(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA
![KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/130506/17/j142899.jpg)
Potřebné ingredience
Na přání vkládám recept na opravdu výbornou šťávu z kopřiv... Recept je přizpůsobený podle šťávy z bezu :-) Kopřivy, kyselina citronová, cukr, voda
Postup přípravy
Kopřivová šťáva
1. Kopřivy trhat během dubna (či května, prostě než pokvetou)
2. 30 květů černého bezu (nepraného, aby tam byl pyl)/podobné množství kopřiv (opláchnuté ve studené vodě, já to dělám ve vaně, vymáchat jako prádlo)
3. Vložit do hrnce nebo sklenic (jen je tam vložit, nemačkat jako zelí)
4. Převařit 2 l vody, přidat 7 dkg kyseliny citrónové (nebo pro lepší počty 1 l = 3,5 dkg) tímto horkým odvarem zalít květy bezu nebo kopřivy
5. Nechat zakryté louhovat 24 hodin
6. Scedit přes silonku či plínu
7. Na 1 l výluhu = 1 kg cukru
8. Převařit a horké lít do sklenic nebo lahví
1. Kopřivy trhat během dubna (či května, prostě než pokvetou)
2. 30 květů černého bezu (nepraného, aby tam byl pyl)/podobné množství kopřiv (opláchnuté ve studené vodě, já to dělám ve vaně, vymáchat jako prádlo)
3. Vložit do hrnce nebo sklenic (jen je tam vložit, nemačkat jako zelí)
4. Převařit 2 l vody, přidat 7 dkg kyseliny citrónové (nebo pro lepší počty 1 l = 3,5 dkg) tímto horkým odvarem zalít květy bezu nebo kopřivy
5. Nechat zakryté louhovat 24 hodin
6. Scedit přes silonku či plínu
7. Na 1 l výluhu = 1 kg cukru
8. Převařit a horké lít do sklenic nebo lahví
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131221/10/b192716-1387617662.jpg)
Nadys
(upraveno)
6. 5. 2013, 19:55
škoda že je tam kyselina citronová ,ta není po zdravotní stránce vhodná
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080223/21/b18713-1203799914.jpg)
kkkacka
(upraveno)
6. 5. 2013, 20:23
@Nadys
Proč?
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131221/10/b192716-1387617662.jpg)
Nadys
(upraveno)
6. 5. 2013, 21:04
@kkkacka
Je to chemicky průmyslově vyrobená látka. mimo jiné se ví tohle - je z organických kyselin nejagresivnější, způsobuje křeče svalů a leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie. bohužel je ve většině i dětských bonbonů ,cukrovinek ,ale i v jídlech kde bychom to nečekali,v množství malém nevadí ,bohužel už je téměř všude a máme jí nadbytek.
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090219/10/b190869-1235034365.jpg)
LEILI
(upraveno)
6. 5. 2013, 20:22
@Nadys
Dobrý den, myslím že v rozumné míře není škodlivá, vyskytuje se opravdu v mnoha jídlech, nápojích, kosmetice, je to velice používaný konzervant..
viz http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E330 Obecně je kyselina citrónová považována za bezpečnou látku a v nezbytném množství může být přidávána do všech potravin včetně dětské výživy. V USA je zařazena do seznamu GRAS látek. Nadměrným požíváním kyseliny citronové může dojít k poškození zubní skloviny. Například konzumováním samotných citrónů. Jako prevence postačí před tímto problémem postačí včasné vyčištění zubů. Jako všechny kyseliny při kontaktu s okem vyvolá dráždivou reakci, ve větší koncentraci a množství může způsobit oslepnutí. Množství v potravinách je ale daleko pod touto hranicí. Doplňující informace Díky poplašným řetězovým emailům byla kyselině citronové připsána spousta špatných vlastností, zejména karcinogenita. Skutečně se jedná o špatnou informaci, která vznikla špatným překladem slova Krebs. Toto slovo v němčině znamená opravdu rakovinu, ale ve spojení s kyselinou citronovou se jedná o vědce Hanse Krebse, který v roce 1953 získal Nobelovu cenu za objevení tzv. Citrátového cyklu, někdy také nazývaného Krebsův cyklus.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/131221/10/b192716-1387617662.jpg)
Nadys
(upraveno)
6. 5. 2013, 21:07
@LEILI
O tomhle co popisujete vím , o vlivu kyselin na zuby taktéž...tohle jsem na mysli neměla.. Ta rozumná míra je bohužel v našem stravování a potravinářském průmyslu překročená a vyskytuje se v mnoha věcech ,kde ji ani nečekáme. Psala jsem nahoře ,je to i z lékařských kruhů ,a bohužel jde o řadu dalších věcí a opravdu prospěšná není. Do té štávy bych raději použila přírodní citrony,i za cenu že štáva bude na rychlejší konzumaci ,ale to už je na každém jak se rozhodne
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090219/10/b190869-1235034365.jpg)
LEILI
(upraveno)
6. 5. 2013, 22:15
@Nadys
,
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090219/10/b190869-1235034365.jpg)
LEILI
(upraveno)
6. 5. 2013, 22:15
@Nadys
Děkuji vám za reakci.. Já vám rozumím, je opravdu znepokojující, co vlastně jíme, pijeme, samozřejmě se o to zajímám.. Chodím už léta na imunologii, mám výborného doktora, co dává přednost např. gemoterapii, bylinám před léky.. Věřte, či ne, ten recept jsem mu ukazovala (nejen tento), no a schválil mi jej. . Taky dělám výluh s citrony, ale právě že chci tuto štávu mít i na podzim a v zimě, což bez konzervantu nepůjde.. Stále to vidím jako nejmenší zlo - takto vyrobené štávy, oproti většině z obchodu.. Já jsem měla štávy 18litrů a do ní použila 3 balíčky té citr. kyseliny (malinko méně než je v receptu) a věřím, že v tomto množství škodlivá není... Příjemný zbytek večera přeju..Lenka
![(hello)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/77.gif)
čarodka2
(upraveno)
6. 5. 2013, 19:22
můžete prosím doplnit, jak se užívá a jak dlouho? díky
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090219/10/b190869-1235034365.jpg)
LEILI
(upraveno)
6. 5. 2013, 19:44
@čarodka2
Dobrý den, šťáva je vhodná k běžnému pití s vodou nebo i jako sladidlo do čaje, není tak silná jako sirup nebo čaj...
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)