(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Povidla v tlakovém hrnci
![Povidla v tlakovém hrnci](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/130901/16/j146304.jpg)
Potřebné ingredience
švestky (kolik máte a kolik se Vám vejde do tlakového hrnce, já dělala ze 2 kg), cukr (není potřeba, ale můžete dát 100g na 1 kg švestek), 4 lžíce octa (koho pálí žáha, může vynechat), 1 lžička mleté skořice a pár roztlučených hřebíčků nebo 1 lžička koření medový perník, rum (dle chuti, cca 4 lžíce)
Postup přípravy
Vypeckované švestky zasypeme cukrem, přidáme ocet a povaříme v odkrytém hrnci cca 30 minut - poté hrnec uzavřeme a 2 hodiny vaříme v tlakovém hrnci. Až je šťáva ze 2/3 vyvařená, hrnec otevřeme, povidla rozmixujeme, přidáme koření a rum a naplníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru, případně sterilujeme. K tomuto postupu jsem letos dospěla po několika zkouškách jiných postupů - po vařeí v pomalám hrnci - kdy po 24 hodinách byla povidla pořád moc řídká a po pečení v troubě, kdy jsem si pocákala celou troubu a přesto ještě konzistence nesplnila má očekávání. Toto je rychlý postup a bezvadný, chuťově jsou vynikající.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
blabo51
(upraveno)
9. 9. 2013, 10:53
Právě jsem dokončila, je to hodně řídké. Víc dělat nebudu.
![:-(](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/5.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/160612/09/b34593-1465715549.jpg)
žingi
(upraveno)
9. 9. 2013, 9:20
právě vyleji jednu várku do wc
že já to zkoušela,jdu vypeckovávat další švestky a vrátím se opět k lepšímu způsobu a to pečení v troubě
![+o(](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/21.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150603/19/b222118-1433352243.jpg)
plamenek
(upraveno)
9. 9. 2013, 13:33
@žingi
Taky jsem první várku vylila do WC.V tlakovém hrnci je připálený nános.A to mám kvalitní nerez hrnec z Německa se silným dnem.Nikdy jsem v něm NIC nepřipálila.Druhá várka se klasicky vaří v nerez hrnci se silným dnem bez cukru, tak snad ty budou jedlá.
![(zip)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/22.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/160612/09/b34593-1465715549.jpg)
žingi
(upraveno)
10. 9. 2013, 9:31
@plamenek
taky jsem ho nikdy neměla ano trošku spálený a toto nemůžu od včerejška vydrhnout
zlatá práce s pekáčem a troubou
![:-S](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/8.gif)
xluciferka
(upraveno)
19. 9. 2013, 10:07
@žingi
Moc mě mrzí, že se to některým připálilo, mě se to nikdy nestalo a mám obyčejný tlakový hrnec. Samozřejmě se to nesmí míchat a jak to začne syčet, tak stahuji na najnižší plamen. Doba vaření může být u různých druhů švestek různá, některé obsahují určitě více šťávy, ty určitě potřebují o něco déle. Každopádně pro mě je to pořád nejméně pracná a nejkratší varianta vaření povidel.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150603/19/b222118-1433352243.jpg)
plamenek
(upraveno)
10. 9. 2013, 10:23
@žingi
Naštěstí jsem to měla rozdělené na dvě dávky.Tak druhou jsem dodělala v troubě(elektrické).Nemám nic poprskaného a povidla jsou úžasná, jen jsem musela dosladit,hrnec je pracně vydrbán,ale čistý.Ten zbytek jsem dělala na hlubokém plechu, krásně se odpařila většina tekutiny a zhoustl sám.Už zase dělám kečup.
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
jarulinka
(upraveno)
6. 9. 2013, 18:24
Dobrý den dnes jsem je vařila jsou super, ale musela jsem je vařit 4hod.byly pořád moc řídké ale jinak moc děkuji za super recept Jarka
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
niznovska
(upraveno)
6. 9. 2013, 10:59
dobrý den,pani Lucii děkuji za bezvadný recept vše dopadlo dobře,a pani Andree bych doporučila, když se připalují tak moje babička vždy když dělala džem tak říkala nikdy ovoce nemíchej a tuhle zásadu dodržuji,míchám až na dochucení,pokud nemícháte a připaluje se tak nevím co bych jiného viděla za příčinu.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/081002/20/b154901-1222971970.jpg)
hugiska
(upraveno)
5. 9. 2013, 14:12
Dobrý den, tak já jsem je dělala a to hned dvakrát
a oboje se mi spálili
nevím kde je chyba.Štávy pustili švestli hodně,podruhé jsem je dokonce dělala i na slabším stupni než poprvé a nic.Ale krásně voněli
Budu zkoušet dokud bodou švestky.Kdyby Vás něco napadlo,kde může být chyba písněte budu ráda
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![:-@](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/19.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
niznovska
(upraveno)
2. 9. 2013, 10:16
to vypadá lákavě a hlavně rychle
,měla bych dotaz ten rum tam musí být,a jak dlouho je sterilujete,děkuji budu zkoušet poprvé
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(jidlo)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/90.gif)
xluciferka
(upraveno)
2. 9. 2013, 11:35
@niznovska
zdravím, rum být nemusí, ale je to voňavější - můžete dát rumovou esenci nebo úplně vynechat. Já horké plním do skleniček a obrátím dnem vzhůru tak na 5-10 minut, nesteriluji. Pokud vynecháte rum, možná bych raději na 20 minut sterilovala, přece jen ten rum i konzervuje. Snad se Vám podaří. samozřejmě pokud by se Vám po rozmixování zdála řídká, můžete ještě podusit, aby se další tekutina vypařila, ale již míchejte. Ať se podaří a chutnají.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110305/14/b132621-1299330588.jpg)
žabada
(upraveno)
2. 9. 2013, 7:38
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![:-o](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/6.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
laskonka333
(upraveno)
1. 9. 2013, 23:42
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)