(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Luštěninová pomazánka
Potřebné ingredience
luštěnina - může být čočka, fazole, cizrna, hrách. česnek, sojová omáčka, mrkev, celer, sojová omáčka
Postup přípravy
Pomazánka je docela jednoduchá. Použijeme buď zbylou luštěninu, nebo přes noc namočenou luštěninu uvaříme. Já vařím v tlakovém hrnci v neosolené vodě s kouskem mořské řasy, ale nemusí být. Nejraději mám z fazolí mungo. Když potřebuju udělat rychle, tak z červené loupané čočky, ta je i bez namáčení vařená za chvilinku. Cizrna je mírně do sladka. Na troše oleje prudce opeču nakrájený česnek mrkev a celer, až po povrchu zkaramelizují. Pak mírně podliju horkou vodou a pařidám sojovou omáčku (moje oblíbená je Shoyu), nechám podusit. Pak smíchám s luštěninou a rozmixuju. Někdy přidávám další bylinky nebo koření - podle chuti. Výborný je zelený pepř. Česnek lze vyměnit za cibuli, nebo dát oboje. Kombinovat se dá různě. Podle mě je nejdůležitější ten celer, dodá takovou příjemnou chuť jako po slanině. Většinou přidávám ještě trochu misa, ale to má asi doma někdo spíš výjimečně.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé