Chačapuri
Potřebné ingredience
1/2 kg mouky (hladká, pšeničná) 125 ml mléka (trošku vlažné) 4 vajíčka (pokojová teplota) 60 g másla (roztopené, vlažné) 5 g instantního droždí lžička soli asi 400 g sýra (klidně obyč &8222,balkán&8220, a mozzarella v poměru 2:1, k přesnému množství v receptu) ještě troška másla při ruce
Postup přípravy
Z různých zdrojů jsem vyčetla doporučení ke konzumaci např. s česnekovou nebo gulášovou polévkou. Já ho právě jím jen tak a skoro mlaskám. Dobrou chuť!
Prosejte mouku do mísy, přidejte droždí a sůl a důkladně promíchejte. Doprostřed mouky pak přímo v míse udělejte dolík, vlejte mléko a smíchejte s částí mouky na řídkou kašičku. Mísu pak uložte (přikrytou) do klidu a nechejte odpočívat do doby, než se ve smíchané mouce s mlékem vytvoří bublinky.
Potom přidejte 3 vajíčka a vlažné roztopené máslo a důkladně promíchejte. Potom si na stůl nasypejte štědrou dávku mouky a těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci nelepivou, příjemnou na dotyk. Můžete přidávat trochu mouky, je-li to třeba.
Hotové těsto uložte do mísy vymazané trochou oleje a nechejte kynout cca hodinu.
Po cca 30min začněte roztápět troubu na 250oC a připravte si náplň: smíchejte nastrouhané (rozdrolené-např. balkán) sýry a přidejtě několik hoblinek másla. Na potření smíchejte žloutek s trochou mléka. Odpočaté těsto rozdělte na poloviny, jednu z nich můžete použít později třeba s náplní jiného složení ,). Rukama náplň roztáhněte na co nejslabší placku a nahoru nasypejte náplň.
Okraje těsta potom spojte prsty tak, aby vám vznikl balíček.
Ten potom otočte spojem dolů a prsty roztáhněte do kruhového tvaru, opět na co nejslabší vrstvu, asi 1cm. S těstem se velice dobře pracuje. Až budete spokojeni, těsto potřete žloutkem s mlékem a šup s ním do trouby.
Peče se cca 10min na oněch 250 stupňů, při pečení se hodně nafukuje. Po vytažení má krásně zlatavou barvu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé