(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
"Třešňová marmeláda" s vanilkou
Potřebné ingredience
1000g vypeckovaných třešní 5 lžic třtinového cukru 1 balení gelfix 3:1 1 vanilkový lusk
Postup přípravy
Na začátku si připravte zavařovací sklenice i víčka, protože později už k tomu nebudete mít příležitost. Sklenice i s víčky (i když jsou nově zakoupené) nejprve pořádně vymyjte a pro jistotu ještě chvíli povařte ve velkém hrnci plném vroucí vody.
Všechny opláchunté a vypeckované třešně vsypte do velkého hrnce s těžkým dnem a za neustálého míchání vařte do změknutí (to trvá u každé odrůdy trošku jinou dobu, ale řádově jde jen o několik minut). Jakmile se na povrchu rozvaru utvoří pěna, odeberte ji pomocí sítka a vyhoďte.
Tyčovým mixérem rozmixujte část ovoce tak, aby v marmeládě zůstaly kousky ovoce.
Přípravek gelfix rozmíchejte v jedné lžíci třtinového cukru a přisypte k ovoci. Oslaďte ještě dalšími 4 lžícemi třtinového cukru a pořádně promíchejte. Vařte asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte na polovinu a špičkou ostrého nože vyjměte semínka. Ta přimíchejte do marmelády společně s prázdným luskem a vařte ještě 10 minut, aby se chuť vanilky pořádně uvolnila.
Nakonec vyjměte uvařený lusk a odstavte marmeládu z plotny.
Pomocí širšího trychtýře (já použila plastový kelímek s odříznutým dnem) naplňte připravené sklenice horkou marmeládou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Takto nechte vychladnout a máte hotovo.
Servírujte na plátku čerstvého chleba k snídani, nebo jí můžete naplnit sladké šátečky či koblihy.
Všechny opláchunté a vypeckované třešně vsypte do velkého hrnce s těžkým dnem a za neustálého míchání vařte do změknutí (to trvá u každé odrůdy trošku jinou dobu, ale řádově jde jen o několik minut). Jakmile se na povrchu rozvaru utvoří pěna, odeberte ji pomocí sítka a vyhoďte.
Tyčovým mixérem rozmixujte část ovoce tak, aby v marmeládě zůstaly kousky ovoce.
Přípravek gelfix rozmíchejte v jedné lžíci třtinového cukru a přisypte k ovoci. Oslaďte ještě dalšími 4 lžícemi třtinového cukru a pořádně promíchejte. Vařte asi 1 minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte na polovinu a špičkou ostrého nože vyjměte semínka. Ta přimíchejte do marmelády společně s prázdným luskem a vařte ještě 10 minut, aby se chuť vanilky pořádně uvolnila.
Nakonec vyjměte uvařený lusk a odstavte marmeládu z plotny.
Pomocí širšího trychtýře (já použila plastový kelímek s odříznutým dnem) naplňte připravené sklenice horkou marmeládou, pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Takto nechte vychladnout a máte hotovo.
Servírujte na plátku čerstvého chleba k snídani, nebo jí můžete naplnit sladké šátečky či koblihy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
HOCIKA
(upraveno)
11. 7. 2013, 13:55
Rada nad zlato,jak jsem stará tak to požití kelímku neznám a nenapadlo by mě to.Mooooc děkuji za již neopatlané sklenice
Freya27
(upraveno)
11. 7. 2013, 16:36
@HOCIKA
jjjjezura
(upraveno)
11. 7. 2013, 13:14
supr,vyzkouším
Freya27
(upraveno)
11. 7. 2013, 16:37
@jjjjezura
Freya27
(upraveno)
11. 7. 2013, 7:40
Tipy a triky k receptu, stejně jako podrobný foto postup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/tresnova-marmelada-s-vanilkou/