Somlói galuska - LUXUSNÍ MADARSKY DEZERT - + video s postupem
Potřebné ingredience
Udělala jsem si jen 2 Korpusy - světlý a tmavý. Suroviny: KORPUS (piškot) : 180 g hladké mouky, 100 g cukru, 4 vejce , a přiliji mléko (pokud je to moc husté) . NA VANILKOVÝ KRÉM : 250ml mléka , 2 žloutky, 75g cukru, 40g hladké mouky, 0,5 vanilky – zrníčka necháme v krému nebo 5 ml vanilkové esence. NA SIRUP: 125 ml vody , 100 g cukru, 50 ml rumu . NA NÁPLŇ : 50 g mletých ořechů, 50 g rozinek (naložíme den dopředu do 50 ml rumu) 1-2 lžice kakaa na posypaní vrchního plátu . NA ČOKOLADOVOU POLEVU: 75 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády , 125 g cukru , 75 ml vody, 50 ml rumu . NA ZDOBENÍ : šlehačka (opravdu moc) , čokoládová poleva . Poznámka: halušky "utopíme" pod vrstvou šlehačky a polevy
Postup přípravy
Somlói galuska ( "Šomlói halušky") - je věhlasný maďarský dezert . Je to strašně dobré a z hotového korpusu to zvládnou i muži ! Celá příprava z hotového korpusu trvá maximalně hodinu, podle šikovnosti. V "dětské" verzi šetříme rumem.
Tento recept je napsany na poloviční dávku - pro plech o rozměru: cca 22 x 28 cm.
Piškot: Vejce vyšleháme s cukrem. Potom přidáme mouku. Pokud je husté přiliji mléko. Rozdělím na 2 části. Jednu část světlou nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme, při teplotě 180´C - cca 10min.
Potom do zbylé druhé části těsta přidáme kakao. a opět nalijeme na plech a pečeme.
Na vanilkový krém - uvaříme mléko s vanilkou a potom necháme vychladnout.
Dobře vyšleháme žloutka, cukr a nakonec přidáme mouku.
Do toho nalijeme vlažné mleko, které jsme si připravili.
Opět směs necháme za stálého míchání převařit - až mírně zhoustne.
Sirup připravíme - tak, že převaříme cukr ve vodě, necháme vychladnout a do vlažného sirupu přidáme rum.
Nemeleme ořechy, scedíme naložené rozinky , rum můžeme použít do sirupu..
Na polevu - nalámeme čokoládu, dáme do vody, přidáme cukr a rum (rum přídávame nakonec, opatrne po odstavení z ohně). Vše povaříme v kastrůlku a necháme vychladnout.
Poleva zůstane "polotekutá", nemá ztuhnout!
Pod piškot dáme alobal - nebo můžem dávat rovnou na plech ...
Piškotu by jsme měli mít aspoň 3-6 vrstev. Já měla 3 - rozkrojila jsem tu, kterou jsem měla větší.
Každou vrstvu polijeme sirupem, posypeme mletými ořechy a rozinkami. a natřeme vanilkovým krémem.
Dala jsem první tmavy korpus, pak světlý a pak tmavý - lehce přitlačíme.
Na poslední vrchní vrstvu podle toho jak vam vyjde krém nalijeme zbytek sirupu a posypeme hrubou vrstvou kakaa. Nebo dáme i na vrch krém.
Hotový "dortík" - necháme v ledničce minimálne 1/2 dne.
Šomlói jsou nejlepší na "druhý den", ale vydrží v ledničce i týden.
Servírujeme tak, že "malou" lžičkou vykrajujeme neforemné náhodné kousky, dáme na malý talířek, ozdobíme šlehačkou a vrch polijeme čokoládovou polevou.
a tady mate video s postupem :)
www.youtube.com/watch?v=4SKiRBPuZOk
Věřím, že bude určitě chutnat :)))
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé