Květinkový s opravdu podrobným postupem :)
Potřebné ingredience
KORPUS OŘECHOVÝ: 8 vajec, 300 g cukru krupice, 8 lžic oleje, 160 g strouhaných ořechů, 160 g polohrubé mouky****Krém na mantinely a obmazání pod potahovku: PUDINKOVO-MÁSLOVÝ S BÍLOU ČOKOLÁDOU OD OlgaC. - 300 ml mléka, 1 smetanovovanilkový pudink, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g bílá čokoláda, 250 g másla, panák (asi 20 ml rumu)****NÁPLŇ MANDARINKOVÝ HRK HRK: 250 ml Rama Cremefine ke šlehání, 150 g husté zakysané smetany, 2 konzervy mandarinek, 1 Smetafix, 1 vanilkový Olé pudink za studena od Dr.Oetkera*****meruňková marmeláda*****rum na prokapání*****potahovací hmota Smartflex Velvet příchuť citron
Postup přípravy
KORPUS: Oddělím žloutky od bílků. Bílky dám do větší mísy a žloutky nechám ve skleničce. Do bílků přidám špetku soli a začnu šlehat. Až je našlehaný sníh tak, že se drží mísy po obrácení dnem vzhůru, přišlehám cukr a šlehám tak dlouho, dokud po ďobnutí do sněhu bříškem prstu a obrácení vzhůru sníh nedrží špičku. Pak teprve po jednom pořádně zašlehám žloutky a pak přilévám za stálého šlehání pomalu olej. Jakmile je hmota rovnoměrně prošlehaná, vypnu šlehač, vezmu drátěnou spirálovou metličku a tou opatrně zapracuju do hmoty mouku promíchanou s mletými ořechy. Těstem naplním formu a dám do předehřáté trouby péct na asi hodinu. Upečení kontroluju po asi třičtvrtě hodině tak, že bříškem prstu lehce zatlačím na povrch korpusu. Když se vzniklý důlek pružně vrátí zpátky, tak zkouším špejlí, jestli je propečený i uprostřed. Když je špejle suchá, nechám v troubě ještě asi 5 minut a pak vytáhnu. Nechám chvíli odpočinout, pak objedu kolem formy tupou starnou nože, nebo placatou plastovou stěrkou a korpus vyklopím na pečícím papírem pokrytou mřížku. Přikryju čistou utěrkou a nechám vychladnout. Je dobré upéct korpus den dopředu a po vychladnutí zabalit do igelitu. Ale dá se použít i čerstvý :)*****
KRÉM MÁSLOVO-PUDINKOVÝ S BÍLOU ČOKOLÁDOU: Do kastrolku dám ohřát část odměřeného mléka a ve zbytku rozmíchám pudinkový prášek. Stáhnu plamen, vliju do ohřátého mléka rozmíchaný pudink a za stálého míchání na mírnějším plameni ohřívám do zhoustnutí. Ještě chvíli provařím a nezapomínám míchat, jinak se nadělají hrudky. Odstavím z ohně, přisypu cukry, promíchám a nasypu nalámanou bílou čokoládu a míchám, dokud se celá nerozpustí. Přendám do misky, přikryju fólií a nechám někde bokem vychladnout. Potom našlehám změklé máslo, zvlášť prošlehám pudink a vešlehám ho do másla. Po prošlehání ještě přidám rum (nesmí být studený! Krém by se srazil...) a znovu našlehám.*****
NÁPLŇ MANDARINKOVÝ HRK HRK: Vliju do vyšší mísy šlehačku, šťávu scezenou z mandarinek, přidám zakysanou smetanu, vsypu Smetafix, Olé pudink a prošlehám el.šlehačem. Nakonec přidám zcezené mandarinky a už jen vařečkou vmíchám. Dají se i zašlehat, ale to jsou pak rozbité na drobky. Takže záleží na vlastní chuti :)*****
SESTAVENÍ DORTU: Korpus si dvakrát prokrojím. Na podložku položím arch pečicího papíru rozstřižený na čtvrtiny a poskládaný zpět s částečným přesahem přes sebe, aby se podložka zakryla. Položím na to první plát korpusu (dávám ten vrchní, aby mi jako poslední vrchní vrstva vyšel ten, co byl na dně formy, takže je rovný). Pomažu marmeládou. Pokud je moc pevná a nejde roztírat, nahřeju ji v mikrovlnce. Vezmu igelitový (ne mikrotenový) sáček, ustřihnu kousek rožku, vložím trezírovací špičku s řezaným trochu větším otvorem a oblepím izolepou, aby sáček držel a naplním máslovým krémem. Nebo mám koupené trezírovací sáčky a nemusím nic lepit :). Tímto sáčkem s krémem vytvořím na spodním plátu po obvodu mantinel, který udrží náplň uvnitř, aby pod tíhou ostatních plátů nevytékala bokem ven. Podle zamýšlené výšky náplně dělám buď jeden kruh, nebo to objedu dvakrát. Mantinel je pak vyšší. Prostor vyplním Hrk hrk krémem. Přiložím druhý plát korpusu, prokapu rumem (natáhnu si rum do stříkačky na injekce a prokapávám), nastříkám opět mantinel, vyplním Hrk hrkem a přiložím poslední plát korpusu rovnou stranou (ze dna formy) nahoru. Opět můžeme trochu prokapat rumem. Můžeme hned obmazat boky dortu a vrch zbylým máslovým krémem, nebo dát nejprve trochu ztuhnout do ledničky a obmazat potom. Tím zarovnáme nerovnosti a připravíme dort k potažení. *****
Před potažením necháme dort několik hodin pořádně vychladit. Já nechávám většinou přes noc.*****
POTAŽENÍ A DOZDOBENÍ: Den předem si nabarvím potřebné odstíny na zdobení. Je to lepší. Čerstvě nabarvená hmota je taková lepivější, ale taky se dá :) Propracuju hmotu, změřím dort, jak velký plát budu potřebovat (průměr dortu + 2x výška boku + kousek na přesah, dávám 1-2 cm). Rozválím placku na sílu asi 3 mm, podeberu oběma rukama a přehodím přes dort, Narovnám kolem dokola, aby se jakoby rozprostřel rovnoměrně. Uhladím vrch buď speciální plastovou žehličkou, nebo něčím plochým širokým hladkým. Ze začátku jsem používala cukrářskou kartu koupenou v domácích potřebách za pár korun. Pak postupně uhlazuju hranu dortu rukama a zvolna postupuju směrem dolů k patě dortu. Když se někde začne tvořit záhyb, nadzvednu potahovku a uhlazuju dál. Nakonec i boky uhladím žehličkou. Je na to pár videí na Youtube. Pak okrojím potah kolem dortu. A dokončím zdobení. Tady na tomto dortu jsou to jen tenké válečky uválené ručně, dorovnané opět tou cukrářskou kartou a nařezané na kousky a stočené do kytiček. Nalepené je to pomocí trošky slivovice a štětečkem.*****
Doufám, že můj podrobný popis někomu pomůže a dortík se díky tomu podaří a bude chutnat :)
.
.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé