(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Povidla v tlakovém hrnci

Potřebné ingredience
švestky (kolik máte a kolik se Vám vejde do tlakového hrnce, já dělala ze 2 kg), cukr (není potřeba, ale můžete dát 100g na 1 kg švestek), 4 lžíce octa (koho pálí žáha, může vynechat), 1 lžička mleté skořice a pár roztlučených hřebíčků nebo 1 lžička koření medový perník, rum (dle chuti, cca 4 lžíce)
Postup přípravy
Vypeckované švestky zasypeme cukrem, přidáme ocet a povaříme v odkrytém hrnci cca 30 minut - poté hrnec uzavřeme a 2 hodiny vaříme v tlakovém hrnci. Až je šťáva ze 2/3 vyvařená, hrnec otevřeme, povidla rozmixujeme, přidáme koření a rum a naplníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru, případně sterilujeme. K tomuto postupu jsem letos dospěla po několika zkouškách jiných postupů - po vařeí v pomalám hrnci - kdy po 24 hodinách byla povidla pořád moc řídká a po pečení v troubě, kdy jsem si pocákala celou troubu a přesto ještě konzistence nesplnila má očekávání. Toto je rychlý postup a bezvadný, chuťově jsou vynikající.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Montiko
(upraveno)
7. 8. 2024, 21:40
Děkuji za recept! Dělala jsem poprvé a povedly se. Po přečtení předchozích komentářů (za které taky děkuji
,, o připálených hrncích apod., jsem vařila celou dobu na nejmírnějším plamenu a s otevřeným tlakovým ventilkem (tlakáč Tescoma), aby se odpařovala tekutina. Trouba ani sporák nejsou vůbec pocákané, což beru u povidel jako velké plus


nahlásit
blabo51
(upraveno)
9. 9. 2013, 10:53
Právě jsem dokončila, je to hodně řídké. Víc dělat nebudu.

nahlásit

žingi
(upraveno)
9. 9. 2013, 9:20
právě vyleji jednu várku do wc
že já to zkoušela,jdu vypeckovávat další švestky a vrátím se opět k lepšímu způsobu a to pečení v troubě


nahlásit

plamenek
(upraveno)
9. 9. 2013, 13:33
@žingi
Taky jsem první várku vylila do WC.V tlakovém hrnci je připálený nános.A to mám kvalitní nerez hrnec z Německa se silným dnem.Nikdy jsem v něm NIC nepřipálila.Druhá várka se klasicky vaří v nerez hrnci se silným dnem bez cukru, tak snad ty budou jedlá.

nahlásit

žingi
(upraveno)
10. 9. 2013, 9:31
@plamenek
taky jsem ho nikdy neměla ano trošku spálený a toto nemůžu od včerejška vydrhnout
zlatá práce s pekáčem a troubou

nahlásit
xluciferka
(upraveno)
19. 9. 2013, 10:07
@žingi
Moc mě mrzí, že se to některým připálilo, mě se to nikdy nestalo a mám obyčejný tlakový hrnec. Samozřejmě se to nesmí míchat a jak to začne syčet, tak stahuji na najnižší plamen. Doba vaření může být u různých druhů švestek různá, některé obsahují určitě více šťávy, ty určitě potřebují o něco déle. Každopádně pro mě je to pořád nejméně pracná a nejkratší varianta vaření povidel.
nahlásit

plamenek
(upraveno)
10. 9. 2013, 10:23
@žingi
Naštěstí jsem to měla rozdělené na dvě dávky.Tak druhou jsem dodělala v troubě(elektrické).Nemám nic poprskaného a povidla jsou úžasná, jen jsem musela dosladit,hrnec je pracně vydrbán,ale čistý.Ten zbytek jsem dělala na hlubokém plechu, krásně se odpařila většina tekutiny a zhoustl sám.Už zase dělám kečup.


nahlásit
jarulinka
(upraveno)
6. 9. 2013, 18:24
Dobrý den dnes jsem je vařila jsou super, ale musela jsem je vařit 4hod.byly pořád moc řídké ale jinak moc děkuji za super recept Jarka






nahlásit
niznovska
(upraveno)
6. 9. 2013, 10:59
dobrý den,pani Lucii děkuji za bezvadný recept vše dopadlo dobře,a pani Andree bych doporučila, když se připalují tak moje babička vždy když dělala džem tak říkala nikdy ovoce nemíchej a tuhle zásadu dodržuji,míchám až na dochucení,pokud nemícháte a připaluje se tak nevím co bych jiného viděla za příčinu.

nahlásit

hugiska
(upraveno)
5. 9. 2013, 14:12
Dobrý den, tak já jsem je dělala a to hned dvakrát
a oboje se mi spálili
nevím kde je chyba.Štávy pustili švestli hodně,podruhé jsem je dokonce dělala i na slabším stupni než poprvé a nic.Ale krásně voněli
Budu zkoušet dokud bodou švestky.Kdyby Vás něco napadlo,kde může být chyba písněte budu ráda



nahlásit
niznovska
(upraveno)
2. 9. 2013, 10:16
to vypadá lákavě a hlavně rychle
,měla bych dotaz ten rum tam musí být,a jak dlouho je sterilujete,děkuji budu zkoušet poprvé



nahlásit
xluciferka
(upraveno)
2. 9. 2013, 11:35
@niznovska
zdravím, rum být nemusí, ale je to voňavější - můžete dát rumovou esenci nebo úplně vynechat. Já horké plním do skleniček a obrátím dnem vzhůru tak na 5-10 minut, nesteriluji. Pokud vynecháte rum, možná bych raději na 20 minut sterilovala, přece jen ten rum i konzervuje. Snad se Vám podaří. samozřejmě pokud by se Vám po rozmixování zdála řídká, můžete ještě podusit, aby se další tekutina vypařila, ale již míchejte. Ať se podaří a chutnají.
nahlásit

žabada
(upraveno)
2. 9. 2013, 7:38





nahlásit
laskonka333
(upraveno)
1. 9. 2013, 23:42

nahlásit