(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Lanýžový dort

Potřebné ingredience
nevím, proč se tak jmenuje..je sice nižší, ale opravdu luxusní
Postup přípravy
50 g čokolády na vaření
100 g změklého másla
dřeň z ½ vanilkového lusku (nemusí být)
na špičku nože sůl
5 žloutků
4 bílky
110 g cukru
90 g hladké nebo polohrubé mouky
krém:
550 ml šlehačky
150 g čokolády na vaření
Krém si připravíme den předem: Svaříme smetanu a do ní zamícháme strouhanou čokoládu. Za stálého míchání čokoládu rozpustíme. Krém ponorným mixérem krátce dohladka rozmixujeme. Necháme vychladnout, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a na 24 hod. dáme do lednice. Druhý den krém vyšleháme do tuha.
Na těsto rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Přidáme máslo, vanilku, sůl a ruční metlou vyšleháme do pěny. Pak postupně vmícháme žloutky. Ušleháme bílky s cukrem na sníh (ne úplně tuhý, spíš mazlavý). Obě hmoty spojíme a opatrně smícháme s moukou.
Z čokoládového těsta upečeme 5 korpusů. Buď plechy vymažeme a vysypeme a obkreslíme na ně formu nebo obkreslíme na pečící papíry. Těsto na ně stejnoměrně rozetřeme. Je trošku tekutější, ale nebojte se toho. Pečeme 210°C asi 9 minut. Hned po upečení sundáme z plechu dlouhým nožem nebo s papíre. Necháme vychladnout a hotové slepíme krémem. Dort potřeme z vrchu i ze stran. Hotové posypeme kakaem nebo strouhanou bílou čokoládou.
100 g změklého másla
dřeň z ½ vanilkového lusku (nemusí být)
na špičku nože sůl
5 žloutků
4 bílky
110 g cukru
90 g hladké nebo polohrubé mouky
krém:
550 ml šlehačky
150 g čokolády na vaření
Krém si připravíme den předem: Svaříme smetanu a do ní zamícháme strouhanou čokoládu. Za stálého míchání čokoládu rozpustíme. Krém ponorným mixérem krátce dohladka rozmixujeme. Necháme vychladnout, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a na 24 hod. dáme do lednice. Druhý den krém vyšleháme do tuha.
Na těsto rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Přidáme máslo, vanilku, sůl a ruční metlou vyšleháme do pěny. Pak postupně vmícháme žloutky. Ušleháme bílky s cukrem na sníh (ne úplně tuhý, spíš mazlavý). Obě hmoty spojíme a opatrně smícháme s moukou.
Z čokoládového těsta upečeme 5 korpusů. Buď plechy vymažeme a vysypeme a obkreslíme na ně formu nebo obkreslíme na pečící papíry. Těsto na ně stejnoměrně rozetřeme. Je trošku tekutější, ale nebojte se toho. Pečeme 210°C asi 9 minut. Hned po upečení sundáme z plechu dlouhým nožem nebo s papíre. Necháme vychladnout a hotové slepíme krémem. Dort potřeme z vrchu i ze stran. Hotové posypeme kakaem nebo strouhanou bílou čokoládou.

těsto

a takhle na plechu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Pami
(upraveno)
22. 8. 2013, 17:03

nahlásit
laskonka333
(upraveno)
22. 8. 2013, 16:49



nahlásit