Swedish PRINSESSTÅRTA - dort Princezna
Potřebné ingredience
Pudinkový krém: Uvaříme si jeden lískooříškový pudink a necháme zcela vychladnout. Půlku másla si vyšleháme se lžící cukru a postupně, za stálého šlehání, přidáváme pudink. Korpus: 4 velká vejce pokojové teploty, 225g cukru, 70g mouky, 65g kukuřičného nebo bramborového škrobu, 1lž PDP, špetka soli, strouhanka na vysypání formy, Dále budeme potřebovat: necelých 300g marcipánu (můj recept na mléčný marcipán http://dobrotydulinka.blogspot.cz/2013/06/mlecny-marcipan.html ), potravinářské barvivo, 400ml smetany ke šlehání (2 balení), 2 ztužovače šlehačky (nemusí být, ale pro jistotu, když budeme dort potahovat), Šlehačku ušleháme se ztužovači a jednou lžící cukru. Marmeládu (smíchané 3PL brusinkové a 3PL jahodové)
Postup přípravy
1. Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Budeme péci v dolní třetině trouby. Formu si vymažeme máslem, na dno dáme ještě pečící papír, který také pomažeme máslem a celou formu vysypeme strouhankou.
2. Vejce a cukr si dáme do robotu a šleháme tak dlouho, dokud vejce neztrojnásobí svůj objem a nebudou nadýchaná.
3. Mouku, škrob, PDP a sůl si promícháme a společně prosejeme přes síto k vejcím. Směs spojíme v těsto pouze ručně, už v žádném případě nepoužíváme robot.
4. Těsto vlijeme do formy a pečeme 40min na 180°C do zlatova.
5. Po upečení necháme chvilku chladnout ve formě, poté nožem objedeme okraje a odstraníme kruh. Korpus otočíme na mřížku, sloupneme pečící papír a necháme zcela vychladnout.
6. Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 pláty.
Začínáme prvním plátem korpusu, který pomažeme marmeládou a tu pomažeme věší části lískooříškového pudinkového krému. Asi 4 lžíce krému si schováme na později
Přiklopíme druhým plátem, který jen lehce pomažeme dvěma lžícemi krému a navršíme na něj většinu ušlehané šlehačky (trošku si jí schováme na potření celého dortu.) Ze šlehajdy vytvoříme "kopec" a přiklopíme třetím plátem korpusu. Celý dort obmažeme šlehačku a dáme vychladit.
Mezitím si zbylé 2 lžíce krému smíchám se dvěmi lžícemi jahodové marmelády. Vyndám se dort z ledničky a celou šlehačkovou vrstvu důkladně pomažeme tímto krémem. Proč? Protože budeme potahovat marcipánem a nechci, aby se mi marcipán díky šlehačce roztekl. Dort dáme chladit do minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc jako já. =)
potáhneme mléčným marcipánem
Dozdobíme
Na řezu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé