(recept
si oblíbilo 160 návštěvníků)
Smetanové brambory zapečené s mletým masem - VYNIKAJÍCÍ!
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 1 kg brambor (od oka pro kolik lidí potřebujete), 1 smetanu ke šlehání, 100 ml mléka, 1 KL kmínu, 1 KL sladké papriky, pepř, majoránka, sůl, mleté vepřové maso
Postup přípravy
Brambory jsem důkladně oloupala a nakrájela na plátky. Nachystala jsem si dobře vymazanou zapékací mísu - čím jiným vymazanou, než domácím sádlem :o) Vyskládává se tedy po dně mísy první vrstva syrových brambor, na ni hned narovnáme tepelně neupravené mleté maso - rovnoměrně, aby se to pak dobře peklo. Maso se osolí, opepří, trošku majoránky (trošku!), přidám mletou sladkou papriku, maličko okmínuji a jdu vrstvit další vrstvu brambor. Pak zaliju 100 ml mléka a polovinou smetany ke šlehání. Tu druhou polovinu si schovám, využije se později. Brambory posolím, okmínuji a pro barvu velice jemně popráším sladkou paprikou, nebo vegetou. Dám do rozpálené trouby na cca 25 minut. Jakmile brambory zlátnou, vidím, že měknou, poliju zbytkem smetany ke šlehání. Ještě nechám dopéct, aby vršky brambor chytily hodně tmavou hnědou barvu. Máme rádi, když se vytvoří nahoře křupavá vrstvička brambor. Když máme chuť, ještě zasypeme strouhaným sýrem a necháme ho v troubě roztavit.
Tohle jídlo miluji od dětství a dcera to má úplně stejně, dneska snědla veliou misku brambůrek.
Tohle jídlo miluji od dětství a dcera to má úplně stejně, dneska snědla veliou misku brambůrek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
8. 11. 2014, 10:46
kvítečko
(upraveno)
26. 7. 2013, 13:21
dobrý tip na večeři
Zrušený účet
(upraveno)
25. 7. 2013, 21:17
Vyzkoušeno,snědeno,pochváleno jen to mlíko mi tam přijde zbytečný..zkusím příště jen smetanu..díky za recept
jrichterova
(upraveno)
19. 7. 2013, 16:00
...sytý,syn,SYROVÝ,sychravý.....atd,vyjmenovaná slova po "S" - 3.třída ZŠ
xhanulka
(upraveno)
20. 7. 2013, 20:40
@jrichterova
velice se omlouvám za pohoršení, uvědomila jsem si to později.. jsou jedinci, kteří dokáží napsat výkend, vydím, tak se utěšuji, že jejich liga ZATÍM nejsem
udoli
(upraveno)
8. 11. 2014, 8:55
@xhanulka
nic si z toho nedělejte, to se prostě stane a nad víkendem přemýšlím pokaždé, jsou slova co jsou pěkná i s Y výkend mi zrovna přijde taky pěkný svět se nezboří. Já dělám hrubky často i když se snažím si to pohlídat, nemám cit pro češtinu
jitullka
(upraveno)
20. 7. 2013, 23:35
@xhanulka
Když už jste se za to omluvila...možná byste to mohla i opravit,je to fakt děsná hrubka....
taba
(upraveno)
20. 7. 2013, 21:09
@xhanulka
...no, nevidím v tom velký rozdíl s tím sirovým...
laskonka333
(upraveno)
19. 7. 2013, 10:02
Zrušený účet
(upraveno)
18. 7. 2013, 20:18
výborný dělám i s drůbežími prsíčky
znamenivah
(upraveno)
18. 7. 2013, 12:57
otázečky-kolik mletého a jaké??(mix, vepřové,hovězí),a maso se dává syrové či nějak tepelně upravené-a pokud ano tak jen orestované či s kořením??
xhanulka
(upraveno)
18. 7. 2013, 14:38
@znamenivah
Dávám mleté vepřové (tentokrát mi zbylo po plnění paprik - bylo ho 300 g a pro nás to stačí, je to taková vrstvička). Doporučuji ale víc, cca půl kila. Dává se zcela sirové, tepelně neupravené. A až ho rozložím do vrstvičky, tak ho zapráším zmíněným kořením (sůl, pepř, maličko majorky, papriky a kmínu).
evicela
(upraveno)
18. 7. 2013, 18:31
@xhanulka
syrové
znamenivah
(upraveno)
18. 7. 2013, 19:02
@evicela
díky