy
Smíchala jsem různé recepty, které jsou uvedené na internetu a výsledek stojí za to!!!!
Ingredience jsou uvedené na 1 dávku.
Namleté švestky smícháme s cukrem a rumem, které pak necháme 24 hodin odpočinout.
Před vařením jsem přidala rum, badián, skořici, kakao a vařila a vařila cca 5 - 6 hodin. Asi tak hodinu před koncem vařením povidla ochutnejte a případně si můžete dochutit. S badiánem ani se skořicí jsem nešetřila.
Vařila jsem to s dvojité dávky, na kterou potřebujete hoooodně velký hrnec, ale nakonec po vyvaření z něj zbyla 1/3.
Počet sklednic ze dvou dávek byl 8 a 1/2, brala jsem ty menší, jako např. zelenina halalí nebo nakládané cibulky.
Povidla jsou výborná, jen mějte trpělivost s vařením, na úplném konci jsou hustá (jako ta kupovaná) a při dalším spracování v buchtách či koláčích netečou!
Vyzkoušte!!!!!!!!
Ingredience jsou uvedené na 1 dávku.
Namleté švestky smícháme s cukrem a rumem, které pak necháme 24 hodin odpočinout.
Před vařením jsem přidala rum, badián, skořici, kakao a vařila a vařila cca 5 - 6 hodin. Asi tak hodinu před koncem vařením povidla ochutnejte a případně si můžete dochutit. S badiánem ani se skořicí jsem nešetřila.
Vařila jsem to s dvojité dávky, na kterou potřebujete hoooodně velký hrnec, ale nakonec po vyvaření z něj zbyla 1/3.
Počet sklednic ze dvou dávek byl 8 a 1/2, brala jsem ty menší, jako např. zelenina halalí nebo nakládané cibulky.
Povidla jsou výborná, jen mějte trpělivost s vařením, na úplném konci jsou hustá (jako ta kupovaná) a při dalším spracování v buchtách či koláčích netečou!
Vyzkoušte!!!!!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
krišon
(upraveno)
23. 7. 2018, 20:48
Proč dáváte do povidel kakao? Dělám povidla 40 let a posledních deset let v troubě bez míchání. Nejdřív jsem se bála a hlídala, ale je to zbytečné. Mám velké, rané švestky, které mají hodně šťávy. Do obr hrnce se vejde 7 kil švestek a v troubě jsou opravdu 6 hodin a pak půl hodiny na sporáku, ale to už míchám ...
nahlásit
danca60
(upraveno)
23. 7. 2018, 21:50
@krišon
Taky nechápu to kakao kdybych ho tam dala, tak mě můj drahý vyhodí i s kastrolem
nahlásit
hhandulina
(upraveno)
22. 7. 2018, 16:40
Tak mám namleto a hmota odpočívá. Troch mne děsí ta doba vaření. Musí se to míchat? Nebo občas. Nedovedu si představit, že u toho budu 5 hodin stát Díky za info. H.
nahlásit
michelka69
(upraveno)
22. 7. 2018, 17:36
@hhandulina
Já dělám podle tohoto receptu https://www.mimibazar.cz/recept/153549/svestkove-povidli-bez-michani a nemíchám, jen pokud mají hodně vody, tak nechám vařit déle. Až když rozmixuji a pořád jsou řídká, pak už u toho stojím, jinak ne
nahlásit
sympatie
(upraveno)
22. 7. 2018, 17:58
@michelka69
Taky tak!
nahlásit
hhandulina
(upraveno)
23. 7. 2018, 19:28
@sympatie
No tak vařím od půl 5 a máme půl 8. Mám pocit, že jsem v polovině Měla jsem to také dát do trouby nerozmixované a mixovat asi až potom. Jako chuť to má vynikající, ale v hrnci to mizí. Jestli tady budu 5 hodin šaškovat kvůli 3 skleničkám A do sklenic se to dává opravdu hodně husté?
nahlásit
sympatie
(upraveno)
23. 7. 2018, 20:21
@hhandulina
To je opravdu krátká doba, začínám vařit dáno a končím odpoledne. Z celkového množství zbyde asi 1/4.
nahlásit