Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Domácí přírodní sýr Labneh (Laban) - vyrobíte i v bytě!

0.0
Domácí přírodní sýr Labneh (Laban) - vyrobíte i v bytě!

Potřebné ingredience

1. 500 ml bílého jogurtu (Holandia, Kaufland selský jogurt, Albert bílý jogurt klasik = u obou se jedná o Holandii v jiném obalu). 2. trochu soli - já spíše nesolím

Postup přípravy

Jedná se o libanonský měkký čerstvý sýr vyráběný z jogurtu – připomíná žervé, Lučinu.
Dělávám 2x týdně z 1 litru jogurtu, přidávám pak do něj jen pažitku. Libanonci si sýr polévají olivovým olejem.

Ideální příprava je večer.

Čistou utěrku nebo plátno rozložíme do střední misky (cca 1 litr). Do připravené utěrky vylijeme jogurt, kdo solí, tak osolit a jemně promícháme - kdo nesolí, tak nemíchá :-).

Zavážeme na uzel a pověsíme např. nad vodovodní baterii. Pod uzlík dáme misku a necháme do rána vykapat syrvátku. Můžeme také uzlík zavěsit na vařečku, do kyblíku dáme mísu na odkapání syrovátky - na kyblík umístíme vařečku s uzlíkem ...
Ráno vyklopíme z utěrky sýr do krabičky a můžeme do něj zamíchat olivy, pažitku – cokoliv co máte rádi.

Nedoporučuji dávat jogurt vykapat do lednice - je ptořeba pokojová teplota.

Jakmile si jej jednou doma vyrobíte, už si nekoupíte sýr v supermarketu.

Syrovátku můžeme dát do lednice a postupně vypít.
Smazat recept

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 4. 8. 2014, 20:59
(Y) :-) (clamp)
hella22 4. 8. 2014, 20:48
Prosím, jen jogurt a sůl, víc nic ? Díky za odpověď
novackova 2. 10. 2013, 14:25
(Y) (Y) (Y) (F)
Vjerocka 2. 10. 2013, 13:40
A nebo dát syrovátku do domácího chlebu místo vody :-)
Janka46 11. 6. 2013, 20:30
Delam ho dvakrat v tydnu pridavam jeste zakysanou smetanu nema chybu (Y) (Y)
Zrušený účet 11. 6. 2013, 20:46
@Janka46 [A] neradi zvyšujeme podíl tuku - ale neříkám, že to není chutově dobré, podle mě je to stejné (F).
Nikis. 11. 6. 2013, 19:56
Už kape... ,-)
makki 11. 6. 2013, 8:48
Je vynikající |:o) :-), nízkotučný, prostě bomba. Určitě dělat při pokojové teplotě. Mám vyzkoušené v lednici a sýr není hustý. (clamp) (clamp) (clamp).
Zrušený účet 11. 6. 2013, 11:15
@makki (Y) Díky (F) a s domací ciabattou (pl).
magick 10. 6. 2013, 20:55
(Y) vyzkouším a jsem zvědavá,protože jsem tu četla různé recepty na Lučinu se smetanou a tento recept mě zaujal tím,že není tučný!!! |:o)
Zrušený účet 11. 6. 2013, 8:57
@magick já dělala na zkoušku jogurt a kysanou smetanu a víc nám chutnalo pouze z jogurtu
Zrušený účet 10. 6. 2013, 19:52
taky dělávám, je výborný (Y) (Y) (Y)
Hyzule 10. 6. 2013, 17:16
(Y)
peke 10. 6. 2013, 17:10
Je dobrý, mám ho i ve svých receptech ,-) Já jsem ho s klidem dala do lednice a na funkci to nemělo vliv ,-) ,-) ,-)
Zrušený účet 11. 6. 2013, 11:10
@peke Jarko, asi záleží na lednici, protože u nás výroba v lednici neobstála - výsledný sýr byl dost vlhký :-) - neodkapalo totiž potřebné množství syrovátky. (F)
gabikaKa 4. 8. 2014, 20:57
@ Ja ho tiež dávam kvapkať do chladničky a je pekne hustý, tak neviem... (zajic)
Křížková 6. 6. 2013, 23:44
Děkuji, určitě vyzkouším (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie