(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Meruňkový sirup-když už nevíte co s meruňkama
Potřebné ingredience
Když už nevíte, co s meruňkami-kompotu a džemu máte plný sklep, nebo meruňky nejsou tak luxusní, aby udělaly krásný kompot. Meruňky-dobře vyzrálé až přezrálé, kys.citronová, cukr. Na 1 litr pyré z meruněk 1-1,25 kg cukru a 2 -4 PL kys.citronové.
Postup přípravy
Uděláme meruňkové pyré (podlít meruňky bez pecek trochou vody, rozvařit a propasírovat přes síto).
Ihned po propasírování přidat kys.citronovou (aby protlak nezhnědl)-na 1 litr protlaku dát 2 -4 PL kys.citronové.
Pak na 1 litr protlaku přidat 1 l vody a 1-1,25 kg cukru. V hrnci ohřát až se cukr rozpustí, ale nevařit!
Pak přes sítko (nesmí být úplně hrubé, ani úplně jemné, protože sirup obsahuje dužinu) nalévat do lahviček na zavařování, v sítku se zachytávají větší zbytky slupek a větší drtě. Proto je vhodné pomoci tomu trochu lžičkou přes a sítko občas propláchnout pod vodou. Zavařit na 85 stupňů 25 minut.
Po zavaření a usazení se oddělí zvlášť tekutá část sirupu a pevná část, takže před použitím je potřeba sirup protřepat. Sirup vypadá dost podobně jako náš domácí kvalitní rakytníkový sirup. Vynikající je se sodovkou a ledem.
Přítomnost dužiny v sirupu má pozitivní vliv na zdraví, neboť meruňky:
•posilují imunitu
•působí proti únavě
•zlepšují krevní obraz
•podporují krvetvorbu a růst buněk
•snižují hladinu krevního cholesterolu
•léčí srdce (prý bychom měli sníst za rok 3 kg meruněk jako prevenci infarktu)
•podporují růst
•posilují nervový systém
•zlepšují astma
•posilují vlasy, nehty, pokožku
•odbourávají tuky
•působí antistresově, zvyšují vitalitu
•pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
•zlepšují zrak
•pomáhají při neurózách a nespavosti
•urychlují průběh rekonvalescence
•působí proti zácpě
•chrání pokožku při letním opalování
Ihned po propasírování přidat kys.citronovou (aby protlak nezhnědl)-na 1 litr protlaku dát 2 -4 PL kys.citronové.
Pak na 1 litr protlaku přidat 1 l vody a 1-1,25 kg cukru. V hrnci ohřát až se cukr rozpustí, ale nevařit!
Pak přes sítko (nesmí být úplně hrubé, ani úplně jemné, protože sirup obsahuje dužinu) nalévat do lahviček na zavařování, v sítku se zachytávají větší zbytky slupek a větší drtě. Proto je vhodné pomoci tomu trochu lžičkou přes a sítko občas propláchnout pod vodou. Zavařit na 85 stupňů 25 minut.
Po zavaření a usazení se oddělí zvlášť tekutá část sirupu a pevná část, takže před použitím je potřeba sirup protřepat. Sirup vypadá dost podobně jako náš domácí kvalitní rakytníkový sirup. Vynikající je se sodovkou a ledem.
Přítomnost dužiny v sirupu má pozitivní vliv na zdraví, neboť meruňky:
•posilují imunitu
•působí proti únavě
•zlepšují krevní obraz
•podporují krvetvorbu a růst buněk
•snižují hladinu krevního cholesterolu
•léčí srdce (prý bychom měli sníst za rok 3 kg meruněk jako prevenci infarktu)
•podporují růst
•posilují nervový systém
•zlepšují astma
•posilují vlasy, nehty, pokožku
•odbourávají tuky
•působí antistresově, zvyšují vitalitu
•pomáhají při léčbě anémie (chudokrevnosti)
•zlepšují zrak
•pomáhají při neurózách a nespavosti
•urychlují průběh rekonvalescence
•působí proti zácpě
•chrání pokožku při letním opalování
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé