(recept
si oblíbilo 44 návštěvníků)
Domácí přírodní sýr Labneh (Laban) - vyrobíte i v bytě!
Potřebné ingredience
1. 500 ml bílého jogurtu (Holandia, Kaufland selský jogurt, Albert bílý jogurt klasik = u obou se jedná o Holandii v jiném obalu). 2. trochu soli - já spíše nesolím
Postup přípravy
Jedná se o libanonský měkký čerstvý sýr vyráběný z jogurtu – připomíná žervé, Lučinu.
Dělávám 2x týdně z 1 litru jogurtu, přidávám pak do něj jen pažitku. Libanonci si sýr polévají olivovým olejem.
Ideální příprava je večer.
Čistou utěrku nebo plátno rozložíme do střední misky (cca 1 litr). Do připravené utěrky vylijeme jogurt, kdo solí, tak osolit a jemně promícháme - kdo nesolí, tak nemíchá :-).
Zavážeme na uzel a pověsíme např. nad vodovodní baterii. Pod uzlík dáme misku a necháme do rána vykapat syrvátku. Můžeme také uzlík zavěsit na vařečku, do kyblíku dáme mísu na odkapání syrovátky - na kyblík umístíme vařečku s uzlíkem ...
Ráno vyklopíme z utěrky sýr do krabičky a můžeme do něj zamíchat olivy, pažitku – cokoliv co máte rádi.
Nedoporučuji dávat jogurt vykapat do lednice - je ptořeba pokojová teplota.
Jakmile si jej jednou doma vyrobíte, už si nekoupíte sýr v supermarketu.
Syrovátku můžeme dát do lednice a postupně vypít.
Dělávám 2x týdně z 1 litru jogurtu, přidávám pak do něj jen pažitku. Libanonci si sýr polévají olivovým olejem.
Ideální příprava je večer.
Čistou utěrku nebo plátno rozložíme do střední misky (cca 1 litr). Do připravené utěrky vylijeme jogurt, kdo solí, tak osolit a jemně promícháme - kdo nesolí, tak nemíchá :-).
Zavážeme na uzel a pověsíme např. nad vodovodní baterii. Pod uzlík dáme misku a necháme do rána vykapat syrvátku. Můžeme také uzlík zavěsit na vařečku, do kyblíku dáme mísu na odkapání syrovátky - na kyblík umístíme vařečku s uzlíkem ...
Ráno vyklopíme z utěrky sýr do krabičky a můžeme do něj zamíchat olivy, pažitku – cokoliv co máte rádi.
Nedoporučuji dávat jogurt vykapat do lednice - je ptořeba pokojová teplota.
Jakmile si jej jednou doma vyrobíte, už si nekoupíte sýr v supermarketu.
Syrovátku můžeme dát do lednice a postupně vypít.
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:59
hella22
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:48
Prosím, jen jogurt a sůl, víc nic ? Díky za odpověď
novackova
(upraveno)
2. 10. 2013, 14:25
Vjerocka
(upraveno)
2. 10. 2013, 13:40
A nebo dát syrovátku do domácího chlebu místo vody
Janka46
(upraveno)
11. 6. 2013, 20:30
Delam ho dvakrat v tydnu pridavam jeste zakysanou smetanu nema chybu
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 20:46
@Janka46
neradi zvyšujeme podíl tuku - ale neříkám, že to není chutově dobré, podle mě je to stejné .
Nikis.
(upraveno)
11. 6. 2013, 19:56
Už kape...
makki
(upraveno)
11. 6. 2013, 8:48
Je vynikající , nízkotučný, prostě bomba. Určitě dělat při pokojové teplotě. Mám vyzkoušené v lednici a sýr není hustý. .
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 11:15
@makki
Díky a s domací ciabattou .
magick
(upraveno)
10. 6. 2013, 20:55
vyzkouším a jsem zvědavá,protože jsem tu četla různé recepty na Lučinu se smetanou a tento recept mě zaujal tím,že není tučný!!!
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 8:57
@magick
já dělala na zkoušku jogurt a kysanou smetanu a víc nám chutnalo pouze z jogurtu
Zrušený účet
(upraveno)
10. 6. 2013, 19:52
taky dělávám, je výborný
Hyzule
(upraveno)
10. 6. 2013, 17:16
peke
(upraveno)
10. 6. 2013, 17:10
Je dobrý, mám ho i ve svých receptech Já jsem ho s klidem dala do lednice a na funkci to nemělo vliv
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 11:10
@peke
Jarko, asi záleží na lednici, protože u nás výroba v lednici neobstála - výsledný sýr byl dost vlhký - neodkapalo totiž potřebné množství syrovátky.
gabikaKa
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:57
@
Ja ho tiež dávam kvapkať do chladničky a je pekne hustý, tak neviem...
Křížková
(upraveno)
6. 6. 2013, 23:44
Děkuji, určitě vyzkouším