(recept
si oblíbilo 81 návštěvníků)
**Ženský vrtoch :-) ............... křehké trvanlivé ořechové řezy**
Potřebné ingredience
**Řezy peču na plechu o vnitřní velikosti 22 x 38cm** Potřebujeme: *300g hl.mouky* *1 lžička kypřícího prášku* *100g moučkového cukru* *200g másla* *1 žloutek* *pikantní (nejlépe domácí rybízová marmeláda) na potření* KRÉM: *4 vejce* *280g krupicového cukru* *200g jemně strouhaných ořechů* *5 bílků (jeden bílek ze zákl.těsta + 4 bílky z vajec na krém)
Postup přípravy
1) Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem, přidejte na kostky pokrájené změklé máslo, žloutek a vše rychle zpracujte v kompaktní hladké nelepivé těsto (jako linecké). Zabalte do folie a nechte tak 30min.odležet v lednici (nebo podle toho,jak moc Vám změklo).
2) Plech si vyložte pečícím papírem, na ten nejlépe pomocí malého válečku vyválejte těsto tak,aby pokrylo celý plech (můžete ho i vtlačit prsty,pokud nemáte váleček). Těsto potřete vrstvou rybízové marmelády.
3) Připravíme si krém,který rozetřeme na těsto............ 4 oddělené žloutky vyšlehejte v míse s krupicovým cukrem do pěny, přidejte jemně nastrouhané ořechy (teď to bude malinko tužší). Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z 5-ti bílků, opatrně a pomalu, směs nakonec lehce zřídne. Krém rozetřete opatrně na základní linecké těsto potřené marmeládou a dejte péct do rozpálené trouby na horkovzduch 160C cca na 30-40min. (Já pekla 35min.). Povrch řezů musí být lehce narůžovělý, ne zase moc hnědý.
4) Vychladlé řezy krájejte ostrým nožem. KŘEHKÁ VRCHNÍ ČÁST MOUČNÍKU VŽDY POPRASKÁ, JE TO ÚPLNĚ NORMÁLNÍ A V POŘÁDKU.
**ŘEZY JSOU VELICE TRVANLIVÉ, DO DRUHÉHO DNE KRÁSNĚ ZVLÁČNÍ ( I KDYŽ U NÁS SE POKAŽDÉ HNED SNÍ :-) ) VÝHODA JE,ŽE SI JE MŮŽETE UPÉCT TŘEBA DVA, TŘI DNY PŘED OSLAVOU A NEMUSÍTE SE PAK HONIT NA POSLEDNÍ CHVÍLI**
**Pokud použijete marmeládu,která je sladší, tak doporučuji ze surovin na krém odebrat tak 20g cukru**
2) Plech si vyložte pečícím papírem, na ten nejlépe pomocí malého válečku vyválejte těsto tak,aby pokrylo celý plech (můžete ho i vtlačit prsty,pokud nemáte váleček). Těsto potřete vrstvou rybízové marmelády.
3) Připravíme si krém,který rozetřeme na těsto............ 4 oddělené žloutky vyšlehejte v míse s krupicovým cukrem do pěny, přidejte jemně nastrouhané ořechy (teď to bude malinko tužší). Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z 5-ti bílků, opatrně a pomalu, směs nakonec lehce zřídne. Krém rozetřete opatrně na základní linecké těsto potřené marmeládou a dejte péct do rozpálené trouby na horkovzduch 160C cca na 30-40min. (Já pekla 35min.). Povrch řezů musí být lehce narůžovělý, ne zase moc hnědý.
4) Vychladlé řezy krájejte ostrým nožem. KŘEHKÁ VRCHNÍ ČÁST MOUČNÍKU VŽDY POPRASKÁ, JE TO ÚPLNĚ NORMÁLNÍ A V POŘÁDKU.
**ŘEZY JSOU VELICE TRVANLIVÉ, DO DRUHÉHO DNE KRÁSNĚ ZVLÁČNÍ ( I KDYŽ U NÁS SE POKAŽDÉ HNED SNÍ :-) ) VÝHODA JE,ŽE SI JE MŮŽETE UPÉCT TŘEBA DVA, TŘI DNY PŘED OSLAVOU A NEMUSÍTE SE PAK HONIT NA POSLEDNÍ CHVÍLI**
**Pokud použijete marmeládu,která je sladší, tak doporučuji ze surovin na krém odebrat tak 20g cukru**
**těsto vtlačené do plechu**
**potřené rybízovou marmeládou**
**polité krémem**
**po vytažení z trouby**
:-)
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Renčazhor
(upraveno)
16. 11. 2019, 13:26
Koukám na název a zvědavě otvírám recept .... a ejhle .... Londýnské řezy Dělávala dřív mamka, pamatuju si od kdysi , i když jsem moc neměla ráda, hrozně sladký, lepilo se to na zuby. Zato teď, po dlooooouhé době, no nalákala jste mě, díky za tip
Žirafka1
(upraveno)
21. 11. 2019, 1:43
@Renčazhor
Renatko, řezy jsou opravdu hodně sladké, ale moc dobré, takže 1x za rok na Vánoce ten cukr až tak nevadí Krásné svátky
nelinka.micinka
(upraveno)
14. 11. 2019, 22:42
Vyzkouším
Žirafka1
(upraveno)
16. 11. 2019, 2:22
@nelinka.micinka
Budu se těšit
Pami
(upraveno)
1. 12. 2014, 19:19
Žirafka1
(upraveno)
2. 12. 2014, 10:55
@Pami
otecka
(upraveno)
14. 9. 2014, 13:40
Tak jsem vyzkoušela a za mě tedy příšerně sladký. A to jsem do ořechové hmoty dala jen 210 g cukru a marmeládu použila višňovou, takže taky celkem pikantní. Našla jsem podobný recept, ve kterém je teda hmota jen s bílků a ořechů a cukru se dává jen 100 g a to se mi zdá přijatelnější. Těch 280 g je pro mě a moji rodinu strašně moc Olga
Žirafka1
(upraveno)
14. 9. 2014, 19:57
@otecka
Dobrý den Olgo, děkuji i za Váš komentář Je jen na Vás, kolik cukru si do hmoty přidáte Někdo má třeba raději i sladší, ale samozřejmě chutě jsou rozdílné
gazdalka
(upraveno)
15. 12. 2013, 16:02
Výborný receptík, znám z dětství, máme letos na vánoce
Žirafka1
(upraveno)
15. 12. 2013, 16:44
@gazdalka
Děkuji, já ho také používám často na vánoční cukroví.........pak krájím na uzké menší štangličky Hezké svátky
londra
(upraveno)
20. 9. 2013, 14:02
upečeno moc dobré.............jen do vyšlehaných žloutkou jsem dala nejdřív sníh a pak oříšky- jen to krájení
Žirafka1
(upraveno)
20. 9. 2013, 18:21
@londra
Pavli, jsem ráda,že jste řezy vyzkoušela. Řezy se pravda krájí trošku hůře,ale to popraskání je naprosto v pořádku, jinak to ani nejde
DEDRÁČEK
(upraveno)
5. 9. 2013, 14:38
Podle mě by se mohly jmenovat Konec předsevzetí... jsou naprosto vynikající, díky za recept. P.
Žirafka1
(upraveno)
5. 9. 2013, 17:26
@DEDRÁČEK
Milá Peti, trošku sladkého určitě neuškodí a ještě když Vám tolik chutnalo, není co řešit Jsem potěšena. Mějte se pěkně
šubka
(upraveno)
1. 9. 2013, 13:47
Musím brzy vyzkoušet, vypadají moc dobře
Žirafka1
(upraveno)
1. 9. 2013, 15:11
@šubka
Vyzkoušejte a napište,jak Vám chutnaly
fflorina
(upraveno)
29. 8. 2013, 15:46
Moje babička tomu vždycky říkala cikánské řezy. To už se asi nesmí...
Žirafka1
(upraveno)
29. 8. 2013, 23:23
@fflorina
Pavli, je jedno,jaký mají název,hlavně,že jsou dobré
chucky 1111
(upraveno)
29. 8. 2013, 11:10
Ty mě zaujali vyzkouším díky za recept
Žirafka1
(upraveno)
29. 8. 2013, 23:23
@chucky 1111
Vyzkoušejte a napište,jak se Vám povedly
lussis
(upraveno)
26. 8. 2013, 12:12
Dělávám takové kostičky jako Vánoční cukroví. Jen tu oříškovou vrstvu mám slabší. Jsou velice dobré, určitě taky doporučuji
Žirafka1
(upraveno)
27. 8. 2013, 11:29
@lussis
Lucko, máte pravdu, jsou výborné i jako vánoční cukroví a výhoda je,že se nemusí dávat ani do ledničky a vydrží opravdu dlouho
Marcela 1980
(upraveno)
16. 8. 2013, 14:18
Take delam je to zrave
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 21:16
@Marcela 1980
GREPIK
(upraveno)
16. 8. 2013, 9:05
znám je výborný
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 14:40
@GREPIK
Andrejko, děkuji za příspěvek
KáKá
(upraveno)
16. 8. 2013, 8:42
taky dělám- http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=105723&user=157858
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 9:45
@KáKá
Květi, pod tímto názvem jsem myslím našla tento recept kdysi v APETITU a pekla na vánoce. Máte je pěkné a ani Vám nepopraskala ta vrchní vrstva
KáKá
(upraveno)
16. 8. 2013, 10:12
@Žirafka1
krájela jsem je teplé a namáčím nůž do horké vody
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 13:23
@KáKá
Děkuji za radu. Já četla v původním receptu,že ať člověk dělá co dělá,tak stejně povrch rozpraská
KáKá
(upraveno)
16. 8. 2013, 15:03
@Žirafka1
tak někdy se tomu člověk asi neubrání,ale stojí to za vyzkoušení
darinka30
(upraveno)
16. 8. 2013, 8:30
super..milujem orechy..urcite vyskusam..
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 9:42
@darinka30
Oříšky ve vrchní vrstvě spolu s bílky krásně křupou, určitě vyzkoušejte
hheellaa
(upraveno)
15. 8. 2013, 23:41
vypadají dobře, určitě brzy vyzkouším
Žirafka1
(upraveno)
16. 8. 2013, 9:41
@hheellaa
Vyzkoušejte a pak napište,jak chutnal
BLANKA
(upraveno)
15. 8. 2013, 20:48
Žirafka1
(upraveno)
15. 8. 2013, 22:51
@BLANKA
Blani děkuji
lidare
(upraveno)
12. 12. 2013, 14:38
jj ty mají u nás úspěch,taky peču už moc let ,ale já nahoru šlehám jen bílky s ořechy a cukrem,zdá se mi to dobré
Žirafka1
(upraveno)
15. 8. 2013, 22:47
@lidare
Děkuji za příspěvek
Pami
(upraveno)
15. 8. 2013, 12:57
Žirafka1
(upraveno)
15. 8. 2013, 18:04
@Pami
limlice
(upraveno)
15. 8. 2013, 12:38
Také znám, jsou opravdu luxusní!!!!!!
Žirafka1
(upraveno)
15. 8. 2013, 18:03
@limlice
Máte pravdu, skoro jsem je spořádala sama