Famózní svíčková od JITULE
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa (lze i z vepřového plecka, králíka, kuřete; naposledy jsem použila panenku a hřbítek z divočáčka); cca 50g slaniny bez kůže nebo špeku, 1 větší cibule, 1 velká mrkev, 1 menší celer, 1 středně velká petržel (příp. pastiňák), 1 zakysaná smetana (200-250g), 1 smetana ke šlehání (200-250g), 4 ks bobkového listu, 12 kuliček nového koření, 10 kuliček celého černého pepře, 6 kuliček jalovce, 1 čajová lžička sušeného tymiánu, sůl, cukr krupice, ocet, citrónová šťáva (nebo citronek), hladká mouka, voda; brusinky, šlehačka a citrón na servírování
Postup přípravy
1) Připravíme si sladkokyselý nálev: 2 litry studené vody + 12 zarovnaných polévkových lžic (dále jen PL) cukru krupice + 5 PL soli + 4 PL octa; důkladně promícháme tak, aby se vše rozpustilo.
- vloženo dodatečně: pročtěte si komentáře, se solí mají některé maminky problém!!!
2) Kořenovou zeleninu si nastrouháme, příp. nakrájíme na kolečka, cibuli najemno nebo na kolečka.
3) Slaninou či špekem si prošpikujeme maso
4) Zbytek slaniny či špeku nakrájíme na malé kostičky a necháme vysmahnout v papiňáku (elektr. sporák - stupeň č. 6), pokud je výpeku málo, přidáme olej a osmahneme kořenovou zeleninu a přidáme i všechno koření. (Některé kuchařky slaninu nedoporučují, viz komentáře níže.)
5) Po osmahnutí zeleniny přidáme cibuli a prošpikované maso - osmahneme i to ze všech stran.
6) Když je maso osmahlé, zalejeme připraveným sladkokyselým nálevem - celými 2 litry!
7) Papiňák uzavřeme a necháme na stupni č. 6, dokud nezačne syčet. Jakmile začne syčet, stáhneme stupeň na č. 3 a vaříme cca hodinu.
8) V mezičase si vedle v odměrce připravíme směs zakysané smetany, smetany ke šlehání a 2 PL hladké mouky a řádně vymícháme dohladka.
9) Po hodině vaření vyjmeme maso z papiňáku, vyjmeme koření (někdo nevyjímá a mixuje včetně koření, rozhodněte si to ve své rodině sami) a vše ostatní propasírujeme (já používám mixér a vymixuji dohladka), z propasírované omáčky oddělíme dvě naběračky a přidáme do odměrky ke smetanám a smícháme.
10) Vymixovanou omáčku vrátíme zpět na sporák a necháme přijít k varu, přilijeme z odměrky smetany a mícháme a necháme ještě krátce, cca na stupeň 3-4, povařit. Na požadovanou hustotu můžeme doladit hotovými Knorr jíškami (ale to jsem nikdy nemusela).
11) Mezitím pokrájíme maso na plátky.
12) Na závěr ochutnáme omáčku, příp. ji dochutíme (solí, cukrem, citr. šťávou), ale vařila jsem již několikrát a nikdy jsem nemusela dochucovat.
13) Servírujeme s houskovým knedlíkem (u nás i drbákem) a šlehačkou, brusinkami a citrónem.
Svíčková je opravdu famózní a vynikající.
Tak dobrou chuť (zde synkova porce, brusinky baští z mističky)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé