(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Meduňkový sirup
Potřebné ingredience
1,2kg cukru krupice, 2 litry vody, 1 lžíce kyseliny citronové, 20 stonků meduňky i s lístky-rozstříhané(tak aby se dobře vlezly do hrnce) a omyté
Postup přípravy
Do hrnce(raději ne kovového,-lze smalt,keramický) nalijte 2 litry vody. Přidejte cukr, kyselinu citronovou. Zvolna přiveďte k varu-míchat, a pak zprudka vařte, aby se cukerný roztok svařil na poloviční objem.
Vložte meduňku a jemně promíchejtevše by mělo být ponořené-jinak zčerná. Nechte zcela vychladnou (já louhovala asi 12 h). Pak přeceďte přes cedník a bavlněnou plenu-kapesník(aby nebyly nečistoty) do sterilizovaných (já vypláchla láhev trochou slivovice) lahví.
Je to velice osvěžující nápoj na léto.
Jen nefunguje jako uklidňující nápoj pro děti-zřejmě díky většímu množství cukru.
Vložte meduňku a jemně promíchejtevše by mělo být ponořené-jinak zčerná. Nechte zcela vychladnou (já louhovala asi 12 h). Pak přeceďte přes cedník a bavlněnou plenu-kapesník(aby nebyly nečistoty) do sterilizovaných (já vypláchla láhev trochou slivovice) lahví.
Je to velice osvěžující nápoj na léto.
Jen nefunguje jako uklidňující nápoj pro děti-zřejmě díky většímu množství cukru.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jeremy
(upraveno)
13. 7. 2013, 13:43
Smaiilicek
(upraveno)
26. 6. 2013, 9:10
Dělám ho už několik let trochu jinak - úplně obráceně Svařit vodu a do vlažné vody dát meduňku a pokrájený citron a nechat 24 hodin louhovat, pak meduňku a citron vyndat, dosypat cukr, trochu kys.citronové a vařit. takhle jsem to ještě nezkoušela, ale možní z malé dávky zkusím a uvidím, jestli to bude nějak rozdílné.
Bakulča
(upraveno)
26. 6. 2013, 13:02
@Smaiilicek
to jsem taky zkusila, ale voda mi začala jakoby kvasit...i když to bylo v chladu. . Tak jsem našla jiný recept a popravdě...bylo to více aromatické, když jsem meduňku dala louhovat do teplé vody. Když vyzkoušíte, tak dejte vědět jaký je rozdíl. Krásné léto, snad nebude
paluš
(upraveno)
26. 6. 2013, 8:31
...a do jakého hrnce to mám dát,když ne kovového???
Bakulča
(upraveno)
26. 6. 2013, 8:52
@paluš
já dělala v hrnci, který má uvnitř smalt. Pak jsou keramické... Někde psali, že v kovovém to může nějak chem.reagovat a meduňka zčerná... tak pro jistotu raději píšu