(recept
si oblíbilo 62 návštěvníků)
Luxusní žemlovka (zemlbába) podle idnes.cz
Potřebné ingredience
4 - 5 ks starší rohlíky (nebo vánočka, toustový chleba, žemle, veka) * 2 větší jablka * 2 broskve (nemusí být) * hrst sekaných vlašských ořechů * cukr * skořice * kdo chce ještě rozinky namočené v rumu (do tvarohu)*********** směs na namáčení rohlíků: 200 ml smetany na vaření * 200 ml mléka * 1 vanilkový cukr * 1 lžíce cukru * 2 žloutky ***** tvarohová směs: 250 g tvarohu ve vaničce * 3 lžíce cukru * 1 celé vejce * kůra z půlky citronu * 1 lžička strouhaného zázvoru nebo půl lžičky sušeného * 2 bílky ušlehané s lžící cukru ************ máslo
Postup přípravy
Nejprve připravit směs na namáčení rohlíků.
Rohlíky nakrájet na 1 cm silná kolečka.
Zapékací misku vytřít máslem, kolečka rohlíků namáčet ve směsi (napichuju na vidličku a namáčím). Jakmile máme spodní vrstvu, nakrájíme si jablka na tenčí plátky, posypeme cukrem se skořicí dle chuti. další vrstva je tvarohová směs - tvaroh smíchat s cukrem, vejcem, kůrou a zázvorem, opatrně zamíchat vyšlehané bílky.
další vrstvu tvoří na plátky nakrájené broskve, na ně hrst ořechů a končíme namočenými rohlíky.
zalít zbytkem smetanové směsi, nahoru dát plátky másla a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, dokud nezezlátne.
Pocukrujeme a papkáme. je výborná jak teplá, tak studená.
obrázek je z idnes.cz , u nás se sní ještě teplá, takže není kdy fotit:-)
Rohlíky nakrájet na 1 cm silná kolečka.
Zapékací misku vytřít máslem, kolečka rohlíků namáčet ve směsi (napichuju na vidličku a namáčím). Jakmile máme spodní vrstvu, nakrájíme si jablka na tenčí plátky, posypeme cukrem se skořicí dle chuti. další vrstva je tvarohová směs - tvaroh smíchat s cukrem, vejcem, kůrou a zázvorem, opatrně zamíchat vyšlehané bílky.
další vrstvu tvoří na plátky nakrájené broskve, na ně hrst ořechů a končíme namočenými rohlíky.
zalít zbytkem smetanové směsi, nahoru dát plátky másla a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů, dokud nezezlátne.
Pocukrujeme a papkáme. je výborná jak teplá, tak studená.
obrázek je z idnes.cz , u nás se sní ještě teplá, takže není kdy fotit:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Matu21
(upraveno)
14. 1. 2014, 16:47
Dnes jsem dělala a je výborná, jen jsem zapomněla vmíchat bílky do tvarohu a dala jsem sníh až nahoru. A místo sekaných vlašáků jsem dala celé lískáče. Výborné (žemlovku jsem dělala prvně) a moc se podařila.
effik2008
(upraveno)
14. 11. 2013, 13:06
Vyzkoušela jsem a je opravdu výborná
wenndyk
(upraveno)
17. 10. 2013, 11:33
Tak akorát mám v troubě Voní krásně jsem zvědavá jestli tak bude i chutnet.