(recept
si oblíbilo 49 návštěvníků)
Žloutkové řezy s domácí fondánovou polevou
Potřebné ingredience
400g listového těsta. KRÉM: 5 žloutků, 250ml mléka, 1 VC, 150g cukru (i méně), 5 lžic hladké mouky, 200g másla, rum. FONDÁNOVÁ POLEVA: 250g cukru (krystal, krupice), 100ml vody, 1/2 - 1 lžíce octa. Marmeláda
Postup přípravy
Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme dvě placky a upečeme, necháme vychladnout. 1/2 mléka a cukr přivedeme k varu, ve zbytku rozmícháme mouku a žloutky. Až se mléko začne vařit, přilijeme žloutkovou hmotu a zavaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout, poté zašleháme máslo a rum. Krémem natřeme spodní placku, přiklopíme druhou. Navrch natřeme marmeládu (kyselejší - brusinky, višeň, rybíz) a navrch natřeme polevu. Necháme zatuhnout. POLEVA: cukr zalijeme vodou a za občasného míchání vaříme, asi po 3 minutách (hmota zcela zprůhlední) přilijeme ocet a dál vaříme do mírného zhoustnutí (asi 8 min.). Poté přelijeme do chladné misky, povrch mírně pokropíme vodou a necháme vychladnout, ev. ve vodní lázni. Po vystydnutí vyšleháme do bílé hmoty. Barva se postupně mění z průhledné na bílou. Necháme chvíli stát a můžeme polévat.
...
...
...
...
...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Uursik
(upraveno)
25. 9. 2015, 17:52
chtěla jsem hlavně zkusit tu polevu (na věnečky) - vařila jsem, míchala jsem při chladnutí - a vůbec to nezbělalo, byla s toho tuhnoucí čirá hmota - něco jako hoooooooodně hustý sirup.
li.za.rd
(upraveno)
25. 9. 2015, 21:00
@Uursik
Také se mi to občas stane, ale bohužel nevím čím to je. Většinou se ale povede, jak je vidět na obrázku...
tulipanka
(upraveno)
28. 3. 2015, 16:14
rentgenka
(upraveno)
28. 3. 2015, 14:57
díííky,všem moc chutnal
P.A.V.L.A
(upraveno)
22. 3. 2015, 12:14
rentgenka
(upraveno)
22. 3. 2015, 9:55
Mariko,vypadá nádherně,zkouším dělat,ale v ingrediencích máte 250 ml mléka a v postupu 1/2 l mléka. Které prosím platí????? Pak napíšu,jak se povedly...
li.za.rd
(upraveno)
23. 3. 2015, 8:45
@rentgenka
Není tam 1/2l mléka, ale polovina mléka z celkového množství... (125 ml)
hheellaa
(upraveno)
20. 9. 2014, 16:49
Díky za recept na polevu
superka
(upraveno)
20. 9. 2014, 15:20
to vypadá nádherně. Při nejbližší příležitosti vyzkouším
BLANKA1308
(upraveno)
22. 7. 2014, 11:43
Výborné, už jsem dělala několikrát, jen krém mám občas řidčí, ale jinak fakt super.
Vendula D.
(upraveno)
3. 11. 2013, 9:00
prosím jak dlouho se má poleva asi šlehat ? nepodařila se mi vyšlehat
li.za.rd
(upraveno)
4. 11. 2013, 8:41
@Vendula D.
časově to neodhadnu - prostě až změní barvu... Tak do 5 min.
laskonka333
(upraveno)
6. 9. 2013, 12:58
gabb
(upraveno)
6. 9. 2013, 12:30
Výborné
manhartici
(upraveno)
4. 9. 2013, 22:39
Výborné, jako z cukrárny kde kupujeme žloutkové řezy s jahodovou marmoškou, domácí kterou jsem dělala je to luxusní
jeremy
(upraveno)
9. 8. 2013, 13:16
vypadá zajímavě, možná vyzkouším...
jome
(upraveno)
8. 8. 2013, 19:32
Konečně recept na fondánovou polevu vyzkouším
Houminka
(upraveno)
8. 8. 2013, 16:55
Mohla bych prosím vědět, co je 1VC? ?
li.za.rd
(upraveno)
9. 8. 2013, 8:15
@Houminka
Vanilkový cukr
Michaela73
(upraveno)
8. 8. 2013, 17:02
@Houminka
Vanilinový cukr
Houminka
(upraveno)
8. 8. 2013, 17:16
@Michaela73
Díky
jitem
(upraveno)
1. 8. 2013, 8:27
Tyto řezy také dělávám, přítel je miluje Jsou moc dobré, doporučuji
DanušaP
(upraveno)
25. 7. 2013, 18:42
mňam, to musím zkusit
snecka
(upraveno)
24. 7. 2013, 13:19
není ta poleva po tom octu cítit??,
li.za.rd
(upraveno)
24. 7. 2013, 20:41
@snecka
Řekla bych že ho tam necítím... Je to běžná poleva jako je na pučovém řezu, věnečcích, atd...