(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
VANILKOVÁ ZMRZLINA
Potřebné ingredience
Mléko 250 ml, šlehačka 250 ml, 4x žloutek, cukr krupice 70 g, 1x vanilkový lusk
Postup přípravy
Postup přípravy:
Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, přidáme napůl rozříznutý vanilkový lusk. Přivedeme k varu, ale nenechme vařit. Sundáme ze sporáku a necháme 20 minut stát, pak vyndáme lusk a semínka z něj seškrábneme do mléka se smetanou. V misce vyšleháme žloutky a cukr do pěny, postupně přidáváme po lžicích vanilkové mléko a stále mícháme. Směs přelijeme do hrnce a za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne (nesmí se vařit. Zmrzlinu odstavíme, podle chuti do ní můžete přidat čerstvé ovoce. Propasírované ovoce 300-400g přecedíme přes cedník přímo do připravené směsi a dobře promícháme. Nebo můžeme přidat nějaký likér. Po vychladnutí směsi můžeme začít plnit do připravených formiček a nechat zmrazit. Zmraženou formičku s nanukem chviličku zahřejeme v dlani a hotový nanuk pak krásně vyklopíme
TIP na levnější variantu: místo vanilkového lusku můžete dát několik kávových lžiček vanilkového cukru.
Dobrou chuť :-)
Do hrnce nalijeme smetanu a mléko, přidáme napůl rozříznutý vanilkový lusk. Přivedeme k varu, ale nenechme vařit. Sundáme ze sporáku a necháme 20 minut stát, pak vyndáme lusk a semínka z něj seškrábneme do mléka se smetanou. V misce vyšleháme žloutky a cukr do pěny, postupně přidáváme po lžicích vanilkové mléko a stále mícháme. Směs přelijeme do hrnce a za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne (nesmí se vařit. Zmrzlinu odstavíme, podle chuti do ní můžete přidat čerstvé ovoce. Propasírované ovoce 300-400g přecedíme přes cedník přímo do připravené směsi a dobře promícháme. Nebo můžeme přidat nějaký likér. Po vychladnutí směsi můžeme začít plnit do připravených formiček a nechat zmrazit. Zmraženou formičku s nanukem chviličku zahřejeme v dlani a hotový nanuk pak krásně vyklopíme
TIP na levnější variantu: místo vanilkového lusku můžete dát několik kávových lžiček vanilkového cukru.
Dobrou chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
notus
(upraveno)
1. 11. 2013, 13:48
Taky jsme doma zkoušeli. Nevím čím to je ale naše zmrzlina je taková hodně tuhá a ať dělám co dělám vůbec to nepřipomíná dobrou krémovou vanilkovou zmrzlinu http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/zmrzlina/ a to prosím používám zmrzlinovač přesně dle návodu.